''pagani cu o minte bolnava''
Silviule, da-ti seama la vorba. Sunt satul de astia ca voi care-si permit sa arunce cu injurii si insulte si, totodata, sunt cei mai evlaviosi. Nu cunosti, nu critica, amice. Asa cum tu, intr-una din zilele trecute, i-ai spus unui user sa-si vada de treaba daca nu este crestin, eu iti cer macar sa pastrezi un ton civilizat. Respectul, prietene. De asta nu pomeneste Biblia sau Biserica?
Nu este nevoie. ei sunt deja ai lui.prin necredinta in Dumnezeu. un demon pazea un oras intreg.statea tolanit era gras si voinic. iar altul batea razboi cu un scivnic credincios, in munti, de ani de zile.intrebat cum reuseste, cel din oras a spus; nu ma obosesc geloc. ei singuri sunt stapaniti de patimile si de rautatea si de indiferenta lor. cel din padure, l-a pacalit pana la urma pe calugarul acela. a fost apreciat de satan, fiindca unde e cetatea mai tare, acolo bate dracul razboi.asa ca nu va sumeti-ti prea tare.smerenia inimii infrange orice tarie si dragostea moaie orice putere.
@silviu
Stii care e diferenta dintre noi doi? Eu nu impart oamenii pe categorii. Tu ii imparti in 2 mari categorii: ortodocsi si pagani. Eu privesc cu aceiasi ochi un ateu, crestin, mohamedan sau budist. Albi, negri, galbejiti... Intunecati in gandire nu sunt ateii, ci aceia care judeca pe altii fara a-i cunoaste. Ce procentaj din ateii de pe glob ai intalnit si ai stat de vorba cu ei? Cum iti permiti sa emiti asemenea vorbe, cum ca ateii au mintea bolnava si gandirea intunecata? Cum poti spune ca ai incercat sa zdruncini judecata cuiva pe care nu-l cunosti absolut deloc, cand tu insuti ai judecata stramba? Ni s-a dat sansa la mantuire, unii au ales sa mearga pe alt drum. Pur si simplu, nu suntem oi sa avem instinctul in turma, mai difera gandirile. Si am pretentia ca, daca ai fost jignit de vreun ateu, sa-ti indrepti vorbele spre acea persoana exclusiv, nu mai improsca cu noroi oameni pe care nu-i cunosti, doar fiindca perceptiile lor difera de ale tale.
@silviu
Chiar atat de avid de putere si de slava iti vezi tu propriul dumnezeu? Mie, ceea ce-mi prezinta Biblia nu aduce nici pe departe cu perceptia mea asupra divinitatii. Eu vad o divinitate care nu are nevoie de ritualuri si ridicari in slavi care sa-i gadile orgoliul. O divinitate care nu-si baga nasul in viata altora si care nu face spume la gura cand vede ca te indepartezi de ceea ce ar vrea ea sa fii, un supus. Divinitatea pe care mi-o inchipui eu nu are nevoie de doctrine si daca ar fi emis vreo doctrina ar fi avut cu siguranta grija ca ea sa ajunga in toate colturile mapamondului. Facea o carte pe intelesul tuturor, nu plina de intelesuri si subintelesuri. Nu ma impac cu divinitatea asta si, chiar de as sti sigur ca exista, tot nu as fi de-acord cu politica ei. O politica ce mie imi aduce a dictatura, teroare si amenintare. Cand eu, ca persoana in pragul ateismului, ii cer lui Dumnezeu un semn, macar un semn al existentei sale si el se considera prea maret sa se coboare la nivelul meu, un muritor, mi se pare o dovada a trufiei lui.
Bine, Silviu, am inteles. Am vazut raspunsul adresat lui Mih33 si am inteles 3 lucruri care m-au lamurit:
1. Tu nu faci bine din suflet si din dragoste fata de semeni, ci o faci pentru a-ti multumi stapanul. O sa citesti in partea a 2-a de ce i-am zis stapan, si nu tata.
2. ''Cred ca si tu, parinte fiind, daca inca nu esti vei deveni, ai fi tare suparat si maniat, daca fiul sau fica ta, nu te-ar asculta si nu te-ar iubi, cat timp tu l-ai creat/ai creat-o, ai suferit pentru el/ea.'' Eu nu i-as cere copilului meu sa-mi inchine un cult al personalitatii, ca sa ma simt eu mai mare. Daca m-as mania pe el, nu l-as da afara din casa - fapt care coincide cu interzicerea accesului in Rai, in viata de apoi, trimitandu-ne in Iad. Tu asa ti-ai trata copiii?
3. Libertatea de alegere dintre bine si rau e o pacaleala mai mare ca cele de 1 aprilie, fiindca nu exista libertate, e constrangere. Ni se spune ca suntem liberi sa alegem, dar ce ni se spune in caz ca nu facem voia lui Dumnezeu? Ca o sa ardem in Iad. Asta bineinteles, daca nu ne caim in ultimele 20 de secunde din viata, Dumnezeu iertandu-ne, necontand ca am furat, batjocorit, poate chiar ucis de-a lungul vietii. Acest om, in opinia ta, e peste un ateu care toata viata a facut bine. Nu numai tu ai judecata stramba, ci si Dumnezeu, in cazul asta.
Uite, eu nu am vazut cazuri de budisti posedati, desi printre ei se vorbeste de cazuri de duhuri, balauri si alte jivine spirituale. Alta observatie e ca frica mortii ii tine pe oameni in robia necredintei, dupa cum afirma si multi dintre voi ati luat necredinta de buna din cauza fricii, ei demonul tocmai acolo lucreaza(la ganduri), ca prin frica, pofte si alte chestii sa inghita pe careva. Raspunsul e simplu: numai credinciosii duc lupte spirituale de aceea ajung unii posedati, nebuni sau cu alte defecte (in luptele spirituale nu iti poti pierde doar mintea ci te si poti capata cu boli ale trupului), pe cand ateii sun doar trupesti, iar un om trupesc nu are treaba cu cele spirituale.
Sonyaaynos întreabă: