| Inferno a întrebat:

Nu prea ma pricep la sah. De fapt nici nu cunosteam prea bine regulile pana recent, cand interestul mi-a fost starnit de un serial de pe Netflix.
De cateva luni am inceput sa joc si am ajuns la concluzia ca, in ciuda opiniei generale, sahul nu este un joc atat de usor pe cat s-ar crede.
Nu, serios. Poate fi complicat chiar si atunci cand ar trebui sa fie simplu.
Spre exemplu, in situatia de mai jos, ce mutare poate face negrul pentru a forța dama sa fuga de la"c3"?

https://ibb.co/m5T6fpw

Răspuns Câştigător
| Dorotheea21 a răspuns:

Pion e7 la e6.
daca nu pleaca de la c3, nebunul negru din f8 merge la b4 si albul pierde dama.

12 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| aXy99 a răspuns:

"in ciuda opiniei generale, sahul nu este un joc atat de usor pe cat s-ar crede."
Cine naiba a zis vreodata ca sahul e usor? laughing

| Zuzu1991 a răspuns:

"in ciuda opiniei generale, sahul nu este un joc atat de usor pe cat s-ar crede."

de unde ai scos-o mama?!?
sahul e unul dintre cele mai grele jocuri care exista, si e cu atat mai complicat cu cat esti in stare sa gandesti mai multe mutari inainte, care inseamna PRACTIC, ca esti in stare sa "vezi" orice mutari ar face adversarul

insa felicitari, serialul ala cu vrajitoarea diavolului a facut multe "victime" in domeniul sah-ului, cica au crescut descarcarile de app de sah de zece ori
(vrajitoarea diavolului - https://www.imdb.com/title/tt4263482/ )

| sabin89 a răspuns:

Chiar aşa, cum a ajuns dama de pe d1 pe c3? Pare să fi mutat precum calul.

| NLS a răspuns:

Dupa doar doua mutari, dama nu se poate afla in acea pozitie.
Si daca nu ma insel, aseara ai postat initial o alta imagine, in care dama nu se afla unde e acum.

Răspuns utilizator avertizat
| Gabryel85 a răspuns (pentru Dorotheea21):

Gata, Dorotheea21 a dat raspunsul castigator, insa... ia sa va intreb eu pe voi: nu credeti ca e7-e5 ar fi fost si mai bun decat e7-e6? Atac de doua ori pionul din d4, pastrand amenintarea de legare a damei albe prin Nb4.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru Gabryel85):

M'am gandit si la e5 dar nu ar modifica telul, plecarea damei din c3. happy

| Inferno explică (pentru Gabryel85):

Mutarea valora mai mult. Nu îți blocai nebunul cu pionul si controlai mai bine centrul tablei.

| Gabryel85 a răspuns (pentru Inferno):

E drept ca albul are resursa De3, cu care-si salveaza atat pionul, cat si dama.

| Gabryel85 a răspuns (pentru Dorotheea21):

Ar fi castigat pionul din "d4", in mod normal, numai ca albul are aici mutarea De3. Pionul "e5" e legat, deci nu mai poate captura la "d4", in vreme ce, daca iei la "d4" cu calul negru, albul isi recupereaza pionul prin Dxe5, cu sah.

| Inferno explică (pentru Gabryel85):

Albul este clar in dezavantaj. A pierdut trei timpi doar mutand dama. Pionul de la e5 va avansa la e4, urmand a fi sustinut si de celalalt cal.