| sabin89 a întrebat:

Pe wikipedia engleză se spune despre Francis, Duke of Guise: „He was the youthful cousin of Henry II of France…". Mă poate lămuri şi pe mine cineva cum erau aceştia doi veri? Eu am căutat în genealogia amândurora (acul în claia cu fân) – părinţi, bunici, străbunici… - şi nu găsesc că ar fi fost nici veri primari, nici veri de-al doilea, nici de-al treilea; nici un fel de veri
Şi încă o problemă. Se spune că avea şi el pretenţie la tronul Franţei. Pe ce bază? Că nu era nici fiu, nici nepot, nici strănepot al vreunui rege.

Răspuns Câştigător
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Uite pe acest arbore genealogic.
https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Bourbon#From_Louis_IX_to_Henry_IV

Regele Henry al II-lea e urmasul din generatia a 11a al lui Ludovic al IX-lea.

Francis conte de Vendome, este urmasul din generatia a 9a fata de Ludovic al IX-lea, ceea ce face ca nepotul lui, cel pe care-l si cauti de altfel, Francis duce de Guise, sa fie din generatia a11a fata de Ludovic, deci var indepartat cu Henry al II-lea, regele Frantei.

13 răspunsuri:
| intrebarede100depuncte a răspuns:

Oricine poate scrie orice pe Wikipedia

| Dorotheea21 a răspuns:

Mi'ai adus aminte de Cavalerii Pardaillan. happy
Regii se adresau intre ei cu 'Vere', chiar daca nu erau veri si chiar daca unul nu mai era rege. Nu stiu de ce. happy
Cei din Casa de Guise pretindeau ca descind din Carol cel Mare, si poate ca au fost crezuti. happy

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Problema rezolvata: https://imgur.com/a/egOhdnl

Unde Henry II e regele, iar Francis conte de Vendome este tatal Antoinettei, ducesa de Guise, care este mama lui Francis, duce de Guise.

| minrest a răspuns (pentru intrebarede100depuncte):

Nu poate. Se face pagina de discutii, iar articolul final trebuie sa impace toti participantii, care isi arata sursele si le discuta. Doar daca problema intereseaza un singur user, acesta poate scrie nu orice, dar sigur iese un articol neserios; asta se intampla des pe pagina in romana.

| minrest a răspuns (pentru Dorotheea21):

Toti regii si baronii vest europeni se adresau cu vere, pentru ca erau veri intre ei, nimeni nu putea pretinde ca se trage din Carol cel Mare fara dovezi, asa ca de Guise chiar se trageau din el; crezi ca baronii nu isi cunosteau familia? Ei stiau cine din cine se trage prin experienta directa, caci doar erau doar cateva sute de ducate; adica de entitati teritoriale nobiliare, nu era greu sa stii genealogia fiecarui baron.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru minrest):

Multumesc. happy

| sabin89 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Cred că sunt puţin miop happy Nu văd legătura de rudenie dintre Francis conte de Vendome şi Henry II. Am înţeles doar că e tatăl Antoinettei, care e mama ducelui de Guise.

| sabin89 explică (pentru minrest):

"nimeni nu putea pretinde ca se trage din Carol cel Mare fara dovezi, asa ca de Guise chiar se trageau din el; "
Ca să văd cum "se trăgeau din el" cred că ar fi un fel de căutat acul în claia cu fân. Aşa că renunţ.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

De specificat ar fi ca pe linia lui Henry lipseste taica-sau, Francis I.

| sabin89 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Bună schema aia! Deci, dacă de Guise se trage şi el din Ludovic IX, s-ar înţelege în felul ăsta pretenţia la tronul Franţei, cu toate că vine pe linie maternă (Antoinetta).
Am observat şi eu că lipseşte din schemă tatăl lui Henry.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

De Guise

| sabin89 explică (pentru minrest):

Ce vrei să zici?

| sabin89 explică (pentru minrest):

Minrest, ştiu că tu aprofundezi problemele de istorie. Subiectul mi se pare încă neclar. De ce erau aceşti doi fraţi – Francisc şi cardinalul - în prim planulul politicii din acea vreme, în special după moartea regelui Henry II şi a fiului său cel mare? Ei erau duci, duci de Lorena. Bine, dar duci erau o grămadă în Franţa. Deci, de ce tocmai ei? Erau şi principi din familia regală, precum Anton de Bourbon şi fratele lui mai mic Ludovic, principe de Conde (Monsieur le Prince). Ăştia doi principi ar fi fost chiar mai îndreptăţiţi la administrarea regatului, dar ei nici măcar nu au fost admişi în consiliu. După moartea lui Francisc al II-lea mai ales, fraţii De Guise tăiau şi spânzurau. Până şi reginei Caterina îi era frică de ei. Deci, cum se explică? Înţeleg, observând schema aia, că se trăgeau din Ludovic al IX-lea (cel Sfânt), a noua sau a zecea generaţie, ultima verigă fiind mama lui, nu tatăl (nu ştiu dacă legea salică nu ar fi avut ceva de spus în privinţa asta). Dar nu numai ei se trăgeau din acel rege îndepărtat. Dacă te uiţi pe schemă, sunt o grămadă de ramificaţii şi mulţi puteau susţine că se trag din Ludovic al IX-lea. Nu înţeleg de ce ar fi avut ăştia un drept mai special. Chiar şi fiul lui Francisc de Guise, Henry, era bătăios şi avea şi el pretenţii la coroană.
Sper să fi înţeles neclarităţile mele.