Un individ care ar trebui sa supravietuiasca mortii sale fizice este de asemnea dincolo de intelegerea mea, nici nu mi-as dori contrariul; asemenea notiuni sunt pentru frici sau pentru egoismul absurd al spiritelor slabe. Destul pentru mine misterul eternitatii vietii, si sugestia unei incredibile structuri a realitatii, impreuna cu efortul unic(traducerea nu e "unic", dar nu gasesc eu un inlocuitor in romana pentru expresia single-hearted) de a intelege o portiune, chiar si atat de mica, a motivului care se manifesta in natura.
Partea asta cuprinde in mare ce ai spus tu in intrebare. Traducerea e cam slabuta tho...e mai dificil decat am crezut sa traduci dintr-o limba in alta. Sau asa mi se pare mie...eu percep limbile straine total separat.
Da, Einstein nu a crezut in viata dupa moarte, reincarnare, etc
Poate e mai evident aici:
I am a deeply religious man. I cannot conceive of a God who rewards and punishes his creatures, or has a will of the type of which we are conscious in ourselves. An individual who should survive his physical death is also beyond my comprehension, nor do I wish it otherwise; such notions are for the fears or absurd egoism of feeble souls. Enough for me the mystery of the eternity of life, and the inkling of the marvelous structure of reality, together with the single-hearted endeavor to comprehend a portion, be it ever so tiny, of the reason that manifests itself in nature. [The World As I See It]
P.s. Imi imaginez ca stii engleza, mie mi-a fost sincer lene sa traduc.
Nu vreau sa incep o dezbatere religioasa dar asa si este, in lumea reala stim ca tot ce gandim, simtim, traim se intampla in creier, prin urmare dupa ce creierul nu mai functioneaza, da, murim, in adevaratul sens al cuvantului. Nu inteleg de ce oamenilor li se pare dramatic, inainte de nastere este exact la fel, chiar e probabil ca nu-ti amintesti nimic pana la varsta de 4 ani, deoarece creierul era inca in formare. Este un lucru stiut ca Einstein credea doar in natura, considerand-o pe aceasta 'divinitate' in sine.
Daca prin asta Einstein vrea sa zica ca nu exista viata dupa moarte, de ce nu am crede ca nu exista viata dupa moarte? Einstein e un geniu!
Einstein era* un geniu. Printre genii exista mai multi oameni care se declara atei(Stephen Hawking de exemplu), dar asta nu ar trebui sa fie motivul pentru care noi sa nu credem ca exista viata dupa moarte. Indicat este sa studiezi, sa vezi mai multe pareri, argumente, etc si sa decizi tu ceea ce crezi. Nu ma intelege gresit, personal nu cred in viata dupa moarte, dar consider ca "nu cred pentru ca Einstein nu a crezut" nu ar trebui sa fie argumentul suprem.
Dupa logica n-are niciun sens sa existe viata dupa moarte, 1 reincarnarea e cea mai non sensica chestie pentru ca omul dupa ce moare nu mai are cum sa se duca sufletul in alta persoana, n-are cum si altfel nu ne-am mai reproduce, doar ne-am reincarna iar cu faza cu Dumnezeu unde sa te duca in rai? care a fost inventata povestea pentru a controla masele de oameni?