Cred că da. Că sunt și unele minorități sexuale incapabile de reproducere, și sunt totuși vii.
Există și oameni care se nasc cu o singura mana, fara nici o mana, sau chiar cu o mana in plus. Dar până acum nu am auzit niciodată că omul sa fie considerat un organism cu număr variabil de membre, asa cum este cazul miriapodului.
Oare de ce?
Caracteristicile definitorii ale unei specii nu includ particularitățile unor minorități.
Xenobotul este prin natura sa, că și caracteristica generala, incapabil de a se reproduce.
Virusii se considera ca nu sunt cu adevarat organisme vii, ceva de a face cu faptul ca nu sunt o forma de viata destul de complexa, si in afara gazdei devin inerti, totusi asta e doar o parere si spre deosebire de punctul tau se reproduc in draci
iar reproducerea NU implica in nici un fel faptul ca un organism e viu sau nu, pentru ca, daca o iei cu logica asta atunci un om steril se numeste ca nu e viu, NU?
"Virusii" se gasesc doar pe calculator si nu sunt considerati vii. ("Program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor" )
In biologie se numesc "virusuri".
("Agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase")
Pentru ca ceva sa fie viu trebuie sa aiba mai multe caracteristici, nu doar una. Poate ca virusurile au trecut "testul reproducerii", dar pe cel al metabolismului nu.
"daca o iei cu logica asta atunci un om steril se numeste ca nu e viu, NU?"
Nu. Care om? Noi nu discutam despre Ion daca este viu sau nu. Asa cum nu discutam despre xenobotul Mitica daca este viu sau nu. Vorbim despre intreaga specia. Sterilitatea nu este o caracteristica a speciei Homo sapiens. Exceptiile, produse de erori genetice, nu sunt luate in calcul atunci cand stabilim caracteristicile unei specii.
Asa cum am spus:
"Există și oameni care se nasc cu o singura mana, fara nici o mana, sau chiar cu o mana in plus. Dar până acum nu am auzit niciodată că omul sa fie considerat un organism cu număr variabil de membre, asa cum este cazul miriapodului.
Caracteristicile definitorii ale unei specii nu includ particularitățile unor minorități."
Similar, daca din toti acei xenoboti unul reuseste, prin cine stie ce metode, sa se divida tot nu vom putea spune despre Xenoboti ca se reproduc. Ar fi doar o exceptie.
Nu. Sterilitatea nu este o caracteristica a speciei Homo sapiens. Exceptiile, produse de erori genetice sau din alte cauze, nu sunt luate in calcul atunci cand stabilim caracteristicile fundamentale ale unei specii.
Asa cum am spus:
"Există și oameni care se nasc cu o singura mana, fara nici o mana, sau chiar cu o mana in plus. Dar până acum nu am auzit niciodată că omul sa fie considerat un organism cu număr variabil de membre, asa cum este cazul miriapodului.
Caracteristicile definitorii ale unei specii nu includ particularitățile unor minorități."
Ok, sunt de acord ca intrebarea e buna
dar, incepe sa fie mai mult filozofie decat stiinta, ceva de gen, cum definim o fiinta vie, si de ce, iar daca o iei asa, atunci pana si robotii din luptele cu roboti
https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=qLp4phGL41s&app=desktop
s-ar putea considera ca ar fi vi, si aia (cel putin initial, acum nu stiu si nici nu am chef sa fac dig, dar din ce am vazut pana acum...) nici macar NU sunt roboti, sunt masini teleghidate, iar cuvantul robot e umflat cat cuprinde, pentru ca un robot e o chestie care se descurca singura, FARA control uman permanent
Imi pare rau, nu o sa fac NICIODATA pluralul de la virus la virusuri, este MUUULT prea **IMBECIL** cuvantul, si mi se rupe ca NUMAI la plural face distinctia intre mediu informatic vs biologic, tot imbecil ramane, si inventat, de cei care vor sa arate ca isi merita salariul ca sa aiba grija sa ph00ta limba romana
cu, chiu si vai tolerez faptul ca bot-ul TPU corecteaza VROIAM cu voiam, ma face sa ma simt de parca as fi p00lea spatarul din evul mediu romanesc
asa ca, contextul este evident biologic, nu informatic
Ady_4009 întreabă: