| Bitzer a întrebat:

Pana la urma, apa "beneficiaza" de dualismul particula-unda?

17 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Depinde la ce scara masori. La un moment dat efectele cuantice devin prea mici pentru a conta.

| Bitzer explică (pentru doctorandus):

Ma gandeam la accesul apei intr-o celula din corpul omenesc. Deci, scara este... mica rau de tot. happy

| JackR a răspuns:

Apa?! Singurul dualism al apei este cel chimic. Formula chimica a apei H2O se poate scrie si H-OH. De aici rezulta ca apa este un acid (H-) si, simultan, o baza (-OH). Dar unde ai auzit tu de apa sub forma de unda (in afara de limbajul poetic)?
Apa penetreaza membrana celulara datorita fenomenului numit osmoza, care nu are nici o legatura cu mecanica cuantina, este un fenomen natural!

| JackR a răspuns (pentru JackR):

*cuantica. Scuze, dar aveam lacrimi in ochi de la atata ras si nu am observat greseala!

| Bitzer explică (pentru JackR):

Nu te mai agita. Asa cum ti-am dat de inteles cu ceva timp in urma, singura greseala in ecuatia asta este persoana ta. Sfat gratuit: nu mai privi in jur cu ochii larg inchisi.

| JackR a răspuns (pentru Bitzer):

Ah, da, sa-mi fie invatatura de minte, sa nu ma incurc cu toti dobitocii!

| doctorandus a răspuns (pentru JackR):

Orice obiect are vibratii cuantice, dar la cele mai multe dintre ele, acestea sunt prea mici pentru a conta la ceva.

| Bitzer explică (pentru JackR):

In vremuri de mult apuse pe acest site, ti-as fi dat replica asa cum meriti. Insa, tinand cont de faptul ca astazi toti carnatii se considera mari cunoscatori... pur si simplu o sa te ignor. P.S. Unde cunoastere nu e... este JackR. P.P.S. Cauta sa nu mai postezi la adresa topicurilor deschise de mine, mai, draga fizician necalificat dornic de atentie (attention ***). big grin

| Bitzer explică (pentru doctorandus):

Se pare ca apa nu poate patrunde in celula decat sub forma de unda. Altfel, tinand cont de masuri, n-ar avea cum. happy

| JackR a răspuns (pentru Bitzer):

Nu numai ca esti un dobitoc, esti si o lichea. Poti sa pariezi ultimul tau leu, ca atentia mea pentru intrebarile tale este nula.

| Bitzer explică:

Avem aici un auto-pretins fizician care o arde pe varianta cocalarilor. JackR, du-te la sectiune Dragoste. big grin

| andreuta29 a răspuns:

Mustacios prost.
Ma ta e duala.

| Uxellodunon a răspuns (pentru Bitzer):

Gasesc ce ai zis greu de crezut. Ai o sursa pentru afirmatia asta?

Membrana celulara are multi pori prin care circula molecule, unele pasiv, unele prin consum de atp.
Prin patrunderea ionilor de sodiu intra pasiv si apa, fiind atrasa de sodiu.

| Steregoi a răspuns:

Totul se reduce la nivel cuantic la dualismul particula-unda.

| Inferno a răspuns:

Pana si o minge de biliard are o lungime de unda asociata ei, vezi ipoteza De Broglie. Lungimea de unda e invers proportionala cu masa, ceea ce inseamna ca are valori foarte mici.
In fizica cuntica stim ca amplitudinea undei exprima probabilitatea ca particula sa existe sau nu in regiunea respectiva, si cum lungimea de unda are valori foarte mici rezulta ca proprietatile ondulatorii sunt practic neglijabile. Asta atat in cazul bilei de biliard cat si in cazul moleculelor de apa.

| Bitzer explică (pentru Uxellodunon):

Se pare ca Hornberger a demonstrat chestia asta cu dualitatea apei. Gasesti aici explicatia (una dintre surse): http://www.cunoastelumea.ro/......i-clasice/
Faza este ca tocmai asta incerc si eu sa aflu, fiindca d-asta am pus intrebarea. Adica, daca rezultatele experimentului sau sunt concludente sau nu. Numai ca se trezesc tot felul de "pretinsi"pe TPU care in loc sa argumenteze arunca rahat cu lopata. :D Ce zici, cunosti altceva, vis a vis treba cu dualismul asta? :)

| Bitzer explică (pentru Inferno):

Mereu mi-au placut raspunsurile tale la sectiunea asta, numai asta... nu. happy Experimentul facut de Hornberger zice ca dualismul apei este absolut valabil.