Doar trecutul ți-l poți aminti, dar prezentul îl trăiești și viitorul ți-l imaginezi.
Din trecut ne amintim doar de momentele triste, prezentul trecem pe langa el si de abia asteptam viitorul. Iar cand viitorul va deveni prezent vom simti ca ceva ne lipseste.
Citatul spune despre visatori - cei care traiesc in viitor si spune de asemenea ca ''trebuie'' sa traiesti in viitor pe cand eu spun sa traim in prezent.
Si sti care e problema? Prezentul nu il traim, traim doar amintindu-ne de lucrurile triste din trecut si suferind asteptam viitorul uitand de prezent.
Un profesor imi spune mereu ca trebuie sa si visezi dar sa visezi realistic sa ai un tel pe care il poti atinge
Bine. Te las in lumea ta unde poti interpreta linistita cum se traieste viata haotic. Eu n-am spus sa traiesti in viitor. Nu s-a descoperit calatoria in timp. Ma refeream la a trai cu gandul la viitor, ceea ce e firesc. Dar privind in trecut ai o experienta de viata care te ajuta sa nu mai faci anumite greseli pe viitor sau pur si simplu gandesti mai lucid. Tu, daca urmezi o scoala, de ce naiba faci scoala aia? Probabil vrei sa devii cineva in viitor, nu?
Uite, iti las pe baza acestui subiect o melodie celebra: http://www.youtube.com/watch?v=Aeo86iOS0QU
Sa dai atentie si versurilor!
Imi amintesc viitorul si-mi imaginez trecutul.
Interesant citat dar inainte s-o mai arzi ca Aristotel vezi daca n-a mai zis vreun destept ceva asemnator.
Mie-mi pare lipsit de profunzime. Afirmatii infantile, filosofie de balta sau in cel mai bun caz filosofie de Facebook. Ceva asemanator cu "Dragostea invinge totul" sau alte varsaturi din astea. Superficial si mediocru sunt singurii termeni care-mi trec prin minte.
Nu spun ca ar fi lipsit de adevar, numai ca este un adevar care a fost repetat de prea multe ori, vehiculat pe toate gardurile. Asa ca nu imi pare ceva mai putin banal decat "toate merele sunt atrase de Pamant."
Un adevar repetat de prea multe ori se trivializeaza in timp.
Citatul,care apartine lui Kierkegaard teolog cunoscut pentru scrierile sale (nu strica sa postezi si autorul), suna cam asa:
"Traieste-ti viata privind inainte"
Al utilizatorului este asa:
"Traieste-ti viata in prezent"
Dupa logica si capacitatile tale intelectuale cele doua sunt compatibile?
Mai concret, este filosofia existentialista a lui Kierkegaard compatibila cu acest citat?
Corect asa e, degeaba visezi la viitor daca nu faci nimic in prezent, degeaba traiesti in trecut daca nu traiesti in prezent, in prezent este important sasi cladesti viitorul si sa inveti din greselile facute in trecut, asta e cel mai important in viata
Inferno, poate iti trag 2 palme peste cap de vezi compatibilitate unde trebuie, nu intr-un citat gandit pe closet! Culmea ca mai sus faci observatie ca e un citat ieftin. Pai asta incercam si eu sa fac, ochelari de cal! Dupa capacitatile tale intelectuale ti se pare ca prezentam ceva compatibil? Tocmai dimpotriva! Si am pus intre ghilimele citatul lui Kierkegaard. Am specificat ca ALTCINEVA a gandit altceva. Nu vad care e problema ta daca n-am dat un nume. E total irelevant sa auzi un nume doar pentru un citat. Oricum ai sanse mari sa uiti autorul.
Eu nu am intrebat daca sunt compatibil din punct de vedere al calitatii lor, ci al ideii.
Ideea care reieste din citatul lui Kierkegaard nu este ideea din citatele utilizatorului EcologyCompassionScience. Primul vorbeste de oi, iar cel de-al 2-lea de vaci, asa ca este eronat sa spui "Ti-au luat-o altii inainte..." si sa aduci acest citat care nu are nici-o legatura.
Bun, trebuia sa fi scris naibii CARPE DIEM(care era compatibil) si gata, doar pentru ca am formulat eu primul raspuns in felul ala. Am si adus explicatii ulterior tocmai pentru ca si detinatorul intrebarii a gandit ca tine. Poate reuseai sa citesti si urmatoarele reply-uri inainte sa te iei de capacitatile mele intelectuale.
Desi cele 2 idei sunt la suprafata diferite, in esenta sunt identice. Numai ca "traieste clipa in prezent" e mai orb fata de "traieste in continuare cu experienta de dinainte". Ambele idei spun sa traiesti in prezent. Eu am explicat doar ca nu traieste nimeni in viitor, ci doar e firesc sa aiba ganduri de viitor. Si totodata e firesc sa ai visuri. Macar pe astea sa nu ti le ia nimeni(vezi/asculta si tu melodia de dinainte)!
Inca ceva, Inferno, scuza-ma ca fac off-topic. Sper ca ma scuza si autoarea intrebarii avand in vedere ca am cam atacat-o pe aici pentru ideea asta.
Ce vreau sa te intreb: Eu nu ti-am vazut acum ultimul reply. Il ai cumva "in asteptare" (status galben)? Nu mi-a aparut in caseta de notificari. Acolo apar doar raspunsurile aprobate(status verde). Am observat ca tot mai multi utilizatori au inceput sa sesizeze problema asta cu notificarile.
Desigur ca in ambele-ti traiesti viata in prezent, ca doar nu exista autor de citate atat de handicapat incat sa te sfatuiasca sa o traiesti in viitor, acest lucru fiind imposibil, numai ca in primul o traiesti in prezent privind in prezent, iar in al 2-lea in prezent privind la viitor nu stiu ce te obstinezi atat cand si logica de clasa a 4-a te poate ajuta sa intelegi problema.
"Desi cele 2 idei sunt la suprafata diferite, in esenta sunt identice."
Citatele nu sunt atat de complexe incat sa aiba atat sens denotativ cat si conotativ. Vaca face mu si gata, sa interpretezi afirmatia asta din perspectiva alegorica e doar prostie.
Daca inca nu te-ai deslusit nu te pot ajuta.
Da, am observat si eu, unele raspunsuri apar dupa ore intregi si mai scrie si in dreapta "A raspuns acum 1 minut", aiurea.
Nu faci decat sa imi scoti (din nou) ochii ca difera forma, nu fondul(lucru pentru care am dat deja explicatii)! Ti-am spus ca n-am dat un citat neaparat comparabil/compatibil, ci mai degraba am vrut sa dau unul mai bine gandit! Asta a fost scopul. La asta m-am referit cand am zis "ti-au luat-o altii inainte". A fost cineva care a gandit mai bine o treaba ca asta.
Sa traiesti fara gandul la viitor e ceva imposibil. Tot ce faci in prezent va influenta viitorul. Ce dracu'! E si logic ce spun aici. Purtam conflicte degeaba.
"ca doar nu exista autor de citate atat de handicapat incat sa te sfatuiasca sa o traiesti in viitor" Normal ca nu! Dar uite ca autorul acestei intrebari a fost in stare sa creada una ca asta! Nu stiu care e problema ta cu interpretarea unui citat de genul asta, ca nu e atat de complex, dar sa stii ca si la Bacalaureat(proba de romana) se dau astfel de subiecte in care trebuie sa dezvolti mai mult ideea. Poate nu se da direct un citat faimos, dar o anumita idee, asa cum a facut si fata asta care a pus intrebarea. Tu trebuie sa analizezi si sa argumentezi ceva relativ simplu. Asta inseamna proba de maturitate. Daca tu iei un citat doar ca atare, te uiti numai la cum arata, nu la ce se refera, e strict problema ta!
Problema e de fapt ca autoarea a interpretat cam prost "carpe diem". De-aia i-am spus ca nici ea nu intelege ce zice. Ea afirma(daca si-o fi dand seama ca asta face) ca prezentul trebuie sa fie detasat de viitor ca sa poti trai prezentul cum trebuie. Ceea ce este fals.
Autoarea intrebarii ne mai sugereaza sa nu avem visuri. Asa ceva e...din nou invalid. Toata lumea are. Sunt poate printre cele mai pretioase lucruri pe care le posedam. Poate chiar astea pun lumea in miscare. Sunt oameni (tigri, conform melodiei de mai sus) care ar incerca sa ti le ia pana si pe astea! Poate ti-ar face bine, poate nu. De regula vrei sa fii unicul lor stapan.
Toata lumea are sau incearca sa-si gaseasca un tel.
Pana la urma chiar si tu ai recunoscut ca ea n-a prea facut niste afirmatii uluitoare.
Fiecare dintre noi santem personajele principale, si atat timp cat visam NU ne pasa de ceilalti.
"Traieste fiecare clipa ca si cum ar fi ultima secunda!- citat personal." intrebare cu capcana de cate ori faci sex pe zi? daca nu ai ajuns la acel apogeu insemna ca ai pierdut clipe frumoase.