| Humanist a întrebat:

Persoanele inteligente sunt in general mai tolerante si non-violente , decat cele mai putin inteligente ?

22 răspunsuri:
| Paulla a răspuns:

Cred că asta ţine mai mult de caracter, nu de inteligenţă. Dar persoanele cu un iq decent, în general, nu-şi pun mintea cu toţi cretinii.

| sabin89 a răspuns:

In mod logic asa ar trebui sa fie, dar ma indoiesc ca asa se si intampla.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, sunt doar mai rafinate în vorbe și acțiuni.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. Asa ar fi normal.

| rody5 a răspuns:

Cu cat ai mai multe cunostinte esti mai puternic, apoi intervine caracterul. omul poate sa se foloseasca de cunostintele sale in scopuri bune sau in scopuri reletongue
Prostul in general stie ce face.
Cred ca tine mai mult de educatie cat de gradul inteligentei.
E si o diferenta intre a fi destept si inteligent, primul are multe cunostinte in domenii, al doilea e foarte abil.
Omul ajunge sa recurga la violenta cand e depasit de situatie, e modul lui de aparare. Totusi fiind oameni avem constiinta, ratiunea care de desparte de animale. Depinde de fiecare cat este instinct animalic si cat ratiune.

| AlxMro a răspuns:

Depinde cu ce om au de-a face.

| AlxMro a răspuns (pentru Paulla):

Caracterul este definit de inteligenta. Un om inteligent isi atribuie caracterului sau ce crede ca este mai bun de cuviinta; si fiind inteligent logic ca stie sa isi aleaga valorile ce-i definesc caracterul intr-un mod cat mai avantajos. Spre exemplu un prost/idiot nu o sa poata niciodata sa aiba un caracter de invidiat, un caracter care sa emane bunastare.

| Paulla a răspuns (pentru AlxMro):

Ce 'emană bunăstare' la tine, s-ar putea să-mi pară slăbiciune, 'binele' şi 'răul' sunt două concepţii relative.
Mediul în care ai trăit/trăieşti, persoanele pe care le-ai cunoscut/le cunoşti, decizile pe care le-ai luat sau mai pe scurt toate experienţele pe care le-ai acumulat până acum, au un rol mai semnificativ decât inteligenţa în definirea caracterului. Totuşi, elementele de bază nu se schimă(doar cazuri excepţionale, care nu le mai punem la socoteală).
Cât despre afirmaţia aia legată de omu' inteligent care ştie să aleagă, principiile după care te ghidezi îţi definesc caracteru', fie într-un mod avatanjos fie nu(şi iară, ce ţie ţi se pare avatanjos mie s-ar putea să-mi pară jalnic). Dacă stai să le alegi în aşa fel încât să-ţi faci o imagine cât mai bună despre tine, în opinia mea deja ţi-ai făcut o imagine proastă. Le urmezi pe alea pentru că alea te reprezintă, nu pentru că ar fi avantajoase.
Sigur ai văzut şi tu oameni inteligenţi cu caracter flegmatic, cât şi oameni inteligenţi cu un caracter coleric, deci teoria cum că toţi ăia inteligenţi ar fi pe aceeaşi lungime de undă, cade(iar dacă n-ai văzut, mai ieşi din casă).
P.S: De ce ai pus 'prost/idiot'? Nu sunt sinonime.

| Flav a răspuns:

Bullshit. Am vazut unii criminali, de ramaneai cu uimire cat de atenti si sclipitori erau. Cred ca asta tine de caracter, de intelepciune. Inteligenta poate fi folosita si-ntr-un mod negativ, fiecare om si-o descopera mai mult sau mai putin si alege sa si-o fructifice in diverse moduri. Dar nicidecum cum ai pus tu intrebarea, vorbind despre ele la modul general.

| AlxMro a răspuns (pentru Paulla):

Cand am pus prost/idiot nu m-am gandit ca ar fi sinonime. Am pus"/" in loc de "sau". Cat despre ce ai spus mai sus ca ceea ce mi se pare mie avantajos tie ti se pare jalnic se intampla la persoanele care se deosebesc d.p.d.v educational. Am gresit cand am spus ca inteligenta sta la baza caracterului. Gandindu-ma mai bine mi-am dat seama ca de fapt educatia sta la baza caracterului iar inteligenta doar il optimizeaza. Dar pe langa aceste doua lucruri in formarea caracterului mai apare si societatea. Toate deciziile pe care le-am luat au fost selectate in mod rational cu ajutorul inteligentei fie ea mare sau mica. Da am vazut oameni inteligenti cu diferite caractere. Poate au vrut sa afiseze doar in fata mea acel caracter, cu un anumit scop. Teoria cum ca oamenii intelegenti sunt pe aceeasi lungime de unda cade si asta pentru ca nu toti au acelasi scop. Atrage-mi, te rog, atentia daca gresesc.

| IMC90 a răspuns (pentru anonim_4396):

Persoanele mai rafinate sunt persoanele mai rusinoase, nicidecum nu mai inteligente.
Inteligenta e nativa, n-ai cum s-o schimbi. Am vazut persoane extraordinar de inteligente ce aveau un vocabular infect si un caracter mizerbail si am vazut perosane proaste facuta gramada cu un caracter emotiv si vorbind beletristic. Si pe deasupra incercand sa para si domni/doamne rafinati/rafinate.

Si oricum, persoanele inteligente sunt mai egoiste (parerea mea) deci automat vor fi clasate ca fiind caractere urate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru IMC90):

Bine zis "încercând să pară". Eu vorbesc de rafinamentul pur, accesibil doar persoanelor inteligente. Bineînțeles că există exemple contra, doar că e greu să mă fac înțeles printr-o frază de câteva cuvinte. Lenea e mare.laughing

| Dumnezău a răspuns:

Depinde cum isi folosesc acea inteligenta.Charles Manson si Hitler erau dati dracului de destepti, si de perspicaci, dar vezi si tu unde ce a creat sclipirea lor mentala.Si depinde si de ce fel sunt anumite actiuni violente sau non-violente.O persoana inteligenta,tind sa cred,stie cand violenta e necesara,si cand nu e decat o prelungire a unui comportament de ghetou,sau un comportament de maimuta,ce se simte implinita inconjurata de violenta produsa de ea. Unii inteligenti sunt toleranti,dar si mai multi dintre ei,inclina spre perfectionism si incisivitate, incercand sa ii faca pe ceilalti mai dezvoltati din orice punct de vedere, prin influenta lor.Acum,n-avem voie sa generalizam,sunt si retarzi,fie mental,fie social,ce sunt calmitatea si non-violenta intruchipate,dar inteligenta,iti da un avantaj doar dpdv mental,si uneori social, te face sa gandesti mai elevat, nu stabileste a priori conditia mentala a fiecarui individ.Sunt caractere si caractere, si diversitatea e suprinzatoare, in cazul unor inteligenti.

| ŞerbetdeLămâie a răspuns:

Nu are nicio treaba. Se intampla sa ni se creeze multora aceasta impresie, dar nu e asa. Tineti minte doar o vorba, pe care trebuie s-o stiti deja: Oamenii sunt prea imprevizibili(asta pentru ca sunt si inteligenti)!

| Diabolique a răspuns:

Inteligența nu are abolut nici o legătură cu violența. În acest caz educația și caracterul fiecărui om în parte își pun amprenta.
Exemplu concret, Edward Rulloff a fost un geniu, dar în același timp un criminal extrem de violent.
Charles Manson (exemplul lui @Dumnezău) este deja mai mult decât un simplu om inteligent. Puterea sa de maipulare este deja legendară, iar modul în care a ales să-și folosească aptitudinile ține stirct de mentalitatea sa.
Oricum, sper că te-ai lămurit. Inteligența este o mare virtute pe care fiecare o folosește în funcție de interesele proprii.

| TychoB a răspuns:

Da, absolut. Efectul Dunning–Kruger ilustreaza cel mai bine simptoamele despre care vorbesti. Cu cat esti mai inteligent cu atat esti mai nesigur (-nu gasesc un cuvant mai bun-) pe tine. Inainte sa postez ceva tot timpul verific pe net sa vad daca vorbesc prostii (-nu vreau sa ma laud, toti ar trebui sa faca asa). In schimb altii, cand le zici (frumos) ca au gresit, in loc sa recunoasca, ei recurg la violenta verbala. Oricum, nu ei sunt vinovati, e natura umana: dupa 6 luni de baschet credeam ca joc bine, acum dupa 6 ani stiu ca joc mediocru, doar ca atunci nu imi dadeam seama cat de prost jucam.

| Sabin91 a răspuns:

Da pentru ca le pasa.Gandesc mult.

| Woodenpints91 a răspuns:

Sau nu. E adevărat că o persoană inteligentă nu începe niciodată o bătaie, şi evită conflictele fizice, imi ales atunci când astea nu-şi au rostul... însă dacă te duci la cineva pe care-l duce cât de cât mintea şi-ţi dai o palmă...sunt mari şanse să îţi primeşti un şut în ochi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Majoritatea celor pe care ii cunosc imi spun ca sunt un tip inteligent. Deci, vrei sa-ti sparg felinarele in mod realist, sau o dam in umanism?

| Paulla a răspuns (pentru AlxMro):

Nu văd rostul slash-ului, între prost şi idiot e o diferenţă semnificativă. Proşti probabil suntem toţi într-o măsură mai mică sau mai mare, idioţi nu. Puteai pur şi simplu să spui o persoană cu un iq sub medie, da' în fine, mai puţin relevant.
Nu toate persoanele au un scop anume şi n-ai nevoie de un scop pentru a avea un caracter. Nu văd cum poţi să n-ai caracter, decât, dacă să zicem, eşti o oaie care face ce fac şi ceilalţi. Dar chiar şi asta denontă o trăsătură din caracterul respectivului. În fine, deja mă abat de la subiect, persoanele care se comportă diferit în funcţie de cum bate vântu', că au ele un scop în cap, poartă doar o mască de moment. Dar de fapt, sunt aceleaşi persoane, cu acelaş caracter. Teoria cum că scopul ne defineşte caracteru cade şi ea. Eu rămân la ideea cum că toate experienţele trăite ar avea un rol mult mai semnificativ decât orice altceva în definirea caracterului, abia apoi fiind urmate de inteligenţa şi genetica.

| shadovv a răspuns:

Toleranta este o prostie! Doar n oi tolera idiotenia. Nontoleranta de asemenea. Echilibrul este esenta! Cat despre violenta, daca te referi la agresivitatea expusa cand un om este nervos si la violenta fizica, acestea sunt instincte animale total contrare inteligentei!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, depinde de caracterul si personalitatea fiecarui om.