Felicitari,mai vad si eu o intrebare unde chiar este esential sa gandesti, bravo
Doar aparent. Albul ia la e5 şi dacă f:e, atunci Dh5+ îl pune pe negru în faţa unor grele probleme
Edit 1: Cred că ai vrut să zici "Este pionul de la e5 protejat de cel de la f6?",. Nu văd cum un cal alb protejează un pion negru.
Edit 2 Sau "Este pionul de la e5 ameninţat de calul albului?"
Eu mă gândeam acum la altceva. Ce-ar fi să lase să i se captureze tura şi apoi să încerce să-i încolţească dama (De7, Cf6...). Mă mai gândesc.
Pentru a tine blocata dama negrul trebuie sa isi blocheze un nebun, un cal si inclusiv propria dama.
Dama pare sa stea in siguranta la h8, singura piesa care poate pune presiune ar fi nebunul care este legat de rege.
Pentru a captura dama negrul trebuie sa mute d6; Rd7; Ng7. Sau Cc6; Rf7; Ng7 Albul ar trebui sa joace extrem de prost pentru a permite asta.
Dacă negrul a ieşit la înaintare cu regele, mai întâi pe e7, apoi pe f7 - şi o să ajungă şi pe g6, va fi repede încercuit şi făcut mat. Părerea mea.
Să nu uităm însă că negrul putea de la bun început să nu ia calul de la e5, să aleagă o mutare mai liniştită, de ex. De7, cu şanse de echilibrare a jocului.
RAY întreabă: