E greu de zis, daca filosoful contemporan a ales cea mai buna cale in viata. In antichitate era altceva, filosoful era "one of a k ind", se facea liniste in agora cand avea el ceva de zis astazi, mai mult sau mai putin toata lumea filosofeaza...
Eu vad filosoful ca pe un comentator. Fenomenele, trairile pe care le studiaza nu pot fi verificate rational. Cautarea lui e mult mai dificila decat a unui om de stiinta, pentru ca opereaza cu notiuni abstracte. Si la toate acele intrebari cruciale, la marile dileme existentiale... a raspuns cineva, inainte, sub o forma sau alta. Filosoful contemporan poate doar sa fie de acord cu un sistem sau altul, si nu ar ajunge o viata de om ca sa citesti macar, tot ce s-a scris in filosofie...
Filozifia este patetica in opinia mia.Chiar nu puteti accepta ca unule lucruri au doar cauza nu si scop. Mistea unama e studiata de pshihologie.Natura de stintele exacte.Filozofiei nu ii vad scopul.
"In societatea in care traim filosofia se potriveste..." - Parerea asta inteleg ca o au cei mai multi. Probabil ca asa e. Totusi, societatea asta nu e unica. Au mai fost societati inainte si vor veni altele in viitor. Eu m-am gandit sa pun problema mai la general.
Din ce observ eu, in viitor nu va mai avea relevanta nici macar cat are acum. Asta e tendinta, asa e trendul. Nimic din ce se intampla nu ma duce cu gandul ca va fi altfel, dar poate ca ma insel.
"...si nu ar ajunge o viata de om ca sa citesti macar, tot ce s-a scris in filosofie" - Nu ar ajunge o viata de om nici sa citesti ce s-a scris in matematica, in fizica, in istorie si in orice. Pentru asta continuam sa citim. Sau sa scriem. E o caracteristica a spiritului uman, sa cunoasca mai multe; sa nu depuna armele. (asta, asa, ca o reflectie...tot filosofica).
Sunt in mare parte de acord cu ce ai spus mai sus. Si cred ca privesti lucrurile destul de realist.
DomineRex întreabă: