| RAY a întrebat:

O persoana care detine multe cunostine e inteligenta? putem oare deveni mai inteligenti prin acumulare de noi cunostinte?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Nu exista un raspuns concret la intrebarea asta. Sau daca este, cursurile mele inca nu au ajuns acolo. Insa, cert este ca pe o parte, inteligenta este mostenita genetic, dar pe de alta parte conteaza foarte mult si educatia. Nu se stie exact la suta din inteligenta este mostenita genetic si cat conteaza educatia. In mare parte pentru ca este imposibil de masurat. Nu avem un test de inteligenta care sa masoare concret inteligenta. Dar sa mai iei in considerare si factorii genetici care vin de la ambii parinti si sunt complet la intamplare, genele pasive de la alte rude, asupra unui factor (inteligenta) imposibil de masurat concret, iti dai seama ca nu ai cum sa spui cu exactitate cat la suta din inteligenta este mostenita si cat la suta este educatie intr-un individ.

Importanta educatiei in dezvoltarea inteligentei este cel mai usor de observat prin faptul ca fluctueaza. Daca inteligenta ar fi 100% mostenita, nu ar fluctua. Dar un individ poate la sapte ani sa aiba un IQ peste medie si sa fie extrem de inteligent, iar la 20 de ani sa ajunga la medie si uneori chiar sub medie, depinzand de la caz la caz. Iar educatia are un rol foarte important in chestia asta. Cei mai importanti factori in cazul inteligentei sunt mediul familial si educatia. Cand un copil are o relatie buna cu parintii sai si exista o atmosfera placuta in casa, in primul rand este mai sigur pe el si se axeaza mai mult pe exploarea lumii inconjuratoare. In al doilea rand incepe sa dezvolte anumite trasaturi, bazate pe dezvoltarea unor anumite parti din creier (in special cortexul frontal si prefrontal) care il vor ajuta mai tarziu sa stocheze informatia mult mai repede si care vor ajuta la dezvoltarea unor anumite parti din creier care ajuta la procesele cognitive.

Un exemplu pentru cum atmosfera familiala poate afecta inteligenta copilului ar fi violenta. Violenta repetata asupra copiilor poate impiedica dezvoltarea cortexului prefrontal care se ocupa de memoria de lunga durata, procesele cognitive, comportamentul emotional, moviatia, alegerile facute si controlarea comportamentului. Plus de asta coretexul prefrontral lucreaza impreuna cu alte parti ale creierului, asa ca in momentul in care nu este dezvoltat cum trebuie si celelalte parti vor fi afectate.

In cazul educatiei, asa cum am spus mai sus, cu cat ai o baza mai mare in copilarie, cu atat este mai usor sa construiesti ceva pe ea. Iar in copilarie absorbim o cantitate uriasa de informatie. Bineinteles, poti recupera minusurile din copilarie, dar mai tarziu este mai greu. In dezvoltarea noastra exista o "perioada sensibila" (imi pare rau, nu stiu exact care este termenul specific in romana, sper ca este asta totusi), pentru dezvoltarea unor anumite aptitudini. De exemplu, o limba straina se invata cel mai usor inca de cand esti sugar. Copiii se nasc cu o capacitate remarcabila de distingere a vocalelor. Isi dau seama imediat de diferentele dintre limbi si le memoreaza foarte repede. Cu timpul, aceasta capacitate fonica declina. Daca un copil cu doi parinti care vorbesc doua limbi diferite poate devenit fluent in ambele pana la 4, 5 ani. Ambele limbi vor fi aproximativ la acelasi nivel (depinde acum si cat de mult sunt exersate). Insa un copil care s-a nascut intr-o familie in care este vorbita preponderent o singura limba, va avea nevoie de alti sapte, opt ani pentru a fi fluent in ambele limbi.

Pe scurt educatia este cea care influenteaza inteligenta, dar ca sa poti sa fii cu mintea educatie si capabil sa tii pasul, trebuie sa ai deja bazele formate. Iar bazele astea sunt formate acasa.

Insa chiar si daca nu ai beneficiat de lucrurile astea, iti poti imbunatati inteligenta, cu siguranta. Doar ca iti va lua mult mai mult timp si mult mai mult efort decat daca ai fi avut deja bazele bine formate. Plus de asta cu timpul, informatia este absorbita mai greu. Daca ar fi sa compari doi indivizi complet identici in trasaturi si experiente de viata, unica diferenta facandu-o o familie buna si o educatie buna, intr-unul dintre indivizi, celalalt nu va reusi niciodata sa il prinda pe primul din urma. Dar, nu i-ar fi imposibil sa isi imbunatateasca situatia.

Nu exista un maxim potential genetic. Creierul poate stoca o cantitate infinita de cunostinte. Problema este amintirea informatiei.

18 răspunsuri:
| OnuOnulică a răspuns:

Inteligența nu se măsoară neapărat în a citi și a învăța din cărți. Poți învăța lucruri dacă stai cu cineva cu o experiență mai mare decât tine. Poți "fura" de la acea persoană anumite informații care te vor ajuta pe viitor.

| OoBunnyoO a răspuns:

Acumularea de cunostinte cu siguranta ajuta. Nu te face neaparat mai inteligent, dar ajuta la formarea sinapselor. Cu cat detii mai multa informatie cu atat ii va fi mintii mai usor sa se axeze pe formarea sinapselor si a partii practice a lucrurilor, pentru ca nu va mai fi ocupata cu stocarea informatiei.

Iar apoi, cu cat detii mai multa informatie cu atat iti va fi mai usor sa absorbi informatie, pentru ca in creier nu mai construiesti totul de la 0, ci se formeaza legaturi, intre ceea ce detii deja si informatia noua, ceea ce ajuta la imbunatatirea vitezei cu care este stocata informatia noua.

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Inteligenta se poate mari sau doar isi atingi maximul potential genetic? einstein s-a nascut geniu sau a devenit geniu?

| UnBroken2016 a răspuns (pentru OoBunnyoO):

L-ai nenorocit la cat ai scris laughing

| OoBunnyoO a răspuns (pentru UnBroken2016):

Eh era o intrebare complexa. Ma mir cum am reusit sa reduc 600 de pagini de materie intr-un asemenea raspuns. Se pare ca toceala mea nu a fost in zadar, daca reusesc sa scot esentialul si sa il aplic in situatia de fata. Sunt asa mandra de mine. laughing

| OoBunnyoO a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Apropo, mersi pentru funda. happy

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Sper sa studiezi in continuare si sa nu renunti la a studia stiinta, pe langa memorare exista si creativitate, imaginatie etc

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Si eu sper sa studiez in continuare. Altfel cine ar mai da raspunsuri asa lungi pe TPU? Ca doar din opiniile mele nazarite peste noapte nu prea raspund. laughing

Adevarat. Creativitatea in general, tine mai mult de partea genetica, de exemplu. Cu asta daca nu te nasti, nu o capeti pe parcursul vietii.

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Imi place sa te citesc, rar persoane ca tine sincer

| Drimmero a răspuns:

Daca te referi neaparat la studiul din scoala, ala nu-ti masoara inteligenta! Inteligenta nu se masoara daca stii tu sa faci probleme la fizica/matematica, se masoara in alte moduri. O persoana inteligenta este aceea care stie sa se descurce in viata si care transforma lucrurile complicate in lucruri simple. Scoala iti testeaza memoria, nu inteligenta!

| veryhonest a răspuns:

Acumularea cunostintelor e doar inceputul.
Trebuie sa stii apoi cum sa le folosesti.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Mersi frumos. happy

| Inferno a răspuns:

Nu.

| RAY explică (pentru OoBunnyoO):

Npc bunny, poate o sa mai vb noi si prin mesaje

| Dismally a răspuns:

Da si nu in acelasi timp. Inteligenta nu se masoara in cunostintele acumulate dar aceste cunostinte iti pot dezvolta inteligenta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O persoana informata este o persoana puternica.Nu are legatura informatia cu IQ.ul.

| DryIce a răspuns:

Eu zic ca nu. Inteligenta vine ceva de genu, sub 100 = retard, peste 100 = normala. Exista o limita genetica la oameni undeva la 140 iq. Daca tu te-ai nascut cu 90 si la 10 ani ai avut 100 e posibil ca la 20 ani prin multa munca sa ajungi la 120/130/140 iq. Eu zic ca prin forjare se mareste iq. Forjare gen raspunsuri gandite (precum sah) in timp scurt si cat mai bune. In timp se mareste iq. Sau se poate scadea daca nu mai e utilizat creierul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E si asta o modalitate...INSA
...inteligenta nu inseama doar cunostinte generale vaste sau cunostinte repartizate pe un anumit domeniu, amanuntite...inteligenta mai inseamna si socializare,inteligenta sociala, ambitie, determinare, modul ideal de rezolvare/solutionare a unei probleme-rapid, in timp util si "cu delicatete" (actionat)...