Cam da... Daca esti liber inseamna ca esti pregatit sa ai mai multe responsabilitati decat inainte...
Asta cred eu ...
Da! Libertatea vine si cu responsabilitati (pe masura, iar indeplimirea lor cu success duc la o rasplata, in unele cazuri mai multa libertate si mai multe responsabilitati.)
Depinde ce inseamna pentru tine "Libertatea". Pentru ca intotdeauna libertatea poate fi "ingradita" atunci daca tii cont si de existenta celor din jurul tau. Da, esti liber, dar, trebuie sa tii cont si de liberul arbitru al celor din jur, pentru ca a le incalca acest liber arbitru pentru ca vrei tu sa-ti manifesti libertatea se ajunge la despotism. Da, esti liber sa-ti cumperi un lucru scump pentru ca-ti permiti, dar, nu esti liber sa iei ceva ce apartine altuia, pentru ca vrei tu, iar, sa-ti manifesti libertatea. Deci, dupa parerea mea Libertatea presupune responsabilitatea bunului simt, al respectarii libertatii altuia. Poti fi liber cu gandul, cu sufletul, dar, in societatea ai aceste si poate si alte responsabilitati.
E greu, e foarte greu de raspuns. Un om care percepe libertatea nu mai gindeste ca asta ar putea fi valabil numai pentru el ci baga toata omenirea in aceeasi libertate fara a gindi, macar in prealabil, ca sintem oameni si tocmai asta face diferenta.
Nu exista libertate absoluta. Omul este mai mereu captivul proprilor dorinte/ganduri/aspiratii. Responsabilitatea nu implica libertate.
Asa cum e gandita de tine da, insa in viata reala libertatea absoluta nu exista si e asa cum bine spune @izabella03 "Responsabilitatea nu implica libertate."
In primul rand, libertatea absoluta este un ideal utopic, nu poate fi infaptuit nici pe jumatate, cat timp exista tot felul de impedimente in calea realizarii idealului. With great power comes great resposability. Aplicabil si aici.Nu te poti astepta, ca entitate rationala si libera, sa nu ai deasupra ta o multitudine de responsabilitati, care uneori, daca nu stii sa le gestionezi, se anuleaza reciproc cu libertatea ta fragila.
Lasand la o parte faptul ca libertate absoluta nu exista, as putea zice ca si libertatea in sensul obisnuit al cuvantului (deci nu absoluta) este numai aparenta. Eu as putea sa merg astazi la scoala sau sa nu merg. Am libertate de a alege? Aparent. Daca nu ma duc, nu ma duc fie pentru ca sunt bolnav, fie pentru ca am o problema in familie, fie altceva. Deci sunt determinat de niste cauze (sau conditii). Tot asa, daca decid sa ma duc, o fac fie pentru ca am un examen, fie ca pur si simplu urasc sa am absente la clasa, fie dintr-un alt motiv. Deci, chiar am libertate sa aleg? S-ar parea ca nu. Cele mai multe din actiunile noastre sunt determinate de evenimente, fie ele trecute, prezente sau viitoare. De aici, si incertitudinea daca cineva poate fi invinuit dpv moral pentru actiunile lui.
AvalohAlyn întreabă: