Dacă unei probleme de Analiză i se poate da şi o interăretare geometrică, aceasta devine mai palpabilă; sau mai uşor de înţeles. Un caz clasic este acela al derivatei. La prima vedere nu ştii de unde s-o iei; sau cum de a apărut ea ca noţiune. Dar, desenezi o curbă şi o aşezi într-un sistem de coordonate. Apoi arăţi că în orice punct al acestei curbe se poate duce o tangentă (geometrică), iar tangenta asta face un unghi cu orizontala. Ei, derivata este tocmai tangenta trigonometrică a acestui unghi. Cunoscând aceasta, ai scos noţiunea de derivată din "ceaţă" şi poţi vedea că are un sens.
Ceva asemănător se poate spune şi cu referire la problema postată mai sus.
Cine crezi ca sta sa-ti analizeze tie problema? Dovada ca de 21 de ore de cand ai postat-o, sunt al doilea care iti raspunde.
Ai uitat că mai există şi Inferno pe aici. Şi mai sunt şi alţii.
Ştii însă că după mult frig şi ceaţă se arată din nou soarele
https://ro.wikisource.org/wiki/Prim%C4%83var%C4%83_(Top%C3%AErceanu)
Nu-i frumos să lăsăm problema de izbelişte Faptul că eu vin şi cu rezolvarea este o dovadă în plus că nu a fost temă.
Lungimea primului arc de evolventă (deci şi a segmentului orizontal obţinut prin desfăşurarea acesteia) este L^2/2. Reamintesc că L este mărimea (în radiani) a arcului, respectiv a unghiului de la care am plecat. Lungimea celui de al doilea arc (deci şi a noului segment vertical obţinut prin desfăşurare) este L^3/6. Demonstraţia pentru asta nu este grea, dar nu o pot arăta aici pentru că nu am cum să reprezint grafic datele problemei. Rămâne să luăm aceste rezultate aşa cum sunt. Continuăm, prin acelaşi procedeu, să desfăşurăm următorul arc de evolventă. Vom obţine un alt arc (şi un alt segment orizontal) de lungime
L^4/24 ş.a.m.d.
Revenind la cerc, la arcul şi respectiv la unghiul de la care am plecat, putem stabili o legătură între mărimea segmentului vertical care îl defineşte pe sin X (am pus X în loc de L) şi mărimile segmentelor verticale (deci numai a celor verticale) pe care le-am obţinut prin desfăşurările succesive. Şi ce să vezi? Segmentul care îl defineşte pe sin X e ceva mai mic decât segmentul vertical AB obţinut la desfăşurare (deci este mai mic decât X). Mai scădem ceva. Dar acest ceva este puţin prea mult. Şi atunci mai adăugăm ceva; care iar e prea mult. Şi tot aşa, până stabilim valoarea lui sin X, după cum urmează:
sin X = X - X^3/3! + X^5/5! - X^7/7!
Nu că e interesant? Am interpretat geometric expresia unei serii bine cunoscute în matematică.
La fel se ajunge şi la formula lui cos X, folosindu-ne de data aceasta de segmentele orizontale obţinute la desfăşurări.
Mmm... Vagabond de pe uliţă
https://replici.net/......cauzasi-nu