| Genessis a întrebat:

Osho spune ca dupa ce mor oamenii, constiinta inca exista, ea fiind vasta, infinita. Tot el afirma ca nu noi continem constiinta, ci ea ne contine pe noi. Cum vedeti aceasta afirmatie? Cum poate constiinta sa ne contina pe noi? Ce este defapt constiinta?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Nu este totuna cu societatea, insa deriva din societate si din principiile setate de o anumita societate. Intr-o mare masura constiinta este pana la urma, comuna indivizilor, exista o idee destul de comuna a ceea ce este bine sa faci si ceea ce nu este bine. De exemplu nu este bine sa furi, nu este bine sa ucizi etc. Majoritatea regulilor de genul acesta sunt pana la urma setate de societate, iar noi le asumam, desi poate, personal, nu suntem de acord cu ele. Ea ne contine pe noi pentru ca este acceptata de un numar larg de indivizi si transmisa din generatie in generatie. Nu noi decidem care ne va fi constiinta, ci o asumam. De mici suntem invatati ce avem voie sa facem si ce nu, ce este bine si ce este rau. Constiinta este un mod de a ne constrange pana la urma (evident, cu un scop pozitiv) insa nu este decisa de noi insine, ca persoane. De exemplu, in lume exista multi psihopati cu o constiinta, constiinta transmisa de parinti. Fara aceasta "invatatura" a parintilor, acestia s-ar fi transformat in criminali, fara indoiala.

6 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Constiinta deriva dintr-un set de reguli format de o societate. Aceste reguli sunt fie legi, fie coduri etice, fie o Biblie etc si sunt formate cu scopul de a tine o societate unita. Constiinta este asumarea acestor reguli la nivel individual. Intr-adevar ceea ce spun Osho mi se pare perfect logic, deoarece intr-o masura destul de mare, constiinta deriva din societate si atat timp cat societatea va exista, la fel va face si constiinta.

| Genessis explică (pentru OoBunnyoO):

Da, asa este. Dar constiinta nu-i tot una cu societatea. Noi apartinem societatii inexorabil, dar cum se poate sa apartinem constiintei? Consider ca depinde de tine si numai de tine daca vrei sau nu ca ea sa faca parte din viata ta, sa-ti ghideze miscarile si actiunile spre bine. Dar nu prea pot sa concep cum poate ea sa ne contina pe noi.

| Genessis explică (pentru OoBunnyoO):

Destul de adevarat, dar daca este ceva ce pot sa afirm cu fermitate, este ca in ciuda faptului ca ea ne controleaza pe noi, ea ne contine, suntem liberi arbitrii pe vietile noastre, pe modul in care alegem sa ne traim vietile. Pana la urma noi guvernam totul. In mare parte, depindem de ea foarte mult. Dar la fel de usor, poti sa nu mai depinzi. Sa nu te mai intereseze absolut nimic, decat ce simti, ce iti doresti. Si poti trai asa, avand in vedere ca mintea si constiinta se afla in sedii diferite. Emotiile, ambitiile, gandurile nascandu-se in minte.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Genessis):

Evident, putem alege sa ne ignoram constiinta, ea nu ne controleaza complet. Este mai mult ca un ghid practic de supravietuire in societate big grin. Insa, banuiesc ca citatul se refera la modul general, iar in general cam ascultam de constiinta. Linistea interioara este pana la urma ceva ce cauta toata lumea. tongue

| sabin89 a răspuns (pentru OoBunnyoO):

"Constiinta este asumarea acestor reguli la nivel individual." - Ce simplu! Si eu care credeam ca e greu sa dai o definitie constiintei. raised eyebrows

| moldova7 a răspuns:

Cand osho zice constiinta se refera la starea de a fi constient, nu la constiinta sociala. Capacitatea de a fi constient este cel mai misterios fenomen, inexplicabil si inabordabil prin metodele stiintifice obisnuite.