Putem noi ca oameni?
Pai putem, ca suntem oameni si... asta fac oamenii. Dar noi tot ceea ce facem, gandim si judecam, o facem prin viziunea noastra, prin creierul nostru, care a fost format din acest pamant, prin evolutie. Si acest "creator" il percepem tot cum vrem noi si cum poate creierul sa o faca, cand poate in adevaratul sens al cuvantului, pe care nu il percepem noi, treaba sta altfel.
Creatia lui este mai morala decat creatorul, pentru ca moralitatea tine de oameni pana la urma, de cum gandim noi. Dar cum am spus, adevaratul sens, sau nici macar sens nu as putea sa il numesc (pentru ca tot de noi este dat), este altul
Creatia lui este mai morala decat creatorul, pentru ca moralitatea tine de oameni pana la urma, de cum gandim noi. Dar cum am spus, adevaratul sens, sau nici macar sens nu as putea sa il numesc (pentru ca tot de noi este dat), este altul big grin
atunci inseamna si moralitatea lui este relativa
Dar cum am zis, noi ne dam doar cu parerea asupra acestui lucru. Este ca si aia cu pestera. Poate este relativa, ca asa deducem noi. Insa poate exista alte forme de realitate, pe care nu le percepem . Iar "percepem" este un alt cuvant, definit de noi. La fel ca toate cele ce am vorbit aici.
Tu ai iesit din pestera? eu arunc inca priviri si sunt tot ca aia din pestera, ma orbeste inca rahaturile
Normal ca putem judeca pe oricine face rau, deci si pe creator care a facut mult rau.
Pai hai sa ne uitam in dictionar ce inseamna a judeca.
Prima definitie pe care o gasim este :
"A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc"
Putem sa facem asta? Sigur ca da.Important e dupa ce criterii ne ghidam cand judecam.
Sistemul de valori pe care il cunoastem din cartile sfinte, din ce s-a scris si vorbit mii de ani pare unul utopic.Sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti, daca toti am face asa am mai avea problemele pe care le avem azi?
Evident ca nu.Nici macar faptul ca am fi prea multi nu ar fi o problema deoarece nu e problema ca nu e destula hrana pentru toti ci ca sistemul implementat este defect pentru ca exista cateva familii care detin o avere mai mare decat tari intregi,poate continente,nu neaparat in bani,ci terenuri,imobile,etc.
Si toate generatiile care vin trebuie sa invete ca faca ceva in lumea asta sa ne fie tuturor mai bine,de asta exista specializari,ca sa citez un artist care imi place mult "scopul nu-i doar sa cladim blocuri,ignorand originile traseului nostru",acumularea de averi,placeri de moment,astea nu ti le interzice nimeni,dar important e sa stii ca asta nu e scopul final,ca toti avem un drum in viata si mai presus de toate omul trebuie sa distinga raul de bine,nu sa se intrebe mereu ce e rau si ce e bine,pentru ca e scris in adn ce e rau si ce e bine,nu e ceva discutabil,fiinta umana e mult mai complexa decat vrem noi sa credem ca este.
O alta intrebare intervine,daca ne asteptam,creatia sa fie perfecta?
Daca vorbim de creatie,tot ce stim e ca a fost perfecta in faza incipienta,dar s-a intamplat ceva intre timp care a dus la viata pe care o stim noi acum si noi trebuie sa gasim drumul inapoi catre perfectiune,trecand prin incercarile vietii,tragand concluzii si actionand in concordanta cu credintele noastre.
Nu e vorba doar de ce crezi,ci si ce faci,ce spui,ce lasi in urma ta.
Cred ca problema cand punem astfel de intrebari este ca folosim termeni de comparatie la cuvinte care nu ar trebui sa aiba asa ceva.
Moralitatea este una,o singura lege,un singur adevar,nu exista ceva mai moral decat altceva,deja cand vorbim de moralitate,e ceva dincolo de cuvinte,care oricum,cuvintele pe care le folosim nu exprima intotdeauna ce ne dorim pentru ca de-a lungul anilor limbile vorbite sufera schimbari,exista multe cuvinte care nu exprima ce crezi tu ca exprima,limba o inveti mecanic,dar dupa ce o inveti,rareori stai sa te intrebi oare care este semnificatia cuvantului x si originea sa,daca te interesezi,ai sa vezi ca multe cuvinte inseamna cu totul altceva decat ceea ce crezi,de fapt asa suntem mult mai usor controlati,prin cuvinte si simboluri,asta e toata smecheria,daca iti spun sa nu calci iarba intr-un parc,poate ma jignesti si zici ca ce treaba am eu cu viata ta,dar daca vezi scris "nu calca iarba" automat o sa faci ce scrie acolo,asa functioneaza legile,multi nici nu se intreaba de ce fac ce fac,o fac subconstient.
Cuvintele sunt inselatoare,daca nu le cunoastem definitia ajungem sa exprimam altceva despre realitate decat ce vrem de fapt sa spunem.
Deci a judeca,putem,in sensul de a avea o opinie bazata pe argumente,dar nu e treaba mea sa pun la indoiala natura,de ce se intampla anumite fenomene asa si nu altcumva,sunt lucruri care nu au explicatie,te duci in domenii filozofice care nu au un final anume,intrebari sunt la nesfarsit,asta e misterul vietii, daca am stii tot nu cred ca am rezista o secunda, pentru ca mintile noastre sunt limitate de structura noastra umana, vom stii mai multe despre ce e viata cand vom trece in nefiinta, eu asa cred.
De judecat, judecăm oricum, pentru că suntem oameni. De asemenea, nu judecăm mereu rațional pentru că suntem oameni. Avem și sentimente. Dacă ar exista un creator în mod normal că sistemul lui de valori ar putea fi considerat superior (dacă nu cumva l-am depășit). Depinde ce fel de creator este. Mulți copii își depășesc ca realizări părinții. Nu este îndeajuns că este creator, trebuie să îl pui pe o treaptă. Dacă treapta e mult superioară înseamnă că îl contrazici din pură ignoranță și cel mai probabil greșești. Însă și cei mai deștepți dintre noi greșesc. Depinde cu ce asociezi acest creator. Sunt prea multe posibilități. Este inutil oricum să discutăm fără o premisă. Oricum nu știm nimic despre vreun creator, în afara de ceea ce scrie în anumite cărți sau din vorbele tot ale oamenilor (care îl reprezintă prin prisma înțelegerii lor proprii). Deci chiar de ar exista nu știu ce creator cu mult superior, auzind lucruri doar de la oameni mult inferiori lui, oricum nu l-am înțelege. Iar dacă nu putem nici să îl înțelegem, de ce ar avea această pretenție?
Dap, tema din Raspuns lui Iov de C.G. Jung: creatura a ajuns mai morala decat Creatorul.