Pentru mine, esenta semnifica un cumul de emotii care sunt dobândite prin existenta. Am avut momente în care simțeam ca exist, dar nu trăiesc
Poate fi, într-adevăr, şi acest cumul de emoţii, dar cred că ar mai trebui adăugat ceva. Se pare că esenţa, cel puţin aşa cum o văd acei existenţialişti, ar fi omul aşa cum e el, în toate privinţele. Omul nici nu poate fi definit (tot ei zic) pentru că la început el este nimic (chiar aşa, ce este el la început? ). Abia după aceea el este ceva şi el însuşi va fi făcut tot ceea ce a condus la acest ceva.
Din punctul ăsta de vedere întotdeauna am rezonat cu "Cunoaşterea începe prin experienţă" a lui Kant, eu de altfel considerând că a exista nu implică nimic altceva decât a cunoaşte, şi a cunoaşte nu e nimic altceva decât a îţi defini existenţa.
Existenţa > Esenţa.
Esenţa > Existenţa a fost doar o dată, atunci, la început.
L-ai citit pe Kant? Eu doar unele capitole. Este interesant de observat că filosofii atei din sec. al 18-lea, deşi l-au exclus pe Dumnezeu, nu au renunţat complet la ideea "esenţa precede existenţa". O găsim într-o anumită măsură peste tot, la Diderot, la Voltaire şi chiar la Kant. Ideea era că omul are o natură umană şi că această natură se găseşte în toţi oamenii, ceea ce înseamnă că fiecare om este un caz particular al conceptului universal "om". La Kant, rezultatul acestei universalităţi este că atât omul din sălbăticie, omul natural, cât şi cel modern sunt încadraţi în aceeaşi definiţie şi au aceleaşi calităţi de bază. Deci şi aici esenţa omului precede existenţa istorică pe care o găsim în natură.
No să mă joc prea mult cu cuvinte ambigue, o să fiu scurt și la obiect:
Esența e ansamblu constructului psihologic care desemnează în cele din urmă identitatea de sine, doar că identitatea de sine sau personalitate se formează atât prin cumulul de informații primite genetic, înregistrate ca niște predispoziții, precum și datorită experienței.
Când te naști ești exact ca o conservă goală: 0 gândire, 0 personalitate, nimic în afară de bagajul genetic, care dacă nu te dezvolți fizic și mai ales mental, deci dacă nu îți dezvolți memoria, nu cumulezi informații și nu îți formezi o bază a ceea ce e personalitatea se poate se spune că nu ai esență, pentru că esența ta e mai mult decât o sumă de emoții, persoana ta, iar tu ca persoană nu ești ceva variabil, ești invariabil, cu timpul te schimbi, te dezvolți, în schimb gândirea, concepțiile, impresiile și emoțiile, iar ca să se întâmple toate asta, mai întâi de toate e necesar să exiști într-o primă fază.