Teoria ca teoria, practica ne omoara, nu?
Degeaba filosofezi despre viata, daca nu o traiesti!
"În parfumatul prier, când - beată de iubire -
Tu îmi întinzi paharul, eu uit ziua de mâine.
De m-aş gândi atuncea la rai şi mântuire,
N-aş preţui, iubito, mai mult decât un câine." ( Omar Khayam)
Sursa: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/149557/
Versurile-s cam "betive", important este sa prinzi ideea. :)
Nu văd de ce nu am putea să le facem pe amândouă.
Plus, şi filosofia face parte din viaţă.
Si daca ai raspunsurile toate in planurile eterului,dar niciunul in planul concret,cu ce te alegi? Filosofiile de-a lungul si de-a latul vietii sunt benefice,cat timp nu le faci un mod de viata. In cazul asta, iti pierzi viata, esti ca Faust; te-ai vandut filosofiei si cautarii unor raspunsuri (care exista, orice s-ar spune si oricat de "absolute" ar parea), cand de fapt, raspunsurile importante si simple trec pe langa tine, cu viteza de TGV. Si filosofia te face sa te deplasezi cu viteza de mocanita, desi e paradoxal.Deci,ce-i mai bine?
Pe plan individual as zice ca prima varianta este cea mai usoara, dar pe plan colectiv daca nu filosofam despre viata nu vom ajunge niciodata sa intelegem cu adevarat CE inseamna si care ii este SCOPUL in univers.
Si animalele isi traiesc viata! Nivelul nostru de constientizare si inteligenta (fiinte supreme in planul nostru fizic) ne obliga sa filosofam despre viata!
Si daca filozofezi crezi tu ca vei ajunge sa intelegi? De cand ofera filosofia solutii?
Faptul ca in prezent siinta si fizica actuala nu pot explica complexitatea vietii nu inseamna ca odata nu vom reusi. Trebuie sa incercam, cum si lui Edison i-au trebuit,, 1000 de pasi'' pentru a crea becul asa si noi nu trebuie sa ne dam batuti. Imaginatia unor artisti si filozofi au creat realitatea de astazi...sa ne multumim cu atat si sa ne puturosim tocmai noi care dispunem de atata bogatie si abundenta tehnologica?!
Tehnologia a aparut din imaginatia unor artisti si filozofi? Ma mir ca n-ai dat credit si politicienilor. Intre timp savantii si inginerii au facut clatite. Pai atunci si bucatarul poate fi chirurg.
Om mai optimist ca tine n-am vazut!
Si-mi place ca tu nu contrazici orbeste pe oricine fara sa stii ce vorbesti...(daca este cineva care se mira de ce spun asta as dori sa accentuez ca sunt sarcastic)
De ce crezi ca Dreamer nu are dreptate cand de fapt tu te inseli!? N-o sa stau sa-ti dau exemple...dar n-am putut sa tac!
Ce sa nu cred? Chiar nu are dreptate. Iar tu te bagi degeaba in vorba daca nu stii sa contrazici pana la capat. Dovedeste-mi cum ma insel eu!? Toti cei care credeti ca umanistii au schimbat lumea(in bine)...ma tem ca traiti o iluzie. Traim intr-o era a vitezei si tehnologiei in caz ca nu constientizati realitatea adevarata din ziua de azi, in care inginerii isi cam fac treaba, iar voi, umanistii, nu prea, cam uitati ca lumea e tot mai nebuna sau manipulata. Asa ca ciocul mic!
Tu esti probabil doar un copil.
Nu ai inteles ce am vrut sa spun! ...corect, 90 % credit pentru savanti si ingineri sau mai bine spus fizica si matematica dar inainte de fizica si matematica a fost un design, o idee, o conceptie....cu alte cuvinte imaginatia unei minti sclipitoare!
PS: So think twice and keep imagine!
Or fi fost, insa eu am batut direct la subiect. Masina care te plimba nu a fost facuta de un filozof. Casa in care stai nu a fost facuta de un filozof. Calculatorul la care stai nu e rezultat din mintea unui filozof. Adevarat ca unii savanti au mai si filozofat, dar nu filosofia insasi dezvolta tehnologie.
Poate am avut un reply putin cam acid in viziunea unora, dar eu m-am cam saturat de lumea asta in care scriitorii, filozofii, oratorii sunt prea mainstream, mult mai popularizati, iar aia care chiar au imbunatatit calitatea vietii sunt niste anonimi. Umanistii ies in evidenta mereu. Eu nu prea apreciez asta. Cand ai imaginatie nu inseamna ca faci filosofie.
Da pe o parte te inteleg...insa filosofii au reprezentat cauza, iar stiinta, matematica, fizica au reprezentat efectul mulat dupa aceasta cauza. Vrei sa spui ca arhitectii, chirurgii sau inginerii nu sunt laudati?! Eu cred ca sunt, pentru ca dupa cum am spus peste 90 % se datoreaza oamenilor precum ei. Dar omul in prealabil este fascinat de cauza, de punctul 0 de unde a inceput.
,, Cand ai imaginatie nu inseamna ca faci filosofie'' - ai dreptate, insa daca nu ai imaginatie inseamna ca doar traiesti. Pentru ca inainte de fizica si matematica omul nu avea decat imaginatia si totul s-a mulat dupa imaginatia acestuia.
PS: numeste cativa umanisti care ies in evidenta mereu cum spui tu.
"insa daca nu ai imaginatie inseamna ca doar traiesti" - Daca am inteles eu bine, el nu a sugerat ca nu ar fi nevoie de imaginatie. Dimpotriva, si inginerii dau dovada de imaginatie atunci cand construiesc o masina, numai ca acea imaginatie nu se numeste filosofie.
Ce este si cum a aparut viata vom afla candva. Scopul acesteia insa este relativ si tocmai de aici rezulta cum a spus si @Inferno,, A trai inseamna a filosofa'' oferindu-i vietii tale un scop.
Scuzati ca ma abat putin de la subiect, dar vreau sa profit de ocazie pentru a pune o intrebare celor care le au cu gramatica. Este corect pusa virgula aceea inainte de "sau" in intrebarea pusa de mine? Daca nu, cum ar trebui scris? Merge si varianta cu doua semne de intrebare? (:sa ne traim viata? sau sa filosofam despre viata?). Vezi, daca la scoala nu am dat suficienta atentie la ore, acum am lacune!
Nu că aş fi as în ale gramaticii, dar ai intuit bine, Sabin, în întrebarea ta virgula înainte de "sau" pare a nu-şi avea rostul. Puteai să o foloseşti (doar) dacă întrebarea suna ceva gen "sau să ne trăim viaţa, sau să filosofăm despre viaţă?", adică, dacă ar fi existat o enumerare ("sau roşu, sau negru, sau alb...").
Dar... există un "dar". Dacă pătrundem mai adânc în sensul anunţului tău, nu-l tratăm superficial, putem să considerăm că filosofatul şi trăitul nu se exclud reciproc - deci practic nu există un "ori", ci un "cu alte cuvinte" - şi poate tu, în calitate de autor, ai vrut să ne-o sugerezi foarte fin şi implicit să-ţi răspunzi la întrebare, exprimându-ţi (codificat) părerea personală vis-a-vis de acest subiect. Am ghicit?
Ai ghicit, intr-adevar. In ce priveste acel "nu se exclud reciproc", poate ar mai fi de comentat. Ai intalnit si tu, desigur, persoane care traiesc efectiv, ca sa spunem asa, emotiile lor sunt "vii" la tot momentul; se bucura imediat de ceva frumos si se intristeaza tot imediat de ceva care ii deranjeaza. Acum iubesc cu pasiune, acum se cearta, acum se despart, acum sufera, se gandesc oare ce vor manca azi, de unde ar mai putea face rost de bani samd. Nu e loc in viata lor de o reflectie la o intrebare existentiala. Si, de ce sa nu recunoastem, parca ne simtim mai bine in compania unor astfel de oameni, decat a unora meditativi si ganditori.
Da, Sabin, ai şi tu dreptate (deşi mai degrabă aş da ca exemplu cazul handicapaţilor mintal, pentru care gânditul în sine este inaccesibil), însă se poate filosofa(/medita) şi asupra problemelor mai simpliste, cotidiene, pe care cam orice om le are, oricât de simplu şi, odată şi odată, tot reflectează asupra lor.
Dar, într-adevăr, trăitul şi filosofatul nu coexistă chiar întotdeauna. Mai apar şi unele excepţii.
...deci, şi virgula ta este una discutabilă.
O privesc mai mult ca pe un touch personal, nu ca pe o regulă ce ţine de gramatică.
Daca mi-ai cerut sa iti raspund la chestia asta cu virgula, incerc sa iti raspund corect.
Nu trebuie sa pui virgula inainte de "sau" pentru ca nu era conjunctie disjunctiva pereche (la tine in propozitie este doar conjunctie disjunctiva).
Daca ar fi fost adaugat un sau inainte atunci ar fi format conjunctie disjunctiva pereche si puteai folosi virgula inainte de "sau" - " SAU ne traim viata, sau sa filosofam despre viata?"
Dar asa fi cred ca NU este corect cum ai scris tu.
Corect ar fi fost fara virgula:
"Sa ne traim viata sau sa filosofam despre viata?"
Na, ce nota imi dai?
Eu stiu ca cei care filosofeaza prea mult despre viata n-apuca sa si il traiasca.
Cel mai bine este sa ne traim viata si sa filosofam despre ea din cand in cand, ca sa ne ajuta sa o traim mai bine.
Iti dau un exemplu, vezi pe Becali care isi traieste viata, dar probabil nu prea a filosofat despre ea, dar va avea timp de acum inainte aprox. 3 ani, si probabil va fi de folos pentru el (de data asta nu folos material).
Nu citesc inca raspunsurile, caci nu vreau sa ma influenteze. Sau sa ma scoata de sub cine stie ce influente, de pana acum. Sa vad ce imi iese.
Cum ai vrea sa fie suflete visul existentei tale, nedemonstrabila, stai linistit?
Invincibil. In fapte sau filozofii? Depinde de recipient. AAA! La al meu? De ce oare ti-e greu sa te stabilizezi pe ceva, nu se poate totul. Unde vrei sa ajungi? Nu te supara, ne straduim cu totii, de la primul la ultimul neuron. Iubirea? Va fi unde este mereu va fi. Vine si vine. Spirala asta de dna ma face confuza, doua de vine in paralel. ce ciudat. cum functioneaza? Sa te fac sa stralucesti in ambele variante deodata. Vrei suflete? Ma doare capul, e prea cald, nu am conditii, nu se poate asa. Ce conditii? Pai simte si tu sandramaua sa "vezi" cum somatica natura...ce face? Nu! nu vaicareli. Nu asta trebuie sa faca. Te otraveste ceva somatic? Aoleu sunt pe TPU.
Imi place raspunsul tau. Putin cam aiurit, dar cateodata si aiureala are farmecul ei
Ce ar fi sa ne traim viata si la batranete sa filozofam despre ea?
E mai frumos si mai intersant sa filozofezi despre ceva despre care stii cate ceva.
Stii ca nu zici rau! Ce te faci insa daca mori inainte de batranete si nu ai mai apucat sa filosofezi?
"Te bucuri" ca ai dat de cea mai mare lectie a vieti: moartea!
Stiu ca suna macabru si ciudat, insa e adevarat si moartea face parte din viata.
E greu. Ma uitam la un documentar si mi s-a rupt "sufletul" cand am vazut ca ursii nu mananca 5 luni (eu nu mananc paine o zi si a 2-a zi nu mai stiu ce gust are), apoi cand ies, trebuie sa isi caute mancare si sa se fereasca de vanatori, sunt doar ursoaicele cu puii, ca masculii i-ar manca. Am vazut cum un crocodil a prins o antilopa, s-a zbatut un pic, apoi parca a impietrit, desi zicea nenea ca o ora i-a luat crocodilului s-o omoare. Animalele au "suflet", au memorie, au familie, ma gandeam la ce s-o fi gandit, cate i-o fi trecut prin minte in primele secunde, apoi tot mai multe imagini, apoi doar durere fizica, sau elefantii care strabat sute de km pentru a ajunge la apa, unii murind pe drum, si imi amintesc de astia cu creatia sau intelligent design . Nu sunt informatii noi pentru mine, dar inainte vedeam crocodilul cum mananca antilopa, atat.
Ai vazut "the pianist"? Ce viata faina, chiar perfecta, ar fi avut nenea ala daca s-ar fi nascut in alta perioada, sau alta religie, sau daca n-ar fi existat religiile (nu e o obsesie, asta a fost primul gand cand - spoiler - s-a trezit dimineata si a auzit-o pe fosta lui iubita cantand la violoncel, parca). E atat de trist ca iti taie respiratia gandul ca traiesti o singura data si nu ca nu ai palate, dar nu ai libertate sau sanatate, ba mai mult, ai "ghinion". Gata, nu mai zic nimic.
Sa traim viata. Filosofia este in mare parte pierdere de vreme. Stii cum se zice, la fotbal politica si filosofie se pricep toti Sau au impresia ca se pricep...
E bine sa filosofam despre trairi si diferite stari, toate pe timpul vietii, dar sa nu exageram, asa cum fac poetii.
Stii, te scufunzi in filosofie asa de profund incat o sa-i zici fetei de la pompa ca lejeritatea de a sta langa pompa, este echivalentul unui efort de indreptare a turnului din Pisa, de unul singur.
Să ţi-o trăieşti.
În cazul al doilea, nu o să fii niciodată sigur că ceea ce dezbaţi tu e adevărat. Nu poţi verifica.
Traieste-ti viata si fa ce iti place. Timpul nu se intoarce. Daca iti place si sa filosfezi, fa-o.
LisaJulie întreabă: