nony
| nony a întrebat:

Paradoxal (?!) Un geniu, are una, maxim doua idei geniale intr-o viata. Din ideea aia rasar altele si altele, la fel ca ramurile unui pom. Buuun! Unul deosebit de inteligent, dar nu e geniu, e cel care ramifica. E cel ce dezvolta, cel ce pune in practica ideea de baza si din ramurile lui, ideea prinde viata.
Problema mea e : De ce nu sunt pusi pe acelasi loc 1?
Sa mai dau un exemplu : O femeie naste un copil, la 5 minute dupa nastere, alta femeie ia copilul si-l creste, mult si bine. Daca acel copil va ajunge cineva, se stie doar de mama care l-a nascut, cea care l-a crescut si l-a ajutat sa devina cine este, e trecuta in umbra primei.
E corect asa? Nu merita amandoua acelasi statut?

8 răspunsuri:
| 0vidius a răspuns:

Tu incurci ca multa lume ideeile(ipotezele) geniale cu geniul. Geniul e considerat omul care are un intelect, imaginatie si spiritul creativ cu mult superioare oamenilor normali. Ei formuleaza ipoteze si/sau le demonstreaza prin algoritmi de gandire inovatori, proprii, revolutionari de exemplu Albert Einstein a formulat teoria relativitatii dar a si demonstrat-o teoretic si a mai avut si alte cercetari.

nony
| nony explică (pentru 0vidius):

Albert Einstein a demonstrat Teoria Relativitatii... teoretic?!? Cum suna asta? Pai eu vorbeam sa transformi teoria in realitate. Einstein a avut o teorie, cum ca, e posibila calatoria in timp la viteza luminii si, spatiul/timpul sunt concepte relative.Bun! A calatorit Einstein in spatiu si timp, vreodata, pe baza propriei teorii? Nu! Apropos, dupa Einstein, viteza luminii e maximul posibil.Acum vreo luna, s-a descoperit ca neutrinii sunt mai rapizi.

Chiar daca e posibil, asa cum el sustine, iti garantez ca cel ce va face practica teoria lui, va fi mai putin cunoscut decat fondatorul, implicit, Einstein.Aici era problema mea.De ce unu e mumá si altul e ciuma?

| JeSa a răspuns:

Cred ca..., pentru ca primeaza originalul.

| 0vidius a răspuns:

In lumea stiintifica primeaza cateva legi simple "primul venit primul servit" "castigatorul ia tot" "care e mai puternic supravetuieste" si nu in ultimul rand Totul e relativ happy.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai mereu, primul loc este oferit de catre un idiot/ipocrit/snob, vazut bine de catre elita (?!) inaltei societati. Pe noi, masele, nu ne intreaba nimeni ce si cum. Rezultatul final trebuie impartit in mod corect. Dar, asa este construit omu', o curva perfida.
Cat despre copil, pot spune ca la exemplul dat de tine nu conteaza decat cine l-a crescut si i-a dat educatia aferenta 100%. Mama biologica poate sa isi mute gandul in alte galaxii, indiferent de motivul preluarii copilului de catre alt parinte. Eh, poate sa-i faca o vizita, sa bea un ceai, sa schimbe politeturi si... cam atat.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

In cadrul stiintei,lucrurile stau total diferit fata de relatiile interumane. Daca in stiinta,de la teorie la practica, sunt implicate lucruri fara viata sau relative,in privinta unui copil vorbim de dragoste si daruire,lucruri pe care mama adoptiva le ofera copilasului,fapt ce merita toti laurii.
Laurii stiintei vor fi luati in functie de politica mondiala,de importanta studiului si multi alti factori,deosebire pe care oamenii o fac in oferirea titlurilor. Cativa savanti romani nu au fost declarati ca primi descoperitori in domeniul medicinei, aviatieisau alte domenii, ci altii ...Aceste lucruri se intampla si azi. Exista destui oameni de stiinta romani care fac cercetari uimitoare in domenii diferite,dar care stau intr-un laborator ascuns, dintr-un stat american sau vreun oras occidental si sunt fericiti ca pot face ceea ce le place, fara sa viseze la premii.
Viata nu este fair-play pentru multi!

kongeriket
| kongeriket a răspuns (pentru nony):

Nony: Faptul că UN experiment deocamdată nerepetat şi nefinalizat a dus la o măsurătoare ce arată că s-a înregistrat o mişcare cu 0, 002% mai rapidă decât viteza luminii nu înseamnă că s-a demonstrat că Einstein a greşit. La nivelul ăsta poate foarte bine fi vorba de o eroare de măsurătoare. Cel mai raţional e să suspendăm judecata până când chiar vor apărea confirmări, dacă vor apărea şi nu să ne aruncăm în concluzii.

Cât despre posibila călătorie a lui Einstein... ce să zic - există "experimentul Philadelphia" despre care circulă multe poveşti. Personal sunt sceptic în privinţa acestuia (a însăşi existenţei experimentului precum şi a rezultatelor sale) însă nu a demonstrat nimeni contrariul.

nony
| nony explică (pentru kongeriket):

Am plecat de la un subiect si ne-am impotmolit la 0, 002%? Chiar si asa, viteza a fost depasita, dar nu asta era ideea.Eu intrebam altceva : De ce cel ce planteaza samanta e mult mai cunoscut decat cel care a ingrijit pomul pe toata viata sa - ( cosidera fraza un aforism )