Interesanta perspectiva doar ca e un pic cam imposibil din mai multe puncte de vedere, unul dintre ele este structura interna a planetei, gandeste-te ca aproape de centrul pamantului o sa ajungi la temperaturi de peste 5000 grade C, inca nu stiu un echipament care sa reziste la o asemenea temperatura. Ce ziceai tu cu capul in jos/sus, in centrul pamantului ar fi cam gravitatia 0, deci te-ai cam opri acolo, dupa ar fi ca si cum esti intr-o groapa acum si te-ai astepta sa urci din senin in sus.
Romanii sa faca o gaura asa mare? Pff, imposibil. Se presupune ca in centrul Pamantului e magma(lava), asa ca nu se prea poate...
Si pana la urma, cine ar face o groapa asa mare? E mai scump si dureaza mai mult decat o calatorie cu avionul.
Nu se poate face o gaura prin mijlocul pamantului. Benny a zis ca nu exista echipamente care sa reziste, eu am alta parere. 99% ca exista, dar daca e si cineva in ele, atunci intra om si iese cenusa . Daca tu vrei sa vezi cum e, eu iti urez spor la sapat
Nu se poate face o asa gaura mare in Pamant. Si hai sa zicem daca s-ar putea noi nu am putea trece deoarece in nucleu exista magma(lava). Acolo sunt peste 4000 de grade celsius si corpul nu ar suporta.Totusi interesanta intrebare. Ai o imaginatie foaret bogata.
Nu te-ai opri in centrul pamantului, pentru ca exista si inertia. Un lift magnetic ar putea rezolva si problema frecarii, care ar limita foarte mult viteza de deplasare. Desigur, tunelul ar trebui sa fie vid, eliminand astfel si frecarea de aer. Astfel nu vei avea nevoie de nimic sa propulseze liftul respectiv cu exceptia forte gravitationale.
De ce acest proiect este imposibil? Dupa cum ai spus si tu ar fi temperaturile de peste 5000 de grade si faptul ca in jurul centrul pamantului nu exista materiale solide (lava), ceea ce il face imposibil de sapat. Apoi se presupune ca in centrul pamantului exista o presiune de peste 320 de gigapascali, adica 3.000.000 atm. Si nu in ultimul rand, fara frecare, un corp care ar travesa astfel pamantul ar atinge 30.000 km/h. Momentan omenirea nu dispune de materialele necesare sa faca acest lucru posibil, unde mai punem ca unui om i-ar fi imposibil sa supravietuiasca unei astfel de calatori din cauza presiunii exercitate asupra corpului.
Eu tot merg pe ideea ca te-ai opri in centrul pamantului, facand abstractie de lava si astea acum. Corect, trebuie luata in calcul si inertia, dar trebuie luat in calcul faptul ca pe masura ce se inainteaza spre centrul pamantului forta de atractie e din ce in ce mai mica, ok, se ajunge in centrul pamantului de care se trece datorita inertiei, dar se ajunge intr-un punct in care inertia va fi 0 si corpul se va intoarce inapoi cu o viteza mai mica pana cand se va echilibra la 0. Corpul uman ar rezista la 30.000 km/h tinand cont ca cea mai rapida racheta cu pilot a avut aprox 40.000 km/h
Ce calcul matematic ai facut tu din care rezulta ca, pe masura ce te apropi de punctul zero, forta de atragere scade? Daca te-ar auzi nenea Newton s-ar rascoli in mormant. Situatia sta exact invers, pe masura ce te apropi de punctul 0, forta de atragere creste cum zice si formula lasata prin testament: g = -mG/r^2 X r".
Nici macar nu am insinuat ca un om nu ar putea rezista la o viteza de 40000 km/h, eu vorbeam despre presiune. Nu incurca merele cu perele.
LE:
Delecteaza-te cu informatiile de care ai nevoie. Ai explicat aici cum functioneaza gravitatia si accelerarea gravitationala. De asemenea poti observa ca "g" nu este constanta, asa cum crede lumea, ci este influentata de mai multi factori.
Ma scuzi cu viteza, am interpretat eu gresit. Nici eu nu am zis ca g este constant, si ai dreptate, creste nu scade. Am zis gresit dar se vede din ce am zis ca ma contraziceam pe mine . Ok, si nu ar fi oarecum logic ca la un anumit moment sa ramana in centru? mie asa mi s-ar parea logic
Formula pe care ai scris-o tu, nu este pentru acceleratia gravitationala ci pentru campul gravitational. Si comform formulei pe care chiar tu ai scris-o, cand raza "r" tinde la 0 (deci aproape de centru) fractia Mg/r^2 tinde la infinit pentru ca masa pamantului "M" este constanta iar acceleratia gravitationala g este considerata relativ constanta pe Pamant. Tinand cont ca avem camp gravitational infinit, nu cred ca ma apare fenomenul de pendulare datorita inertiei de care ziceai tu pentru ca aceasta se anuleaza instant in punctul 0.
Bine mă, gata, renunţ. M-aţi descurajat. Eu mă apucasem deja să sap. Mi-am cumpărat şi un târnăcop. Dar daca e asa de complicat...
Glumesti? Aproape de punctul 0 corpul, dupa cum am spus mai sus, deja va calatori cu aproape 30.000 km/h. Tu insinuezi ca de la 30.000 km/h s-ar opri in punctul 0, instant...
Evident ca foarte aproape de centru atractia gravitationala va deveni 0, dar corpul deja se afla in miscare, intr-un mediu vid. Nimic din ce stiu eu despre fizica nu ar putea opri acel corp. Tu imi spui doar ca foarte aproape de punctul 0 nu mai exista acceleratie gravitationala dar asta nu inseamna ca nu mai exista inertie.
Cand vom descoperi un material care rezista la 1500000grade celsius, dar de ce intrebi?
Cred ca ai inteles gresit ce am zis, aproape de punctul 0, atractia (campul) gravitational va fi infinit, nu zero. De asta ziceam ca nu va pendula. 30000 de km/h e total nesemnificativ pe langa forta infinita generata de campul gravitational incat se anuleaza instant. E ca si cand ai da drumul la un pendul metalic si care in partea de jos se izbeste de un magnet. Se va opri instant.
anonim_4396 întreabă: