| sabin89 a întrebat:

O poveste (pe un motiv de Ion Creanga)
Doi oameni s-au insotit ca sa mearga din satul lor pana la oras, unde fiecare avea o treaba. Au pornit ei de dimineata si pe la amiaza li s-a facut foame. S-au asezat sa manance. Unul avea in desaga doua paini, celalalt trei paini. Dar n-apucara sa se aseze in iarba, ca in fata lor aparu, ca din pamant, un barbat, care le zise: "Oameni buni, uite, pornii la drum, crezand ca ajung mai repede si nu mi-am luat de-ale gurii, iar acum mi-e foame. Nu vreti sa impartiti hrana voastra cu mine? Sa stiti ca bani am si nu va voi ramane dator". "Bine, zisera cei doi sateni". Scoasera cele cinci paini si impartira totul in mod egal. La plecare, strainul le dadu cinci lei si isi lua ziua buna de la ei. Acum - ce sa faca? Cum sa imparta banii? Cel cu trei paini zicea ca i se cuvin 3 lei, celalalt credea ca daca au impartit egal painea, trebuia sa imparta la fel si banii, deci sa ia cate 2, 5 lei. De aici - sfada. S-au hotarat ca, la oras, sa se adreseze judecatorului. Acesta, intr-adevar, i-a impacat, aratandu-le cum trebuie impartiti banii. Cum a procedat judecatorul?

Răspuns Câştigător
| Lola05 a răspuns:

Judecătorul le ascultă povestea, cugetă puțin și apoi explică:
Ați avut 5 pâini: fiecare a mâncat o pâine întreagă, iar cele 2 rămase au fost tăiate în câte 3 bucăți fiecare, revenind așadar câte 2 bucăți suplimentare fiecăruia. Asta ar însemna că fiecare a mâncat 5 bucăți de pâine (3 bucăți, adică o pâine întreagă + cele 2 bucăți suplimentare = 5 bucăți în total).
Asta înseamnă că omul care avea 2 pâini, așadar 6 bucăți, a mâncat porția lui de 5 bucăți și a oferit una singură străinului iar omul care avea 3 pâini, așadar 9 bucăți, a mâncat 5 și a oferit străinului 4.
Judecătorul a luat cei 5 lei și a dat unul singur omului cu 2 pâini și pe ceilalți 4 camaradului său.

5 răspunsuri:
| CuriousStuff a răspuns:

Daca au existat 5 paini, si fiecare paine a fost impartita in 3 (pentru ca erau 3 oameni): fiecare a mancat 5 treimi. Omul cu 2 paini (deci 6 treimi) i-a dat omului fara mancare 1 treime de paine, iar cel cu 3 paini (deci 9 treimi) i-a dat 4, astfel fiecare mananca cate 5 treimi. Daca omul fara paine a platit 5 lei, a platit cate 1 leu pe treime de paine, deci omului cu 3 paini, care i-a dat 4 treimi i se cuvin 4 lei, si celuilalt leul ramas.
Omul cu 2 paini mai bine accepta varianta propusa initial de cel cu 3 paini.

| T0T a răspuns:

Nu știu cum a procedat însă spun cum aș fi procedat eu. Celor 2 ar trebui să li se dea bani conform procentului în care au renunțat la bucățile lor de pâine. Dacă în total sunt 5 pâini și toți au mâncat în mod egal înseamnă că fiecare a mâncat 5/3 pâini. Deci cel cu 3 pâini a renunțat la 3-5/3=4/3 iar cel cu 2 pâini a renunțat la 2-5/3=1/3. De aci răspunsul reiese clar, primul renunțând la 4 treimi iar al doilea la o treime, deci primul primind 4 lei iar al doilea 1 leu.

| T0T a răspuns (pentru T0T):

Dacă să zicem străinul le dădea 120 de lei nu se mai vedea așa clar. Eu în situația asta aș fi definit 1/3 ca fiind 1 bitcoin(să zicem xD ). Deci primul a primit 1 bitcoin, al doilea 4 bitcoin. Ce ar trebui noi acum să facem e să definim noțiunea de unitate bitcoin pe care o voi nota pe scurt 1 b. 5b=120lei. 1b=24 lei. Deci în situația asta primul ar fi primit 4b=24*4=96 lei iar al doilea 1b=24 lei. Ca să generalizez puțin răspunsul că se deducea prea ușor. Deci am avea și o generalizare adică primul încasează 4n/5 iar al doilea n/5, unde n e suma dată de străin.

| Lola05 a răspuns:

Totuși onorariul judecătorului cât a fost? laughing

| sabin89 explică (pentru CuriousStuff):

Daca accepta varianta propusa initial de cel cu trei paini, s-ar fi ales cu 2 lei. Asa, a primit 1 leu. Acu, si cu unu in plus si cu unu in minus, nu e nu stiu ce. Ce mai e 1 leu in ziua de azi? laughing