| costis a întrebat:

O fi corecta teza lui Schroedinger cum ca culoarea nu exista decat in constiinta unei fiinte ( e doar o senzatie receptata de o fiinta)? Un robot evoluat ar putea simti culorile sau ar prelucra doar biti?

Răspuns Câştigător
| andyhoplite a răspuns:

Einstein spunea ca "Realitatea este o iluzie, insa una foarte persistenta"si are dreptate deoarece fizica cuantica a demonstrat ca ceea ce percepem noi prin cele 5 simturi nu este o realitate, ci doar o iluzie a realitatii.
Spre exemplu, desi spatiul are 4 dimensiuni noi precepem doar 3, cea de a 4-a dimensiune(timpul) o percepem ca o "curgere" de evenimente, in acelasi mod poate fi expicata existenta unor iluzii optice si a faptului ca unele animale percep radiatia electromagnetica altfel fata de oameni.Sa zicem ca un baiat e mort dupa o fata, dar de fapt acesta este indragostit doar de iluzie a acesteia. Daca ar putea percepe realitatea acea fata i s-ar parea diferita sau poate chiar dezgustatoare.
De fapt e foarte greu sa intelegem realitatea, e vorba de o chestiune subiectiva.
In opinia mea teza lui Schroedinger e adevarata.

6 răspunsuri:
| mat31new a răspuns:

Tot ce vedem este in unde, adica un obiect transmite unde specifice culorii iar creierul traduce acele unde si transmite mai departe acele informatii la alta parte a creierului care face parte din gandul nostru. poti sa spui ca urmatoarea teorie nu este posibila; eu vad rosu iar tu vezi albastru dar din cauza ca tu m-ai educat pe mine mi-ai spus ca este albastru cand de fapt albastrul pe care il vad eu este rosu la tine.

| sabin89 a răspuns (pentru mat31new):

Nu poate fi aceeasi culoare la unul rosu si la altul albastru. Ori una, ori alta.

| mat31new a răspuns (pentru sabin89):

Asa traduce creierul lui, undele sunt aceleasi dar asa intelegi creierul.

| cucarachaalien a răspuns:

Un robot evoluat n-ar putea simti nimic, niciodata.

| TychoB a răspuns:

Culoarea este un fenomen foarte real, nu doar imaginatie (chiar o putem masura). Culoarea este de fapt radiatie electromagnetica de o anumita lungime de unda. Un robot ar fi mult mai bun decat un om la detectat chestii: noi nu vedem decat spectrul vizibil, robotul ar vedea infrarosu, UV, microunde, raze x sau gamma. Pe de alta parte, daca instrumentul e stricat (daltonism si discromatopsie) creierul interpreteaza gresit semnalul.