Judecătorul le ascultă povestea, cugetă puțin și apoi explică:
Ați avut 5 pâini: fiecare a mâncat o pâine întreagă, iar cele 2 rămase au fost tăiate în câte 3 bucăți fiecare, revenind așadar câte 2 bucăți suplimentare fiecăruia. Asta ar însemna că fiecare a mâncat 5 bucăți de pâine (3 bucăți, adică o pâine întreagă + cele 2 bucăți suplimentare = 5 bucăți în total).
Asta înseamnă că omul care avea 2 pâini, așadar 6 bucăți, a mâncat porția lui de 5 bucăți și a oferit una singură străinului iar omul care avea 3 pâini, așadar 9 bucăți, a mâncat 5 și a oferit străinului 4.
Judecătorul a luat cei 5 lei și a dat unul singur omului cu 2 pâini și pe ceilalți 4 camaradului său.
Daca au existat 5 paini, si fiecare paine a fost impartita in 3 (pentru ca erau 3 oameni): fiecare a mancat 5 treimi. Omul cu 2 paini (deci 6 treimi) i-a dat omului fara mancare 1 treime de paine, iar cel cu 3 paini (deci 9 treimi) i-a dat 4, astfel fiecare mananca cate 5 treimi. Daca omul fara paine a platit 5 lei, a platit cate 1 leu pe treime de paine, deci omului cu 3 paini, care i-a dat 4 treimi i se cuvin 4 lei, si celuilalt leul ramas.
Omul cu 2 paini mai bine accepta varianta propusa initial de cel cu 3 paini.
Nu știu cum a procedat însă spun cum aș fi procedat eu. Celor 2 ar trebui să li se dea bani conform procentului în care au renunțat la bucățile lor de pâine. Dacă în total sunt 5 pâini și toți au mâncat în mod egal înseamnă că fiecare a mâncat 5/3 pâini. Deci cel cu 3 pâini a renunțat la 3-5/3=4/3 iar cel cu 2 pâini a renunțat la 2-5/3=1/3. De aci răspunsul reiese clar, primul renunțând la 4 treimi iar al doilea la o treime, deci primul primind 4 lei iar al doilea 1 leu.
Dacă să zicem străinul le dădea 120 de lei nu se mai vedea așa clar. Eu în situația asta aș fi definit 1/3 ca fiind 1 bitcoin(să zicem xD ). Deci primul a primit 1 bitcoin, al doilea 4 bitcoin. Ce ar trebui noi acum să facem e să definim noțiunea de unitate bitcoin pe care o voi nota pe scurt 1 b. 5b=120lei. 1b=24 lei. Deci în situația asta primul ar fi primit 4b=24*4=96 lei iar al doilea 1b=24 lei. Ca să generalizez puțin răspunsul că se deducea prea ușor. Deci am avea și o generalizare adică primul încasează 4n/5 iar al doilea n/5, unde n e suma dată de străin.
Daca accepta varianta propusa initial de cel cu trei paini, s-ar fi ales cu 2 lei. Asa, a primit 1 leu. Acu, si cu unu in plus si cu unu in minus, nu e nu stiu ce. Ce mai e 1 leu in ziua de azi?