| sabin89 a întrebat:

Mă întâlnesc cu un prieten care vine de la piață cu o sacoșă plină. De curiozitate l-aș putea întreba ce a cumpărat; ce are în sacoșă. El cu siguranță ar ști. Ar fi însă ridicol să mă întrebe el pe mine ce se află în sacoșa lui.
Eu am în interiorul meu un creier, o inimă și multe alte lucruri. Dar nu știu nimic despre ele până nu mă duc la școală, unde îmi va spune un profesor. Cum vi se pare asta? Adică avem lucruri, care ne aparțin, dar nu știm nimic despre ele până nu ne spune altul.

Răspuns Câştigător
| JOHNtheADVISOR a răspuns:

Da,o dezbatere interesantă, însă tu ar trebui să deții deja răspunsul sau pe parcursul vieții tale să îl aflii.Organismul uman este cea mai complexă "mașinărie", cel mai avansat, cel mai sofisticat, ceva ce mulți așa ziși specialiști nu îl înțeleg și nu fac decât să ne distrugă cu deciziile lor.Organismul te învață dacă știi să îl asculți.El îți "vorbește" când are nevoie de ceva. Când îți este sete, ți se uscă buzele, gura, în interior gâtul. Când îți este foame te anunță cu sonor stomacul.Era o vorbă cum că stomacul este inteligent și îți va spune când este gol, însă creierul nu.Eu țin să contrazic fiindcă creierul te anunță și el în felul său, prin diferitele stări pe care le simți de-a lungul vieții.Nu este nevoie neapărat de școală pentru a afla despre rolul și rostul organelor, componentelor interioare care te țin în mișcare și în viață. Este nevoie ca tu să nu mai ignori semnele, semnalele transmise de la centrul de comandă și anume creierul.Venim din "fabricație" cu un "soft" preinstalat.Fiindcă îl ignori, fiindcă nu ții cont de el ajungi să suferi.De ce oare omul chiar și de la vârste fragede evită,refuză să facă anumite activități,să consume orice substanță sau tip de hrană? Fiindcă creierul și simțurile, prin atingere, văz, auz, miros, gust îi atenționează.Dau un exemplu simplu.Indiferent de mediul în care te-ai născut, la început când faci cunoștință cu focul,deși tu nu ai habar de acesta,când te apropii de el căldura degajată simțită prin "senzorii" din piele te pune în alertă cum că este ceva în neregulă, cum că este ceva periculos. Unii când simt asta se retrag, alții fiindcă nu au luat seama atenționărilor date de organism ajung să se ardă. Acum unii vor stoca această informație în creier și pe viitor se vor ferii, alții vor continua să sufere, să se ardă până în final ignorarea "vocii" organismului le va aduce moartea.Deși avem atâtea informații în jurul nostru ne pierdem capacitatea sau pur și simplu nu ne mai punem mintea la contribuție când le primim, când le avem de-a gata.Nu mai hotărâm noi personal cum era pe vremuri când instinctele, simțurile erau necesare supraviețuirii.Acum se decide și te obligă a respecta la nivel colectiv ce și ce nu să faci cu viața ta și modul cum să ți-o trăiești.

7 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| mastadont a răspuns:

Mi se pare un lucru normal, corpul nostru a evoluat în așa fel încât să realizeze anumite operații în mod reflex, nefiind absolut necesar pentru supraviețuire ca noi să simțim fiecare organ. Gândeștete doar cum ar fi viața noastră dacă, în loc să ne ocupăm timpul cu activități pe care le putem alege noi, ar trebui să dirijăm fiecare bătaie de inimă, să controlăm nivelul de vitamine și minerale din sânge și să filtrăm constant substanțele din corp selectând nutrienții necesari supraviețuirii? Dacă ar trebui să controlăm conștient fiecare bătaie de inimă ar însemna că nu am putea dormi nici-o dată, căci, în momentul în care conștiința noastră s-ar odihni s-ar opri și inima.
E normal să nu știm totul despre un lucru, fiecare informație își are necesitatea în funcție de context și de obiective, prietenul tău știe ce are în geantă însă nu cunoaște compoziția chimică a acesteia de exemplu, însă nici nu are nevoie de acea informație aceasta fiind irelevantă pentru el. Dacă ar fi chimist și ar dori să creeze de la 0 materialul din care este făcută geanta atunci compoziția chimică ar fi importantă și relevantă pentru el.

| anonimg a răspuns:

Pentru mine n-ar fi ridicol să mă întrebe cineva: "Ce crezi că am eu în sacoșa asta?" Ba încă m-ar surprinde întrebarea.
Dar nu mi-ar plăcea să mă întrebe ce am eu în sacoșa mea.
Este un proverb în Biblie:
"Slava lui Dumnezeu stă în ascunderea lucrurilor, dar slava împăraţilor stă în cercetarea lucrurilor." (Proverbe.25:2)
Am fost creați ca să cercetăm, să descoperim lucrurile.
Și fiecare om își cunoaște meseria. Alții care au ajuns să o cunoască mai bine au ajuns profesori, și ei sunt (sau trebuie să fie) în stare să învețe pe alții.
Unele lucruri le descoperim personal. Altele ni le descoperă alții. Cele mai grele au nevoie de un profesor ca să fie înțelese, dar și de timp.
Ce nu știu oamenii este că fiecare are cel puțin un dar, un talent deosebit față de ceilalți, și doar puțini sunt conștienți de asta.
Și ce nu mai știu oamenii este că Dumnezeu i-a așezat pe fiecare astfel încât să nu fie toți la un loc cu același talent, ci sunt așezați în așa fel încât toți să se bucure de darul celuilalt.

| sabin89 explică (pentru mastadont):

Te-ai dus prea departe cu gândul. Eu mă refeream la lucruri elementare, în ideea că nici nu știm că avem acele organe până nu vedem o planșă la lecția de anatomie.

| EliLeli a răspuns:

Da, si mie mi se pare ciudat. Ar trebui sa avem incorporat si un Manual de Instructiuni pe care sa il putem accesa oricand dorim.

| relian a răspuns:

Nu stim despre ele pentru ca nu este nevoie sa stim nimic,toate piesele,organismul viu in general stie singur ce sa faca,cum sa faca, cum sa se repare, etc, deci natura na considerat ca e nevoie sa stim toate astea, ar fi fost banui ceva prea complicat.

O sa spui ca am fi trebuie sa stim, ca ne imbolnavim etc.Nop,natura te elimina daca te imbolnavesti,daca patesti ceva,esti eliminat,deci natural oamenii bolnavi ar fi fost eliminati de mult.

Vorbim la nivel de organisme vii,nu exista organisme vii sa fie constiente sa detina cunostinte din ce piese is facute,cum functioneaza etc.

Ar fi fost prea frumos ca noi sa stim,am fi rezolvat orice defectiune laughing usor si poate am fi fopst zei cu toti.

Nu ne spune altul,noi ne spunem singuri,noi am dobindit constiinta,gindire mai elaborata dec it alte organisme si am vrut sa stim. Vorbesc la nivel de specie. Poate ca toti am fi stiut daca se aplica regula naturii,adica aia slabi eliminati laughing toti am fi fost profesori, toti am fi stiut cam la fel.

Sa te nasti deja cu cunostinte detaliate, din ce esti fabricat, asta da SF, uite un subiect, sau scenariu pentru un SF laughing

| sabin89 explică (pentru relian):

Până nu te duci la școală sau nu citești într-o carte, nici nu știi că în cap ai un creier. happy