| Inferno a întrebat:

Oare instinctul de turma este mai puternic decat personalitatea fiecaruia? Cum este posibil ca sute de oameni sa faca acelasi lucru si sa se imite intrutotul? Cum este posibil ca sute de oameni sa ia aceleasi decizii? Oare inteligenta se manifesta mai putin in prezenta instinctului de turma?

Răspuns Câştigător
| SaveTheNature a răspuns:

Asta ma intreb si eu mereu.
Unii se supun efectului de turma instinctual-pentru ca pur si simplu fac parte din turma.
Unii se supun efectuluyi de turma pentru a nu fi aratati cu degetul si pentru a fi pe placul familiei care doreste "sa fii si tu in rand cu lumea"
Unii nu se supun efectului de turma dar sunt marginalizati si aratati cu degetul.
Eu in cerc sa combin ultimele 2 variante.

27 răspunsuri:
| AlinSUNT a răspuns:

Da e si logic!

| Irinnaaa a răspuns:

E un instinct, se subintelege. Dar intotdeauna, sub presiunea societatii, oamenii prefera sa se faca micuti, neobservati, tacuti. intr-un locsor al lor, confortabil, pentru ca vei fi considerat un neleguit, un nebun, un nesanatos noncomformist, daca indraznesti sa te pui cu o intreaga "turma". Oricum nu va putea niciodata un singur individ sa schimbe mentalitatea a o suta.
Vine un om, cu mai multi aliati, planteaza o idee in mintea oamenilor, ei o adopta cu nestiinta si se dezvolta in jurul ei. Ea creste si, alimentata de comportamentul oamenilor ( care este identic si de cele mai multe ori gresit ), devine un cliseu, aceeasi greseala comisa, orbeste, de toti.
Cu cat ideea este mai negativista, cu atat are mai mult succes, mai ales daca este impotriva unui lucru.
O sa-ti dau un exemplu : ascultand o melodie de la radio, eu iti spun ca nu-mi place. Tu inca n-ai avut timp sa-ti formezi o parere, sau este oricum prematura. In orice caz, nedezpatand-o, nu esti sigur de opinia ta. Atunci, ideea ca melodia respectiva este urata iti incolteste in minte si, la scurt timp, nici tie nu-ti va mai placea. Si este mai usor sa lasi aceasta parere, care nu-ti apartine, sa creasca, decat sa incerci s-o indepartezi cu proprile forte ( avand in vedere ca, initial, opinia ta era total contrara).
Asa fac si oamenii. Si de obicei, esti mai in siguranta sa te iei dupa turma orbeste, decat sa te opintesti in fata ei, spunandu-i ca nu este corect ceea ce face. Desigur, fiecare individ in parte va lua in considerare spusele tale, dar acestea nu vor reusit sa sparga suprafata de idei eronate, formata deja.

| faramatania a răspuns:

Întrebarea ta poate constitui o adevarată tema(adică o întreagă peltea), iar un răspuns, ar fi unul adecvat temei.Eu chiar am găsit ceva, care poate satisface nevoia ta de cunoaştere.Deci ascultă, şi ia aminte.
http://vimeo.com/33122149

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Instinctul de turmă este foarte puternic, intr-adevăr. Oamenilor le displace acel sentiment de disconfort care ii incearcă atunci când inoată impotriva curentului, impotriva majorităţii, şi a merge cu turma devine cea mai,, comodă'' variantă. Este mai mult mai uşor, fireşte, să susţii o idee atunci când ceasta are mai mulţi adepţi.
Contează, cu toate acestea, natura contextului şi a subiectului in discuţie.

Vezi: The Ash Conformity Experiments.
http://www.youtube.com/watch?v=TYIh4MkcfJA

Foarte interesant.

| harciog a răspuns:

Daca inca n-ai ajuns la statutul de paria sa stii ca esti aproape.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, asa e personalitatea celor care urmeaza turma.

| RAY a răspuns:

Instinctul de turma a fost foarte importanta in evolutia omului, Cum este posibil ca sute de oameni sa faca acelasi lucru si sa se imite intrutotul? omul de cand se naste si pana moare invata de la alti fara cunostinte suntem niste salbatici, Cum este posibil ca sute de oameni sa ia aceleasi decizii? este posibil ca milioane, este mai usor sa convingi o mie de persoane ca o persoana e ciudat dar asa e mai ales daca esti mascul alfa sau ai un statut social, sau manipulator, Oare inteligenta se manifesta mai putin in prezenta instinctului de turma? nu cred nu sunt mai putin inteligenti ei, pur si simplu suntem programati genetic sa urmam turma repet acest lucru nea ajutat in evolutie, vrem sa avem ce au alti, pe strada fara sa obsrvam de fapt incercam sa copiem pe alti, si multe alte chestii

| Hombre a răspuns:

Omul in actiune individuala e mai rational gandeste inainte de a actiona, in turma e un prost, lipsit de judecata si actioneaza precum oaia, toate dupa magar.

| BrokenInside a răspuns:

Aproape toate animalele actioneaza in turma pentru ca se descurca mai usor si alte motive pe care nu mai stau sa le gasesc acum, cum ar fi instinctul natural de a sta unde sant mai multi pentru protectie, dar la oameni conteaza personalitatea in unele cazuri, de exemplu daca se duc 10 sa strige "jos nu stiu ce parlamentar" si 1 e mai retaras doar sta pe langa aia si nu spune nimic sau spune mai incet, daca e aceeasi situatie doar ca sant 100 acel om de era mai retras are mai multe sanse sa spuna (aici depinde de alte lucruri).

| EmaS a răspuns (pentru Hombre):

Dar nu toti crestinii urmeaza turma, eu personal am propriile mele convingeri.

| Hombre a răspuns (pentru EmaS):

Ai joi dupa Miercurea Ciuc propiile tale convingeri, ma-i plictisit cu Dumnezeu si Isus al tau cu invataturile lui, nu va adunati toti penticostali vostri si behaiti aceiasi placa mereu.

| EmaS a răspuns (pentru Hombre):

Daca ma duc la biserica o fac pentru a fi umpluta spiritual, acolo ma deconectez de tot ce ma inconjoara.Pentru mine, biserica este unul din locurile in care ma simt cel mai bine. Este locul sfant in care ma pot ruga in liniste, in care ma simt mai puternica atunci cand ma simt „slaba" si in care uit de problemele cotidiene. Sa particip la slujba, sa incerc sa traiesc fiecare moment cat mai intens, sa fac din fiecare slujba de duminica o sarbatoare, sa am sentimentul ca atunci cand ma rog sunt aproape de Dumnezeu si ca El imi asculta ruga.Sunt sentimente inaltatoare, divine, ceresti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Tu poate crezi acest lucru, desi eu nu sunt convins ca chiar si crezi.Da-mi cateva exemple de convingeri propri, care au ceva aparte fata de convingerile grupului religios din care faci parte.Am aproape convingerea ca nu vei gasi decat ceva care nu are absolut nimic de aface cu dogma religioasa.Astept

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Ei bine, sa stii ca eu nu port batic decat la biserica. Imi aranjez si vopsesc parul, ma imbrac elegant dar decent, folosesc internetul, si exemplele ar putea continua.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Toate aeste exemple si altele neamintite, sunt interzise, nu sunt recomandate, sau sunt lasate la latitudinea fiecaruia, de catre comunitatea in cadrul careia iti practici credinta?

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai sa spunem ca cei mai in varsta nu prea sunt de acord. Dar eu sunt o persoana nonconformista.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Ema,nu evita raspunsul clar:interzise, nerecomandate, lasate la latitudinea voastra?

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Ei bine, nu exista legi scrise. Dar, daca as vrea sa fiu pe placul tuturor, m-as conforma. Dar eu nu fac compromisuri. Fac exact ceea ce cred si inteleg eu ca este bine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Am insistat, intrucat exemplele date de tine nu au legatura cu credinta ta si reguli legate de credinta si comunitatea respectiva.Deci afirmatia ca nu "urmezi turma" nu este reala, privind tot ce privste religia, deci problema in discutie.

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu ma refeream la spiritul de turma.Nu fac ceva doar ca sa ma integrez, ci din propriile convingeri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Din toate discutiile, inclusiv intrebarea pusa initial, este clar ca "spiritul de turma" se refera la convingeri si credinte si nu la moda, igena personala, sau mod de informare.Este bine sa nu fortam anumite lucruri, care ne pot fi uneori defavorabile.

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca vrei sa intelegi ce am vrut eu sa spun este bine.

Stii ce vreau eu sa te rog? In urma cu ceva timp am dat peste un raspuns de-al tau in care spuneai despre o discutie intre Richard Dawkins si un om de stiinta crestin.Ai putea sa imi dai un link? Mi-ar placea sa urmaresc cursul discutiilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Daca-mi precizezi ma exact despre ce este vorba, o fac cu placere.

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu mai imi amintesc, dar stiu ca spuneai ca ai urmarit o discutie dintre cei doi si ca raspunsurile lor au fost pertinente atat a ateului cat si a crestinului.Imi pare rau ca nu te-am intrebat atunci, m-ar fi interesat sa urmaresc si eu. Daca nu iti amintesti, nu-i nimic.

| 1Mihai1 a răspuns:

După cum observ in fiecare zi, da! Instinctul de turmă este mai "atrăgător" decat inteligenţa/personalitatea.

| Dumnezău a răspuns:

I.Da,multora chiar li se eludeaza personalitatea prin maratonul continuu dupa trenduri si asa-zisele must-uri, gretoase, insa demne de ei, care nu sunt cu nimic mai presus de niste protozoare sau turme de oi.

II.Cuvantul "snobism" ce iti spune? Este si incapabilitatea lor de a lua decizii pe cont propriu si de a se ghida fara ceva care sa le "lumineze" calea.Mai mult le-o intuneca, snobismul e o crima.

III.Hipnoza in masa, dupa cum spune si David Icke.Se inoculeaza ideea ca un lucru ii ajuta, ii face sa dea mai bine in ochii societatii, care e parazitara.Stii taberele de leadership organizate prin SUA? Leadership! Hipnoza asta este totusi, incurajata. Obedienta si hipnoza, incapacitatea de a te descurca singur.Ghici cine are nevoie de asta!

IV.Intebare retorica.Scade vertiginos, ba chiar as inclina sa cred ca se duce spre cel al unei oi sau oricarui alt animal ce nu se poate descurca solitar, dpdv mental/social.

| iKronstadt a răspuns:

Da, atunci cand subiectul in cauza poseda un creier de berbec/oaie!