~ De ce ipotenuza este la patrat? poate, sa nu fi inteles de fapt nimic?~
măcar pe asta "crede-o și n-o cerceta". Parcă așa zicea/scria cineva!
Și mie mi se întâmplă să ajung la rezultate dpdv algebric și să nu înțeleg vizual sau logic legătura dintre datele de intrare și de ieșire. Depinde de ce perspectivă alegi pentru rezolvarea ta. Unii își dau seama intuitiv și după se chinuie să găsească demonstrația fizică sau matematică, alții de la un algoritm cu expresii ajung la rezultate neprevăzute.
Teorema lui pitagora poate fi vizualizată. Pătratul ipotenuzei e de fapt un pătrat, la fel și al catetelor. Și poți să desenezi pe un caiet cu pătrățele și să numeri pătrățelele. Și ca să ai un triunghi dreptunghic îți dai seama că mereu trebuie să existe o relație între pătratele mai mici și cel mai mare. Este o legătură strânsă. Asta e și la cerc ca să îți dai seama că diametrul are o legătură neschimbabilă cu lungimea cercului.
Deci există o mare diferență între instrumentul riguros matematic care, de multe ori, e contra intuitiv și experiența vizuală, intuitivă și aparentă. Doar că, din păcate, multe observații ne aduc la concluzia că realitatea ar putea fi prea contraintuitivă ca să înțelegem cu adevărat ceva, pe lângă relațiile care reies una din alta.
Lament de 6 dimineața. Te plictisești in tramvai? )
De ce nu intelegi nimic? nu stiu. Dar logica este doar un fenomen posibil mintii umane. De-a lungul timpului disciplina "logica" a fost rafinata impreuna cu alte sisteme de gandire formala (gen matematica, filosofie, etc.) pentru a creea modele reprezentative realitatii, cu o marjă de eroare cât mai mică. Nu este însă un proiect finalizat. In fiecare domeniu formal exista minusuri majore si probleme fundamentale care necesită multa muncă. Iar modelele noastre descriu doar parțial realitatea, până la un anumit grad de complexitate.
poate ceea ce faci este sa privesti o teorie geometrica fara a o pune in relatie cu restul cunoasterii tale.
Stiai, spre exemplu, ca teoria lui Pitagora (nu este a lui, ii este doar atribuita. cel mai probabil preluata de la stramosii arabilor care au descoperit-o cu secole inainte ) este folosita si in modelel de inteligență artificială?
Dacă nu înțelegi contextul/ele unei idei, nu o intelegi.
Vorbesti de o intelegere informativa si nu formativa. Cea informativa (comuna in zilele noastre) nu eleveaza fiinta umana. Cea cu adevarat inaltatoare, formativa, se realizeaza in interiorul tau in raport cu descoperirea, incetul cu incetul, a adevarului absolut.
Da. Gandeste-te asa: construieste un triunghi dreptunghic (din lemn) si fa un patrat pe fiecare latura, aria patratului e latura respectiva la patrat. Daca umpli cu apa cele doua patrate ale catetelor si apoi rotesti triunghiul apa o sa cada in patratul ipotenuzei umplandu-l perfect. Asta inseamna ca ariile sunt egale, ceea ce verifica teorema lui Pitagora. Fund(a)?
"...apa o sa cada in patratul ipotenuzei umplandu-l perfect."
Nu ai explicat de unde știi că îl va umple perfect (și nu parțial).
Gigi777 întreabă: