Impulsivitatea este o manifestare si nu cred ca poate fi estompata ci redirectionata.Par exemplu sa luam cazul tau.Printr-o deductie simpla ajungi la concluzia ca se pling de impulsivitate doar cei care o au indreptata spre a face rau(se cearta, se bat etc, etc). Acesti oameni, prin minimul de control ar putea s-o directioneze spre fapte bune.
Impulsivitatea o ai din naştere adică e un reflex necondiţionat! Nu poţi scăpa de ea, poţi s-o controlezi, dar e greu toată viaţa.
Uite, am gasit ceva ce te-ar ajuta : Pentru ca toate acestea sunt mai strans legate decat ai crede si pentru ca vei gasi mari beneficii in a-ti antrena creierul sa fie mai rabdator, mai planificat si mai organizat. Si poate ca te va ajuta sa stii si ca a renunta la impulsivitate nu echivaleaza cu a renunta si la spontaneitate, care se aseamana cu cea dintai doar prin faptul ca ambele implica un timp de raspuns imediat. Numai ca asemanarile se opresc aici, pentru ca, pentru a iti cultiva spontaneitatea ai nevoie ca mintea ta sa fie clara, organizata si calma. Adica chiar opusul tumultului emotional pe care-l resimti atunci cand actionezi impulsiv.
Studiile stiintifice au aratat ca exista o legatura intre comportamentele impulsive si a lipsei unei stimulari adecvate a cortexului prefrontal, regiunea creierului care este responsabila pentru superzivarea, ghidarea si directionarea comportamentelor. Cortexul prefrontal este de asemenea responsabil si pentru existenta unor abilitati precum cele sociale, controlul impulsurilor, reglarea emotionala, gandirea rationala, planificarea, prioritizarea, calcularea consecintelor si administrarea timpului. Cand aceasta regiune a creierului nu este destul de stimulata, ratiunea ni se incetoseaza, nu mai stim cum sa comunicam, cum sa judecam si cum sa actionam in favoarea intereselor noastre, iar daca lasam acest lucru sa devina o obisnuinta, suntem mult mai predispusi tulburarilor emotionale.
Iata in continuare cateva exercitii cu ajutorul carora iti vei stimula cortexul prefrontal:
Petrece-ti mai mult timp gandindu-te la lucrurile care iti plac decat la cele care nu iti plac. Multe studii stiintifice arata ca gandirea negativa nu iti afecteaza numai starea emotionala si deciziile pe care le iei, dar si sanatatea creierului, functionarea sistemului imunitar, si, in unele cazuri, chiar si nivelul hormonilor din organism.
Adu-ti aminte de succesele tale anterioare, fie ele de natura personala, profesionala, sau sociala. Care au fost calitatile personale de care te-ai folosit? Cum gandeai in acele momente? Dupa ce ai reusit sa identifici abilitatile pe care le-ai avut, tot ce ramane de facut este sa te gandesti la cum te poti folosi de ele in viitor, pentru a iti atinge scopurile.
Fa-ti o lista cu obiectivele tale de viitor. Gandeste-te la toate lucrurile pe care iti doresti sa le obtii in viitorul apropiat, pe termen mediu, si in viitorul indepartat. Cu cat stii mai bine ce vrei, cu atat iti va fi mai usor sa te indrepti in directia corecta. Straduieste-te ca obiectivele tale sa fie cat mai clare si bine definite. Un exemplu de obiectiv neclar suna cam asa: "Sa fiu mai productiv(a) la munca.", in timp ce un obiectiv bine definit suna in felul urmator: "Sa cer mai multe sarcini incepanad cu saptamana viitoare, sa cer feed-back saptamanal pentru munca depusa, si nu mai intru pe internet pana nu imi termin treburile.".
Nu te grabi sa termini lista in prima zi, este chiar indicat sa adaugi cate ceva la ea timp de mai multe zile. Pentru a iti spori sansele de reusita, asigura-te ca verifici lista zilnic, nu doar sporadic ci cu atentie si rabdare; nu uita nici de modificari, pe care va fi necesar sa le adaugi ori sa schimbi ceva in planurile tale, sau de fiecare data cand ai avansat cu unul din obiective. Ca un ultim sfat, incearca sa vizualizezi progresul catre implinirea unui obiectiv, pas cu pas. In acest fel vei sti mult mai bine de unde sa incepi si cum sa continui.
Citeste un articol mai lung, si apoi fa-i un rezumat. Daca nu te-ai descurcat prea bine, repeta acest exercitiu cat pana cand poti exprima cu usurinta ce ai citit.
Gaseste mai multe activitati care sa te stimuleze in mod pozitiv, care sa insemne ceva pentru tine si care sa te bucure.
Vorbeste mai rar. Pune mai multa atentie in ideea pe care vrei sa o transmiti, in felul in care o prezinti, la vocea pe care o folosesti, si la limbajul trupului.
Cere ajutorul persoanelor pe care le admiri si care stii ca se pricep.
Prioritizeaza-ti proiectele si ocupa-te de cele mai putin placute la inceput. Daca incepi in ordine inversa, este posibil ca apoi sa nu mai ai destula motivatie sa continui.
Evita situatiile conflictuale care rezulta in certuri, mai ales daca predispozitia ta este sa le cauti. Acest fel de stimulare negativa inhiba gandirea critica, atentia si rabdarea, si, cu cat repeti mai mult un astfel de raspuns, cu atat mai automat va deveni.
Nu poti scapa de impulsivitate, o poti tine doar sub control, dar doar intr-o anumita masura, si doar daca esti constient cu adevarat de negativul ei.
Sigur ca nu poti doar daca iti schimbi felul de a fi complet si modul de a gandi.
Succes!
Oamenii sunt impulsivi pentru că simt nevoia să-şi exteriorizeze apăsările lăuntrice care îi controlează.E o modalitate de autovindecare...
Acum nu pot sa fiu impulsiva ca vine Craciunul, trebuie sa ne iubim toti intre noi :X
Eu am spus-o la misto.
Asa spune restul lumii, dar numai ca o spune intr-un mod indirect.
Sunt cea mai impulsivă persoană pe care o ştiu aşa că iţi pot da exemplul meu. Am nevoie de un echilibru permanet ca să nu " i-au foc" intr-o situaţie de stres maxim. Nu poţi scăpa de asta, dar poţi incerca să o diminuezi.
Impulsivitatea face parte din caracterul uman. Nu cred ca poti scoate ceva din caracter, ci mai degraba depinde de situatiile pe care le intampini. Exista situatii pentru orice, iar daca nu le-ai intalnit pe toate, nu inseamna ca nu sunt existente, ci doar ca nu ai avut "sansa" sa le descoperi si sa arati ce scot acestea din tine. Poti insa sa constientizezi si sa controlezi, eventual chiar dizolva, dar doar pentru moment, caci nu-ti poti taia radacinile.
Impulsivitate?; fugi de-aici! Majoritatea doar exteriorizeaza sentimentele intr-o treapta de viteza superioara ...bine, cu putin "tuning" sunt ca Gica, vitezomanul!
Pai si agresivitatea e tot un sentiment si inca unul al dracu' de rapid.
Nu poti scapa de impulsivitate pentru totdeauna, asta e temperamentul tau.
La nevoie, iei un Xanax sau un Grandaxin si te calmezi.
Gândește-te de două ori înainte să faci un lucru, mai ales la posibilele consecințe. Nu poți mereu să faci ceea ce reușești dar măcar poți să-ți dai silința în realizarea lui(aici mă refer că realizezi ceva în 2 timpi și 3 mișcări), ăsta e primul pas. Totul trebuie luat pas cu pas. Unde e destulă voință, acolo este și putere. Graba strică treaba, mereu a fost așa.
Vorbim de impulsivitate sau de violenta.
Impulsivi sunt aceia care actioneaza dupa primul impuls adica fara sa se gandeasca prea mult. Daca le iese bine atunci se spune ca sunt au fost inspirati daca nu le iese se spune ca s-au pripit. Acuma depinde ce domina. Daca persista in a se pripi poate e bine sa stea sa se mai gandeasca pe viitor.
Daca prin impulsiv intelegeti violent sau artagos atunci se schimba datele problemei. In general acest tip de impulsiv sunt numai cu cine isi pot permite. Daca te opreste politia si esti impulsiv nu cred ca vor fi foarte impresionati iar dupa o noapte la sectie impulsivitatea este inlocuita cu intelepciunea, in cazurile fericite. Violenta si artagul sunt forme de lipsa de respect pentru cei de langa noi si trebuie lucrat in directia aceasta (prin educatie).