| sabin89 a întrebat:

Pana la urma, ce ar fi bine sa facem noi: sa ne traim viata, sau sa filosofam despre viata? confused

Răspuns Câştigător
| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Teoria ca teoria, practica ne omoara, nu?
Degeaba filosofezi despre viata, daca nu o traiesti!

"În parfumatul prier, când - beată de iubire -
Tu îmi întinzi paharul, eu uit ziua de mâine.
De m-aş gândi atuncea la rai şi mântuire,
N-aş preţui, iubito, mai mult decât un câine." ( Omar Khayam)

Sursa: http://www.poezie.ro/index.php/poetry/149557/

Versurile-s cam "betive", important este sa prinzi ideea. :)

51 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

...în acest caz, răspunsul meu la întrebarea ta este un simplu "da".

| sabin89 explică (pentru NOname):

Ai ghicit, intr-adevar. In ce priveste acel "nu se exclud reciproc", poate ar mai fi de comentat. Ai intalnit si tu, desigur, persoane care traiesc efectiv, ca sa spunem asa, emotiile lor sunt "vii" la tot momentul; se bucura imediat de ceva frumos si se intristeaza tot imediat de ceva care ii deranjeaza. Acum iubesc cu pasiune, acum se cearta, acum se despart, acum sufera, se gandesc oare ce vor manca azi, de unde ar mai putea face rost de bani samd. Nu e loc in viata lor de o reflectie la o intrebare existentiala. Si, de ce sa nu recunoastem, parca ne simtim mai bine in compania unor astfel de oameni, decat a unora meditativi si ganditori.confused

NOname
| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Da, Sabin, ai şi tu dreptate (deşi mai degrabă aş da ca exemplu cazul handicapaţilor mintal, pentru care gânditul în sine este inaccesibil), însă se poate filosofa(/medita) şi asupra problemelor mai simpliste, cotidiene, pe care cam orice om le are, oricât de simplu şi, odată şi odată, tot reflectează asupra lor.

Dar, într-adevăr, trăitul şi filosofatul nu coexistă chiar întotdeauna. Mai apar şi unele excepţii.

...deci, şi virgula ta este una discutabilă.
O privesc mai mult ca pe un touch personal, nu ca pe o regulă ce ţine de gramatică.

evenso
| evenso a răspuns (pentru sabin89):

Daca mi-ai cerut sa iti raspund la chestia asta cu virgula, incerc sa iti raspund corect.
Nu trebuie sa pui virgula inainte de "sau" pentru ca nu era conjunctie disjunctiva pereche (la tine in propozitie este doar conjunctie disjunctiva).
Daca ar fi fost adaugat un sau inainte atunci ar fi format conjunctie disjunctiva pereche si puteai folosi virgula inainte de "sau" - " SAU ne traim viata, sau sa filosofam despre viata?"
Dar asa fi cred ca NU este corect cum ai scris tu.
Corect ar fi fost fara virgula:

"Sa ne traim viata sau sa filosofam despre viata?"

Na, ce nota imi dai? laughing

| Dreamer a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ai inteles ce am vrut sa spun! ...corect, 90 % credit pentru savanti si ingineri sau mai bine spus fizica si matematica dar inainte de fizica si matematica a fost un design, o idee, o conceptie....cu alte cuvinte imaginatia unei minti sclipitoare!

PS: So think twice and keep imagine!

| sabin89 explică (pentru evenso):

Te pricepi. Ziceai ca esti varza.confused

evenso
| evenso a răspuns (pentru sabin89):

Pai da, dar invat incet. big grin

| ZambetulNebuniei a răspuns:

Ce ar fi sa ne traim viata si la batranete sa filozofam despre ea?
E mai frumos si mai intersant sa filozofezi despre ceva despre care stii cate ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Dreamer):

Or fi fost, insa eu am batut direct la subiect. Masina care te plimba nu a fost facuta de un filozof. Casa in care stai nu a fost facuta de un filozof. Calculatorul la care stai nu e rezultat din mintea unui filozof. Adevarat ca unii savanti au mai si filozofat, dar nu filosofia insasi dezvolta tehnologie.
Poate am avut un reply putin cam acid in viziunea unora, dar eu m-am cam saturat de lumea asta in care scriitorii, filozofii, oratorii sunt prea mainstream, mult mai popularizati, iar aia care chiar au imbunatatit calitatea vietii sunt niste anonimi. Umanistii ies in evidenta mereu. Eu nu prea apreciez asta. Cand ai imaginatie nu inseamna ca faci filosofie.

| Dreamer a răspuns (pentru anonim_4396):

Da pe o parte te inteleg...insa filosofii au reprezentat cauza, iar stiinta, matematica, fizica au reprezentat efectul mulat dupa aceasta cauza. Vrei sa spui ca arhitectii, chirurgii sau inginerii nu sunt laudati?! Eu cred ca sunt, pentru ca dupa cum am spus peste 90 % se datoreaza oamenilor precum ei. Dar omul in prealabil este fascinat de cauza, de punctul 0 de unde a inceput.

,, Cand ai imaginatie nu inseamna ca faci filosofie'' - ai dreptate, insa daca nu ai imaginatie inseamna ca doar traiesti. Pentru ca inainte de fizica si matematica omul nu avea decat imaginatia si totul s-a mulat dupa imaginatia acestuia.

PS: numeste cativa umanisti care ies in evidenta mereu cum spui tu.

| sabin89 explică (pentru ZambetulNebuniei):

Stii ca nu zici rau! Ce te faci insa daca mori inainte de batranete si nu ai mai apucat sa filosofezi?laughing

| sabin89 explică (pentru Dreamer):

"insa daca nu ai imaginatie inseamna ca doar traiesti" - Daca am inteles eu bine, el nu a sugerat ca nu ar fi nevoie de imaginatie. Dimpotriva, si inginerii dau dovada de imaginatie atunci cand construiesc o masina, numai ca acea imaginatie nu se numeste filosofie.

| ZambetulNebuniei a răspuns (pentru sabin89):

"Te bucuri" ca ai dat de cea mai mare lectie a vieti: moartea!
Stiu ca suna macabru si ciudat, insa e adevarat si moartea face parte din viata.

| Dumnezău a răspuns:

Si daca ai raspunsurile toate in planurile eterului,dar niciunul in planul concret,cu ce te alegi? Filosofiile de-a lungul si de-a latul vietii sunt benefice,cat timp nu le faci un mod de viata. In cazul asta, iti pierzi viata, esti ca Faust; te-ai vandut filosofiei si cautarii unor raspunsuri (care exista, orice s-ar spune si oricat de "absolute" ar parea), cand de fapt, raspunsurile importante si simple trec pe langa tine, cu viteza de TGV. Si filosofia te face sa te deplasezi cu viteza de mocanita, desi e paradoxal.Deci,ce-i mai bine?

| sabin89 explică (pentru Dumnezău):

"...sunt benefice atat timp cat nu le faci un mod de viata" - Makes sens. Sunt de acord cu asta. In ce priveste pe Faust, ce viata a pierdut el? Era deja batran si oricum nu mai avea mult de trait. confused

| Maxim96 a răspuns:

Amandoua

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Sa traim viata. Filosofia este in mare parte pierdere de vreme. Stii cum se zice, la fotbal politica si filosofie se pricep toti happy Sau au impresia ca se pricep...

| Vizitiul a răspuns (pentru Hombre):

Prin patul tau conjugal, nenica.

| eliaclodia a răspuns:

Nu citesc inca raspunsurile, caci nu vreau sa ma influenteze. Sau sa ma scoata de sub cine stie ce influente, de pana acum. Sa vad ce imi iese.
Cum ai vrea sa fie suflete visul existentei tale, nedemonstrabila, stai linistit?
Invincibil. In fapte sau filozofii? Depinde de recipient. AAA! La al meu? De ce oare ti-e greu sa te stabilizezi pe ceva, nu se poate totul. Unde vrei sa ajungi? Nu te supara, ne straduim cu totii, de la primul la ultimul neuron. Iubirea? Va fi unde este mereu va fi. Vine si vine. Spirala asta de dna ma face confuza, doua de vine in paralel. ce ciudat. cum functioneaza? Sa te fac sa stralucesti in ambele variante deodata. Vrei suflete? Ma doare capul, e prea cald, nu am conditii, nu se poate asa. Ce conditii? Pai simte si tu sandramaua sa "vezi" cum somatica natura...ce face? Nu! nu vaicareli. Nu asta trebuie sa faca. Te otraveste ceva somatic? Aoleu sunt pe TPU.

| sabin89 explică (pentru eliaclodia):

Imi place raspunsul tau. Putin cam aiurit, dar cateodata si aiureala are farmecul eiconfused