| TristanTzara a întrebat:

Pentru cei care știți, cum era Blaga perceput în perioada comunistă? Mi-ați putea oferi link-uri pentru texte de genul? Din câte înțeleg era considerat drept un filozof mistico-reacționar.

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, nu avea nimic în filozofia lui cu lupta clasei muncitoare. Dacă te prindea acasă cu multe cărți din acestea ( te pâra cineva) se găsea un motiv și făceai canal ( primul canal, înainte de 1953).

5 răspunsuri:
| Aube a răspuns:

Din cate inteleg, ai o tema de facut dar nu vrei sa citesti nimic despre Blaga, ci ceri sa ti-o faca cineva aici.

| TristanTzara explică (pentru Aube):

Nu. Nici n-am temă, nici nu vreau să mi-o facă cineva. Am găsit prea puține lucruri legat de asta.

Chiar și în manualul de română din 1977 (pdf) unde Blaga e la cuprins, paginile lipsesc.

| TristanTzara explică (pentru sadrian46):

Din păcate am găsit prea puține pe internet despre asta. Deși nu sunt de acord cu felul în care a fost tratat sub regimul comunist, găsesc descrierea destul de bună.

În filosofia lui Blaga, există două tipuri de cunoaștere luciferică și paradiziacă. El susține cunoașterea luciferică, cea care adâncește misterul (de aici poate mistic) și e împotriva cele parazidiece (științifice) care înlătură misterul (de aici poate reacționar). Dar chiar aș fi interesat de materiale care discută despre percepți criticii de atunci asupra lui, ca să-mi pot face o opinie mai bună.

În orice caz, mă îndoiesc că percepția asta se datorează doar faptului că n-a scris despre lupta de clasa. Și alți scriitori nu scriseseră înainte 48' despre lupta de clasa și totuși n-au fost marginalizați așa.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru TristanTzara):

Fusese secretar de legație în Elveția, participase la evenimente prin poziția lui diplomatică, au fost mai multe motive pentru marginalizare, nu numai concepția lui filozofică. În plus, intelighenția proletcultistă provenită din neaveniți și fripturiști puși în funcții culturale, ca să distrugă și să răstălmăcească cultura română nu putea suporta un geniu printre ei. A fost un timp bibliotecar la BCU în Cluj. Atât i s-a permis. Foarte rar, i s-a permis să țină câte o conferință publică, aceasta având loc la etajul 1 al bibliotecii, o sală de dimensiuni oarecum modeste, poate 100 de locuri. La acele conferințe, auditoriul rupea sala, nu găseai unde să pui un ac pe jos.

| TristanTzara explică (pentru sadrian46):

Foarte interesant, vă mulțumesc pentru răspunsuri!