| Inferno a întrebat:

O societate libera nu este scutita de atrocitati. Oare libertatea unei societati este chiar lucrul ce o va distruge? SI daca nu ar exista libertatea ar fi mai bine?

Răspuns Câştigător
| M?d?0611 a răspuns:

Libertatea e buna, problema e ca unii nu inteleg termenul, nu e cum se asteapta sa fie. Cum ziceam la alta intrebare a ta, libertatea unora nu trebuie sa lezeze libertatea altora, cat timp regula asta exista si nu e incalcata, e perfect. Deocamdata e o utopie laughing

7 răspunsuri:
| mixxjim a răspuns:

Daca nu ar fi libertatea ce ar fi?

| Inferno explică (pentru mixxjim):

Perfectiune.

| mixxjim a răspuns (pentru Inferno):

Defineste perfectiunea happy cu certitudine ca daca nu ar fi libertate nu ar fi perfectiune, ti se pare ca popoarele care nu traiesc in libertate traiesc perfectiunea? ti se pare tie ca perioada traita de Romania sub comunisti, fara libertate, a fost perfectiune?

| Inferno explică (pentru mixxjim):

Lipsa libertatii trebuie sa implice si un conducator pe masura. Monarhia de exemplu, degeaba conducatorul e apt de a conduce si a aduce poprul la lumina daca le permite sa fie liberi, trebuie sa le limiteze libertatea atat de mult incat el sa poata conduce. Daca exista libertate (absoluta), nu exista frica, daca nu exista frica nu exista autoritate, caci autoritatea se naste din frica pura si nimic mai mult.

| mixxjim a răspuns (pentru Inferno):

Da, sunt de acord ca frica se naste din autoritate dar nu cred ca monarhia este solutia pentru asta, uita-te si tu la "vecinii" cu monarhii - olandezii, ti se pare ca monarhia a reusit sa-i disciplineze? deloc, ei sunt (daca sunt) disciplinati tot de frica, dar frica de a disparea din cauza naturii, nu de frica monarhiei. englezii cam cat de speriati sunt de monarhie? si oricum, libertate absoluta nu exista niciunde, o cat de mica sursa de bau-bau tot exista happy

| Inferno explică (pentru mixxjim):

Dar nu, nu am spus ca monarhia este solutia, doar am dat un exemplu la intamplare, am ales un model pe baza caruia am analizat factorii ce contribuie la aparitia autoritatii si restul.

| WhatheWow a răspuns:

O dictatura are urmatorul principiu universal valabil : te deranjam si te rearanjam dupa gustul nostru pentru a nu ne strica tu mai tirziu aranjamentul.
In democratie regula e mai simpla si tot universal valabila : nu deranja ca sa nu fi deranjat!