Einstein spunea ca "Realitatea este o iluzie, insa una foarte persistenta"si are dreptate deoarece fizica cuantica a demonstrat ca ceea ce percepem noi prin cele 5 simturi nu este o realitate, ci doar o iluzie a realitatii.
Spre exemplu, desi spatiul are 4 dimensiuni noi precepem doar 3, cea de a 4-a dimensiune(timpul) o percepem ca o "curgere" de evenimente, in acelasi mod poate fi expicata existenta unor iluzii optice si a faptului ca unele animale percep radiatia electromagnetica altfel fata de oameni.Sa zicem ca un baiat e mort dupa o fata, dar de fapt acesta este indragostit doar de iluzie a acesteia. Daca ar putea percepe realitatea acea fata i s-ar parea diferita sau poate chiar dezgustatoare.
De fapt e foarte greu sa intelegem realitatea, e vorba de o chestiune subiectiva.
In opinia mea teza lui Schroedinger e adevarata.
Culoarea este un fenomen foarte real, nu doar imaginatie (chiar o putem masura). Culoarea este de fapt radiatie electromagnetica de o anumita lungime de unda. Un robot ar fi mult mai bun decat un om la detectat chestii: noi nu vedem decat spectrul vizibil, robotul ar vedea infrarosu, UV, microunde, raze x sau gamma. Pe de alta parte, daca instrumentul e stricat (daltonism si discromatopsie) creierul interpreteaza gresit semnalul.
Tot ce vedem este in unde, adica un obiect transmite unde specifice culorii iar creierul traduce acele unde si transmite mai departe acele informatii la alta parte a creierului care face parte din gandul nostru. poti sa spui ca urmatoarea teorie nu este posibila; eu vad rosu iar tu vezi albastru dar din cauza ca tu m-ai educat pe mine mi-ai spus ca este albastru cand de fapt albastrul pe care il vad eu este rosu la tine.