Rationamentul este corect, concluzia este gresita. Eu consider ca fara legi nu poate exista energie/materie, iar fara energie/materie nu pot exista legi, timp si spatiu. Eu cred ca ele sunt dependente una de alta, au intrat in scena impreuna, in acelasi timp.
Einstein a greșit când a zis că D-zeu nu joacă zaruri. Legile fizicii sunt statistice și aceeași cauză poate avea efecte diferite. Asta nu înseamnă că ne putem lua adio de la principiul cauzalității, dar există limite. Când ajungi la scara atomică se schimbă lucrurile.
@Alphawolf ti-a raspuns cel mai bine.
Nu vad de ce " proprietatea divinului ".
Toate fenomenele ce se petrec in univers sunt interdependente.
Asa e. Si mie mi-a placut raspunsul lui. Aquinas a fost totusi un tip destept, daca tinem cont de timpul in care a trait. Insa, cum am zis mai sus, argumentul e slab, el putand fi atacat in mai multe feluri. Replica lui Dawkins: "Aquinas makes the entirely unwarrantly assumption that God is immune to the regress". Eu as adauga: Daca o serie infinita de cause nu are o prima cauza, asta nu inseamna ca orice specific effect este fara o cauza. Indiferent care este situatia cu prima cauza, lovitura a cauzat vanataia.
Stii care e problema? Problema este ca regula cauza - efect se aplica doar in interiorul acestei realitati, ori tu urmarind acest "sir" parasesti realitatea,parasesti Universul, ajungi pe un taram in care regula pica. Si acolo desigur,putem vorbi de un obiect atemporal,care doar exista, intrucat e atemporal, si care a cauzat un Univers temporal.
Pana la urma ce e timpul? Nu tot o cauza? Stiinta spune ca da. Si daca este tot o cauza nu trebuie sa aiba un efect. SI daca are un efect, nu trebuie acel efect sa nu se supuna cauzei, deci sa fie atemporal? Absolut, absolut ca da. SI daca e atemporal are nevoie de o cauza pentru ca sa apara? Nu.
Draga Sabine, eu cred, asemeni DEX-ului, ca un obiect atemporal (sau mai corect intemporal) este un obiect ce nu se supune timpului. Nu crezi si tu asta?
Daca da, atunci spune-mi. Aparitia/disparitia a ceva, nu reprezinta un proces? Ori un proces nu are nevoie de timp pentru a exista Ba bine ca nu, un proces are nevoie de cel putin doua stari temporal diferite pentru a exista, in concluzie, un proces are nevoie de timp pentru a exista.
Drept urmare un obiect atemporal nu poate sa apara sau sa dispara ci doar sa existe sau nu, caci, aparitia sau disparitia reprezinta procese, iar procesele necesita timp. Un obiect independent de timp nu se poate supune acestuia.
Cand vorbim de aparitia a ceva, vorbim de cel putin doua stari temporale: Starea 1, in care obiectul nu exista, si starea 2, in care obiectul exista. Cele doua stari sunt separate de o anumita unitate de timp. Ori daca nu ai timp, ideea de aparitie devine absurda.