Nationalismul prin glorificarea vechilor voievozi exista si inainte de comunism. Vezi Mihai Eminescu.
"Unde esti tu Tepes, Doamne?" este o idee preluata din comunism. Romanul in general nu stie ce-si doreste. Si-ar dori un regim totalitar cu un lider care sa-ti spuna ce sa faci si sa aiba grija de tine mereu.
Nu este vorba de omul Vlad Țepeș. Este vorba de personalitatea, verticalitatea, eroismul omului Vlad Țepeș. Cel care nu se pleacă în fața "imperiilor", cel care își iubește țara, cel care își iubește poporul.
Totuși, să ucizi oameni, în timpurile moderne, nu prea este ok, personalitatea lui consta înaceastă activitate.
Dorinta nu are nici o legatura cu epoca medievala. Ci cu verticalitatea si corectitudinea lui Vlad Tepes. El nu ar permite in primul rand clasei politice, sa fure. Ar face ordine in tara.
În același timp, și practicile lui, pentru că acestea îl reprezintă. Aplicarea verticalității și corectitudinii se poate întâlni și la alți conducători, români sau străini; se poate întâlni și la personajele religioase, biblice, dar nu sunt așa favorabile. Ce se întâmplă în legătură
cu personalitatea istorică a lui Vlad Țepeș, și foarte probabil și la alte personalități din istorie, din prezent, din domeniul științific sau domeniul militar, și oricare altul, este SELECTAREA INFORMAȚIEI, adică preferând unele ca fiind bune, dar ignorandu-le pe altele.
Nici nu am sugerat așa ceva. Eu m-am referit strict la personalitatea lui Vlad Țepeș, nu la faptele sale, care atunci făceau parte din cotidian, dar acum sunt reprobabile.
Dar putem spune, parafrazandu-l pe Caragiale (sau pe personajul lui): O persoana fara de cultura, va sa zica nu o are.
De ce-si doresc romanii o stapanire a lui Vlad Tepes? O spune clar Eminescu in versurile urmatoare:
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni.