| Cynthia20 a întrebat:

Poate sa fie depasita viteza luminii? Exista particule care se misca mai repede decat fotonii?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Nu intelegi teoria relativitatii, si eu ti-am scris de Alcubierre Drive... big grin
Teoria relativitatii restranse este valabila local, adica c, nu poate sa fie depasita de obiectul x, local, fata de un observator.
Tu ai in vedere expansiunea spatiului, care ar purta cu el acele galaxii, si la care calculele de aici dau ca se "indeparteaza" de noi cu o viteza mai mare decat c, DAR, daca acolo, in vecinatatea acelor galaxii fff indepartate, pui un ET, un observator, si el va fi dus cu acel spatiu aflat in expansiune, si nu va vedea niciodata galaxiile acelea miscandu-se mai repede decat viteza luminii...le va vedea pe ale noastre, sa le spunem, Grupul Local, ca se indeparteaza de el cu o viteza mai mare decat c.

7 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Nu. Viteza luminii nu poate fi depășită de nicio particulă sau obiect cosmic. Asta este o lege fizică. Nu e ca la curse, că pilotul X nu reușește să fie mai rapid decât pilotul Y. Este o imposibilitate fizică să fie mai rapid.

Răspuns utilizator avertizat
| Darkmagic a răspuns:

Complicat...
Teoria relativitatii spune ca nu, nicio particula ce are masa, nu poate sa accelereze la o viteza mai mare decat a luminii, dar aici, atentie, este vorba de acceleratie. Teoria relativitatii insa nu ne spune ce se poate intampla cu o particula care are deja viteza luminii, iar particula asta este una ipotetica, se numeste tahion.
Nu a masurat nimeni una, dar relativitatea spune ca atunci cand incerci sa accelerezi un tahion, acesta incetineste, astfel ca, daca exista, tahionii ar avea o masa inertiala reprezentata de un numar imaginar, notat in matematica cu i, numar ce, ridicat la patrat, e egal cu -1. Cam acelasi lucru s-a spus despre bozonul Higgs la ruperea de simetrie, ca ar fi avut o masa i, lucru acceptat de fizica, un indiciu al instabilitatii bozonului Higgs.
Ar mai fi diferenta dintre viteza de grup, si viteza de faza, dar asta e o chestie foarte tehnica, aproape s.f., si anume sa-l imparti pe c la un indice subunitar, la 0, 5, si atunci viteza luminii ar avea sase sute de mii de km/sec. Insa, in realitate, trebuie sa luam in considerare asa-numita viteza de grup.
Mai e o chestie numita "materie exotica", care trebuie sa aiba energie negativa.
Acum, Relativitatea nu permite decat energie pozitiva, si avem cu ea, universul pe care il vedem cu totii. Mecanica cuantica e insa asa-si-asa. Ar putea permite existenta energiei negative, iar un teoretician, Miguel Alcubierre prezuma ca s-ar putea sa se construiasca o masina numita Alcubierre Drive, care ar accelera prin plierea spatiului, mai repede decat lumina, dar toate acestea sunt ipoteze.
Pana la teorii, care sa fie si demonstrate, e cale lunga.

| Cynthia20 explică (pentru Darkmagic):

Poti sa spui cum universul se mareste mai repede decat lumina?
Cum galaxiile se indeparteaza de noi mai repede decat lumina?

| Mihai8767 a răspuns:

Nu, nu se poate. Fotolii pot ajunge la aceea viteza a luminii pentru ca nu au masa, fotoliul nu prezintă bozonul Higs care da masa moleculelor.

| Cynthia20 explică (pentru Darkmagic):

Wow! Multumesc frumos

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nevestele fotonilor, cand vor sa ii ia acasa de la baut...

Întrebări similare