| SentimentalConsil a întrebat:

Putem considera psihologia, ca si religia, o manipulare a oamenilor?

16 răspunsuri:
| Archy37 a răspuns:

Da,sigur. Doar ca sub aspecte diferite.

NOname
| NOname a răspuns:

Depinde cum e îndreptată.

Sunt multe puncte comune. În viziunea mea, preoții practic încearcă să facă munca de psihologi, să-l facă pe om să gândească pozitiv, ca el, prin autosugestie, să-și schimbe viața. Nu știu sigur dacă o fac voit sau nu, dar acesta este rezultatul - omul pleacă acasă fericit, descărcat, împăcat și cu speranță în suflet.

Deci da, psihologia și religia au multe puncte comune și pot manipula atât pozitiv, cât și negativ.

| enola11pink a răspuns:

Da

| Danielbc a răspuns:

Peste tot e manipulare, nu numai in psihologie.dar sunt 2 feluri de manipulare:manipularea egoista si manipularea in binele respectivului.preotul ne manipuleaza pentru a deveni mai buni.pentru a crede in Dumnezeu, psihologul ne manipuleaza pentru a ne linisti psihic si pentru a scapa de problemele ce ne afecteaza, in timp ce alti ne manipuleaza in mod egoist, ne manipuleaza pentru a obtine ceva de la noi.

| RAY a răspuns:

Psihologia nu te manipuleaza, religia in scimb te manipuleaza

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Putem sa consideram orice chestie manipulatoare ca fiind manipulanta, daca e manipulata de un manipulant, pana la urma...
Inclusiv un fork-lifter...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. tongue Ca cineva sa te manipuleze trebuie sa iti ofere, pe langa argumente si contraargumente. Religia iti spune : " Daca faci aia, vei pati aia( de cele mai multe ori - Vei ajunge in Iad/Rai). In psihologie iti sunt foerite explicatii la ceea ce se intampla cu tine, si sfaturi pe care sa le urmezi, voit.

| zăGhost a răspuns:

Da si nu.
Psihologii, in general, nu manipuleaza pacientii, in schimb cineva caruia ii fuge mintea si pe langa asta stie si un pic de psihologie poate fi un foarte bun manipulator.

Răspuns utilizator avertizat
NOname
| NOname a răspuns (pentru lolosaurus):

Am preferat să vorbesc despre partea pozitivă, care - de ce să nu recunoaștem? - există și ea.

Răspuns utilizator avertizat
NOname
| NOname a răspuns (pentru lolosaurus):

Nu am spus că este pozitivă, am spus că are și o parte pozitivă, despre care am preferat să vorbesc, pentru a evita conflictele și tensiunile (sunt mai mult decât suficiente la "Religie").

Dacă vrei să dezvolți subiectul, te aștept aici:
http://www.tpu.ro/......-o-femeie/

Răspuns utilizator avertizat
NOname
| NOname a răspuns (pentru lolosaurus):

Nu știu, dar în opinia mea, partea cu autosugestie pozitivă indusă de preoți pe unii chiar îi ajută.

Cei care nu au bani pentru psihologi sau nici nu s-au gândit că pot apela la unul, merg la biserică și o parte din ei acolo își găsește alinarea, ceea ce nu mi se pare ceva rău.

Încerc să nu fiu nedreaptă și să apreciez ceea ce e de apreciat.
Nu e totul doar alb sau negru.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Nu, nu putem. Sunt două discipline diferite cu mecanisme ce funcționează diferit, având substraturi total diferite (credința respectiv Metoda Stiințifică) si de asemenea scopuri diferite. E vorba de aceeași discrepanță care exista între orice fenomen/aspect cultural aparținând lumii spirituale, respectiv celei științifice/seculare. Prima te va convinge de faptul că credința e singura cale spre cunoaștere, în timp ce a doua te va îndemna la cercetare (vorbind de o stiința). Simple as that.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare