| sabin89 a întrebat:

Platon spune ca ignoranta genereaza răul. Un om, ca sa nu mai comita fapte rele, trebuie sa stie, sa fie informat. Are deci nevoie de invatatura. Aristotel este de alta parere. El vorbeste despre rea-vointa, ca fiind la baza comiterii răului. Un bețiv, spune el, stie ca alcoolismul este dăunator, si totusi continua sa se imbete. Deci, stiinta nu este implicata. Cine credeti ca are dreptate? Ce anume sta la baza comiterii răului? Ignoranta sau rea-vointa?

27 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Cred că ambele.

| Bacemi a răspuns:

Uite ce spune Frankl despre lagărele naziștilor unde unii deveneau brute iar alții nu, în ciuda tuturor formelor de dezumanizare produse artificial.
"Omul poate păstra o rămăşită de libertate spirituală, de independenţă de gândire chiar şi în astfel de condiţii groaznice de stres psihic şi fizic. Noi, cei care am trăit în lagărele de concentrare, ne amintim de aceia care treceau din baracă în baracă, mângâindu-i pe ceilalţi, dăruindu-le ultima lor îmbucătură de pâine. Vor fi fost puţini la număr, dar ei ne dau îndeajuns de multe dovezi că omului i se poate lua totul, mai puţin un lucru: ultima dintre libertăţile umane – respectiv aceea de a-şi alege propria atitudine într-un anumit set de împrejurări date, de a-şi alege propriul mod de a fi." - Victor Frankl.

| sabin89 explică:

Oare Kim Jong-un nu e bine informat? sau are rea-vointa? happy

| Kaℓi a răspuns:

Eu il sustin pe Aristotel happy
Platon avea o parere exagerat de buna despre intelepciune, cunoastere, stiinta; considera un invatat un om perfect din toate punctele de vedere, deci si un om bun. Nu e tocmai asa, si asta din oricare sens ai privi chestiunea: poti fi un om limitat, fara multa stiinta, insa cu suflet bun si inima mare, dar poti fi si un om extrem de instruit, inteligent, insa malefic, o eminenta cenusie. Cred ca in antichitate nu existau eminente cenusii happy

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Cred ca se bucura Aristotel acum, din înaltul cerului, văzând ca are sustinatori pe pamant. happy In cazul omului aceluia care este inteligent si totusi malefic (nu stiu daca te referi la Băsescu sau la altcineva), problema e clara: rea-vointa. Acum, intreb si eu: poate fi tratata aceasta rea-vointa? Crezi ca, daca se duce la psiholog, se poate trezi intr-o buna zi cu... buna vointa?

| ROB3RT89 a răspuns:

Salut,
Ce trebuie sa stie un om,ca nu e ok sa comita fapte rele? laughing
Si daca ar fi informat nu le-ar mai comite?!
Nu degeba ora de dirigentie era mai severa pe vremuri.
Un betiv stie, dar e dependent, ca si un fumator.
Sunt alte chesti care stau la baza, ignoranta niciatat, rea-pointa in procente.

| foxsilver a răspuns:

E clar ca amandoi au dreptate, difera doar situatiile. Iar discutiile pe aceasta tema, cred ca sunt destul de simpliste.
Mai incitant si mai actual mi se pare Machiavelli, cand spune ca " scopul scuza mijloacele ".
Probabil de aici deriva si noua optiune a politicienilor ( si nu neaparat romani ), aceea de " oportunitate ".

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

E incitant "scopul scuza mijloacele"; dar, vezi, si scopul ala poate fi unul rău. Si atunci intrebarea rămâne: e rău din ignoranta sau din rea-vointa? happy

| foxsilver a răspuns (pentru sabin89):

Mai incitant de discutat, am vrut sa spun.
Iar mijloacele pot fi chiar rele, caz in care scopul isi pierde total valoarea.
Atunci se pune intrebarea: mijloacele au fost folosite din ignoranta sau rea vointa?

| T0T a răspuns:

Amândouă.

| Darkmagic a răspuns:

Realizezi ca ai "zero" raspunsuri, din moment ce de la Platon pana acum, si de acum inca N* ani nu e posibil sa definesti exact conceptele de "Bine" si "Rau" datorita monstrului numit "subiectivism"?
E ca fericirea... :D
Am un miliard de exemple...si putin timp pentru scris.
S-a stabilit ca animalele fiind lipsite de ratiune, "NU sunt rele".
O hiena isi devoreaza prada de vie, in chinuri inimaginabile, un leu o ucide in mai putin de 1 minut, apoi se hraneste.
Mai jos ai doua clipuri...
Dupa vizionare, (daca poti, pana la capat), sa-mi spui daca-ti mai plac canidele. :)
https://www.youtube.com/watch?v=8xdA9fvZqg0
https://www.youtube.com/watch?v=l9kmX0kFq2M
Cine-i "rau"? :D
Mai are sens sa-i implicam pe Platon si Aristotel cand "Binele" si "Raul" sunt factori emotionali si atat?

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Multe lucruri nu este posibil sa fie definite exact. Dar asta nu inseamna ca ele nu exista. Poti sa spui exact ce este viata? Poti sa definesti exact timpul? Sau campul electric? Poate ca nici nu avem nevoie neaparat de definitii. Bine ca stim ce sunt; asta conteaza. Stim ca trimiterea cuiva la inchisoare pe nedrept este rau, stim ca proxenetismul e rau, pedofilia la fel; si lista e lunga. In general, nu intervine subiectivismul cand trebuie sa discernem intre bine si rau, ci doar rareori. Majoritatea sentintelor care se dau la tribunal sunt drepte. Oamenii aia au facut ceva rau si trebuie pedepsiti. Lucrurile sunt clare. Rareori se intampla sa fie cineva condamnat pe nedrept.
Am vazut videoclipurile alea si nu cred ca ar trebui sa bagam si animalele in discutie; cel putin nu in discutia asta. Animalul e animal si omul e om. E o prapastie uriasa intre unul si altul. Si in discutia de fata vorbim despre oameni.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Spui asta pentru ca esti tributar dreptului roman. happy
Iesi, extrage-te, si ai sa vezi ca si Dreptul este cumplit de subiectiv.
"Pedofilia e rea"?
UNDE scrie in legislatia romaneasca? big grin
Pai...nicaieri.
In Danemarca e "Rau" sa bei...dar doar in cursul saptamanii.
In week end...nu mai e. big grin
Sa-ti dau cate ceva din statul Utah?
Ajungi religios la cate cruci iti faci cand vezi CE considera astia ca e "Bine" si "Rau".
Un ins iti fura 10$.
Tie ti-a facut un rau, ti-a cauzat un neajuns.
Nevestei de acasa caruia i-a cumparat mancare de cei 10$, i-a facut tot rau?
Condamna Dreptul asta?
In unele tari da, in altele, nu.
Ciudat nu? Ca "Binele" si "Raul" sunt mai degraba emotii decantate diferit de la om la om, de la tara, la tara.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Fapta ăluia de la Las Vegas mai suporta comentarii?

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Pentru noi, nu.
Dar ce crezi, pentru daesh ce a facut e rau sau bine?
Cum spuneam..."monstrul" numit subiectivism, face legea, asa cum si filosofia lucreaza in 99% din cazuri cu intrebari fara raspuns. happy

| foxsilver a răspuns (pentru Darkmagic):

Ai pus punctul pe "i", dar numai cand ai spus ca acele emotii difera de la tara la tara.
Deci, apare in ecuatie "majoritatea", care transforma emotia ca si subiectivism individual, intr-un obiectivism majoritar.
Ca atare, se poate face diferenta dintre bine si rau observand acceptarea sau dezaprobarea unui fapt din partea unui grup de indivizi, majoritar sau minoritar.
Asa s-au format si primele "societati" (prin Paleolitic, daca nu ma insel), in functie de interese si viziuni comune asupra lucrurilor.

| Darkmagic a răspuns (pentru foxsilver):

De acord, insa societatile s-au format si diversificat SI prin faptul ca atunci cand o...stare de fapt a majoritatii nu convenea, grupul celor nealiniati se desprindea si forma...o alta "societate", cativa km. mai departe.
"Majoritatea" in cazul nostru are dreptate: "Si Platon si Aristotel au dreptate", insa e un raspuns mult prea simplist ca sa definesti chestiuni ca: "Bine si Rau", "Inteligenta" sau "Fericirea".

| Mclaren12 a răspuns:

Amandoua.

| drutzix a răspuns:

Nu cred ca lipsa ignorantei face un om bun, sunt sute de cazuri in care oamenii au luat decizia de a face rau desi stiau consecintele actiunilor lor.
In acelasi timp nu cred ca oamenii fac rau de dragul raului, ci pentru ca este convenabil.
Ce e bine pentru lup e rau pentru oaie si vice-versa. Animalele mentionate nu fac rau ci incearca sa supravietuiasca, asa si oamenii, uneori dorintele mele sunt in conflict cu dorintele tale, iar faptul ca eu imi indeplinesc dorinta ar fi categorizat ca rau de tine si ca bine de mine.
Deci, cu nici unul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

"Nu cred ca lipsa ignorantei face un om bun, sunt sute de cazuri in care oamenii au luat decizia de a face rau desi stiau consecintele actiunilor lor.
In acelasi timp nu cred ca oamenii fac rau de dragul raului, ci pentru ca este convenabil.
Ce e bine pentru lup e rau pentru oaie si vice-versa. Animalele mentionate nu fac rau ci incearca sa supravietuiasca, asa si oamenii, uneori dorintele mele sunt in conflict cu dorintele tale, iar faptul ca eu imi indeplinesc dorinta ar fi categorizat ca rau de tine si ca bine de mine.
Deci, cu nici unul." - nu e suficient sa stie doar consecintele actiunilor lor. Este necesar sa stie mai mult decat atat. Din ignoranta ( stiinta putina ) apare si reaua vointa, egoismul, si orice lucru rau.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lupta dintre bine si rau.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Si una,si alta adevarul e ca un om inteligent e mult mai rational ca un om simplu(cuvantul prost mi se pare inutil) desi uneori cei opusi se comporta idiot, dar si exemplu cu betivul e bun, stim ca nu e bine, si intelegem dar tot facem, fiindca ne place.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Cei opusi?

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Opusul de la om simplu. Apropo misto nume, e al tatalui meu.

| missfatadelatara a răspuns:

Dacă subconștientul asa le spune...

| Tiger7777 a răspuns:

?

| SunsetAway a răspuns:

Pai ai formulat un "wrapper" la o intrebare simpla despre bine si rau invocand numele lui Aristotel si Platon.

Uita-te la ograda politica din Romania. Ce vezi? De toate alea rele asociate la superlativ. Ce e acolo depaseste orice limita morala.

Dar...raul vine si din bunatate mai rar. De ce nu? Depinde de cine interpreteaza. Rau se intampla chiar si fara interventia omului, insa numai omul disociaza raul de bine. "Pentru unii muma, pentru altii ciuma".
Poti face rau si constient si fara sa ai habar. De aia si multi dintre noi afirmam ca lumea e rea, viata e nedreapta, intr-un mod mai grosier.