| UnXeeN a întrebat:

M-am gandit la intrebarea asta inca din școala dar din oarece motive nu am adresat-o profesorului sau altor oameni.
Sa zicem ca daca inaintezi tot mai mult spre polul sud si ajungi in Antarctica de ce nu se intoarce pamantul,adica esti in parte de jos a globului si normal ai fi cu picioarele in sus si capu in jos, pentru ca planeta noastra geometric este reprezentata ca o sfera deci ar trebuie sa aiba un asemenea punct unde pozitia corpului ar fi diferita fata de cum e in emisfera nordică, stiu ca cel mai usor raspuns pe care o sa il dati va fi gravitația si ca din cauza perspectivei noi vedem tot timpul cerul in sus dar nu e de ajuns cel putin pentru mine. Poate fi atat de puternica gravitația incat sa tine cantitati uriase de apa lipite de glob in asa fel si oamenii sau obiectele sa nu cada in spatiu adica jos?

11 răspunsuri:
| AnonimMareMareMare a răspuns:

Daca nu ar fi puternica, toata lava din soare s-ar imprastia prin univers, la fel si din celelalte stele de foc. Deci da, este.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, gravitația este foarte puternică. Să te gândești că undeva la marginea pământului mai sunt câteva molecule de aer într-o atmosferă foarte rarefiată. Dar pâmântul nu stă pe loc, el se rostogolește prin spațiu în jurul soarelui. Si toate acele molecule stau lipite de el, de pământ, datorită gravitației. Iar asta de miliarde de ani.

| johnnny123 a răspuns:

"oamenii sau obiectele sa nu cada in spatiu adica jos"

Se pare ca tu nu realizezi, dar in spatiu nu exista "jos" si "sus". Spatiul este la fel in absolut toate directiile. Asadar, unde sa cada "jos" daca nu exista "jos"?

"stiu ca cel mai usor raspuns pe care o sa il dati va fi gravitația si ca din cauza perspectivei noi vedem tot timpul cerul in sus dar nu e de ajuns cel putin pentru mine"

Problema nu este explicatia, ci faptul ca ai o viziune asupra pamantului si spatiului similara cu viziunea pe care o aveau oamenii cu vreo 1500 de ani in urma.

| sabin89 a răspuns:

Ăia din partea opusă a Pământului poate se miră de noi cum de nu cădem în jos.

| UnXeeN explică (pentru sabin89):

Vrei sa zici in sus, ca noi stam cat de cat bine si vedem normal perspectiva noastra, ca sus deasupra sferei, dar acolo e problema aia săracii ca sunt ametiti

| sabin89 a răspuns (pentru UnXeeN):

Nu, ăia de dincolo se consideră pe ei normali, adică având capul în sus. Şi zic că s-or gândi despre noi că suntem cu capul în jos. Şi s-or mira cum de nu cădem în neant. Complicat. happy

| UnXeeN explică (pentru sabin89):

Da da este ceva si asta

| CostinAlamariu a răspuns:

In primul rand in spatiu nu exista jos sau sus. Directiile noastre de "jos" si "sus" nu au sens decat pe Pamant. In spatiu nu exista asa ceva. Josul nostru are directia spre centrul pamantului, iar susul nostru e exact opusul. Deci daca te duci spre Antartica intotdeauna josul va fi spre centrul pamantului. Practic "jos" este sinonim cu "centrul pamantului". Centrul pamantului = jos. Daca te gandesti la acesti 2 termeni ca sinonime intelegi de ce nu ne intoarcem cu capul in jos in antartica. Pentru ca josul ramane orice ar fi centrul pamantului...

| Andrei200202 a răspuns:

Întrebarea asta i am pus o lui tata la 9 ani și mi-a răspuns că acolo sunt șerpi? Hmm, nu știu să îți răspund

| CostinAlamariu a răspuns (pentru johnnny123):

"ai o viziune asupra pamantului si spatiului similara cu viziunea pe care o aveau oamenii cu vreo 1500 de ani in urma."

Meh aici gresesti. Omenirea stie ca pamantul este un glob inca din antichitate. Povestea cu pamantul plat a aparut foarte recent, prin secolul 19 sau 20.

| johnnny123 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Numai ca el nu are viziunea pamantului plat, de fapt chiar spune ca "planeta noastra geometric este reprezentata ca o sfera "

El sufera de o incapacitate primitiva de intelegere corecta a spatiului tridimensional si a rolului sistemelor de referinta.

Evident ca expresia "cu 1500 de ani in urma" era doar o figura de stil, nu avea rolul indicarii unei perioade istorice exacte.