Scuza`ma ca te intreb dar esti de alta religie de nu crezi in Dumnezeu? Dumnezeu este cu tinee la tot pasul si vrei sa spui ca toate intamplarile si toate lucrurile bune si rele nu se intampla datorita lui Dumnezeu? Poate ai motivele tale dar tot nu as intelege de ce nu crezi in Dumnezeu, si nu mi`o lua in nume de rau dar asta ar putea sa coste multIntr`adevar este o intrebare buna, dar nu iti raspund pentru ca nu stiu! Poate o sa stergi raspunsu mheu sau ceva dar nu am putut sa tac cand am auzit ca nu crezi in Dumnezeu
si sa stii ca nu sunt vreo credincioasa sau ceva dar asa ceva eu una zic ca e innaceptabil
Pentru ca oamenii batrani sunt intelepti, buni, protectori, blanzi, rabdatori, iubitori etc.cum este considerat si d-zeu...si gandeste-te si tu logic... Ar fi culmea sa il picteze(nu deseneze!) ca pe un pusti de 17 ani!
Nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu. Exista scris undeva in Biblie despre El ca fiind Cel imbatranit de zile, si de aici oamenii si-l imagineaza pe Dumnezeu ca pe un batranel.Frumos raspunsul lui Joliefemme.
Banuiesc ca este desenat ca un om batran pentru ca imaginea lui sa le inspire credinciosilor despre el ca este intelept si pentru a-i face pe cei de toate varstele sa aiba incredere. (E doar o banuiala)
Priveste din ansamblu: omul batran sugereaza cunostinta, intelepciune, un om care a trecut prin multe si e chibzuit. Oricum nu sunt chipurile lor reale, ar fi si culmea, dar imaginea unui om tinerel nu sugereaza ce sugereaza imaginea unui om in varsta.
Si cum ai vrea sa arate, ca un copil odata ce exista de inaintea timpului? Batranetea este deseori asociata cu intelepciunea, nu este logic sa il interpretam ca pe cineva batran?
Deoarece NIMENI nu stie cum arata Dumnezeu, dar se stie ca exista deoarece Iisus a fost pe pamant. Oamenii asa si-l imagineaza pe Dumnezeu. O funda?
Tocmai am raspuns la o intrebare mai devreme si se potriveste cu asta Era despre intelepciunea nativa!
Pai cica suntem mai limitati ca EL si de aceea nu putem avea o imagine clara asupra divinitatii, in schimb desenam oameni batrani pe icoane pentru ca ei semnifica intelepciunea si nu neaparat "how cool is God on that wall!"
Dude,eu cred in Dumnezeu.
si icoanele au fost facute tot de catre oameni,iar oamenii fac greseli.
banuiesc ca oamenii nu isi pot imagina ca un tanar frumos ar putea fi atat de bun,bla, bla, bla.de asemenea, nu e desenat ca femeie.desi se spune ca Dumnezeu poate lua orice forma,nu?
eu nu sunt fanatica,nu merg la biserica, dar nici nu spun ca nu exista.
oricum, subiectul acesta mi se pare unul complicat.
Eu nu imi amintesc sa fi vazut o icoana in care e desenat, pictat Dumnezeu. In icoane apare doar IIsus, Fecioara Maria si alti sfinti. Daca vrei intrebarea este de ce Iisus pare batran?
Raspunsul este urmatorul. Desenele sunt facute dupa infatisarea lui pe care au cunoscut-o cand a venit pe pamant. El cand a venit pe pamant el era om si de aceea imbatranea.
Dumnezeu este sintagma prin care se face referire la divinitate.El insusi este divinitatea suprema. Apropo,Dumnezeu nu apare in icoane.Tu il confunzi cu Iisus.Dar,daca te referi la Dumnezeu Fiul,conform celor mai multor culte crestine, una dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, alaturi de Tatal si de Sfantul Duh. Dumnezeu Fiul este nascut din Dumnezeu Tatal mai inainte de timp si intrupat ca om, in timp, din Fecioara Maria. Dumnezeu Tatal nu este un batranel cu un ciomag cu care ii pedepseste pe toti rau voitorii, asa cum multi il considera, ci un spirit conform Bibliei. Sper ca te-am lamurit.
Eu sunt penticostala si nu cred in icoane))Uffff! Deci poti deduce de aici!
„ Dumnezeu tatăl a făcut Pământul șamd deci el este mai bătrân decât omenirea, cum voiai să fie reprezentat drept sugar?
@ellalove Nu, nu sunt de alta religie. Sunt ateu. Nu cred nici in Dumnezeu, nici in Satana, nici in alt "spirit divin". Le scriu numele cu litera mare pentru ca sunt nume, nu pentru ca ar avea cea mai mica semnificatie pentru mine Si nu, nu o sa sterg nici un raspuns, n-am facut-o niciodata, nici macar nu stiu daca se poate, dar ar fi o prostie.
@Toti ceilalti, ce ar fi fost daca in prima icoana pictata (ca sa nu ma mai corecteze Delyutsa ca am scris "desenat") Dumnezeu ar fi aparut ca un pusti de 17 ani? "Crestinii" nu ar mai fi avut aceeasi "frica de Dumnezeu"? Eu cred ca ar fi fost multe schimbari. Ceea ce si demonstreaza, oarecum, ca el nu exista si e doar in imaginatia tuturor de atatia mii de ani.
Exact Delyutsa și eu ma întrebam despre ce icoane vorbește,ca în ortodoxie este interzis sa reprezinți pe Dumnezeu,tocmai pentru ca este ne-reprezentabil singura icoana care reprezinta Trinitatea e,din câte știu eu,cea a lui Roublev, cu cele trei personaje, care au venit în vizita la Abraham...și toți trei sunt tinerei acolo
Bai, fratilor, va mai zic o data sunt ateu. Si chiar SI ASA am vazut icoane cu Dumnezeu si cu Iisus, ca mama dracu' - cu Iisus "in dreapta tatalui" wtf?
@georgiana Mda... iti dai seama ca te contrazici singura, nu? Acum spui ca Dumnezeu este ne-reprezentabil si in urmatorul rand scrii ca singura icoana in care e reprezantata Trinitatea etc etc
@MajorAsshole :eu nu am văzut asemenea icoane,în ortodoxie,și nici nu exista pentru ca avem un număr bine determinat de imagini care poate fi înfățișat în icoanele ortodoxe,cu reguli foarte stricte. Dacă ai văzut asa ceva la ortodocși chiar te rog sa îmi spui unde-ca sa îi pot "raporta"la mitropolie.E blasfemie, înțelegi, pentru ca "pe Dumnezeu nu l-a văzut nimeni niciodată" Iisus este singura reprezentare a lui Dumnezeu pe pământ.
@MajorAsshole of,of,cuvintele astea-și încă nu ai citit următorul raspuns,unde spun ca "reprezentarea lui Dumnezeu pe pământ e Iisus"
De asta,de obicei nu se vorbește cu cei care nu cred despre chestii de genul asta,pentru ca dacă nu vrei sa înțelegi,e foarte ușor sa o faci... dacă am intrat însa în hora,o sa joc,deci am sa încerc sa îți explic; Dumnezeu nu poate fi reprezentat,este intangibil:Sfânta Trinitate,asa cum i s-a prezentat lui Abraham,era o ipostaza a Ei.E un mister,iar misterul e foarte important în credință,ea începe, as spune, atunci când înțelegi ca exista ceva ce te depășește.Deci misterul însuși e un simbol. Exista puține personaje misterioase în Biblie,de obicei majoritatea au genealogii enorme-deci care explica, sau dovedesc continuitatea. Cele trei personaje sunt misterioase:nu știm nici de unde vin, nici unde se duc.La fel mai este și preotul-rege Melchisedec, care este considerat a fi Messia. Icoana lui Rublev nu explica misterul:îl adâncește:cine sunt oamenii ăștia? de unde vin? Nu reprezinta pe Dumnezeu; arata posibilitatea îngrozitoare ca "Dumnezeu sa fie aici.iar noi sa nu știm"
Si @georgiana da in primire la mitropolie, deci e spionul institutiei si e in gasca cu Ema, Wales, Cristi202 si cu prea sfantul @fumaretul seful cazageriei de fiert suflete pacatoase, gata de acum incolo trebuie sa ma feresc, da pe mine nu ma dai in primire Georgiana ca suntem prieteni nu?
ce faci,@Hombre umbli cu pile? pai,asa e frumos?
păcat ca nu folosește ca în "cazageria de fiert suflete păcătoase" nici nu te baga nimeni,nici nu te scoate
ești pe cont propriu
dar decât sa pierzi timpul cu asta
mai bine profiți de viata asta și de ce te face cu adevărat fericit
și înțeleg ca oamenii vor sa facă un ban în plus,ca viața e grea,mai ales dacă ești singur în fata ei.Dar cine face bani din icoane contrafăcute,găsește sigur și alte moduri de a se descurca.Iar
cei "de sus"
uneori chiar nu au idee de ce se întâmpla-și dacă ar știi,nu ar permite. Exista oameni credincioși și în biserica româna,cărora nu le place sa vadă batjocorit și "prostituat" lucrul Bisericii. Oricum, sfintele icoane nu sunt numai problema BOR-ului, ci la toata ortodoxia.Deci dacă vreunul din voi vede asa icoane(ortodoxe)cu chipul lui Dumnezeu ca un bătrânel...dar acum m-am gândit ca poate era un chip de sfânt,apostol, sau mai știu eu ce mucenic, pe acolo? ca totuși nu îmi vine sa cred...
@MajorAsshole
religia a fost manipulata,schimbata chiar de-a lungul timpului,de preoti,diaconi etc.
scopul acestora era/este sa atraga lumea in Biserici,sa faca donatii,adevarul e ca biserica este o afacere profitabila.
Dumnezeu e reprezentat ca un batran,acestia inspira incredere, intelepciune, cum au mai spus unii inaintea mea.