Cred ca multi in zilele noastre se sinucid din cauza lipsei actiunii si din cauza irealizarii dorintelor. Sa stai si sa vegetezi de dragul de a fi liber mi se pare absurd si asta duce la o viata de mizerie. Cat de mult mai conteaza libertatea cand traiesti in mizerie? Cat de mult poti sa traiesti intr-o astfel de libertate?
De lene sa actionez, cumva, m-as indrepta si eu catre o religie asiatica . Unde asa ceva? Da-mi un exemplu de populatie care se indreapta catre religiile asiatice, dar sa nu-mi spui de chinezi ca ne suparam.
Plus de asta exista diferite forme de libertate, chiar daca in ansamblu libertatea nu exista deloc, este doar in mintile noastre, este in planul inter-subiectiv. Libertatea poate fi tradusa prin ai voie sa faci orice, atata timp cat libertatea ta nu incalca libertatea celorlalti. Exista si forma aceia de libertate mai periculoasa in care ai voie sa faci orice, chiar incalcand libertatea celorlalti, exista libertate in haos. Tu, prin libertatea asiaticilor, budistilor, mi-ai spus ca exista libertate privandu-te de dorinte. Nu-ti doresti nimic, nu trebuie sa depui vreun efort colosal, nu esti constrans de ceva anume si nu te forteaza nimeni si nimic sa evoluezi. Este o libertate si asta, dar vine la pachet cu ceva ce-mi displace, ceva ce cred eu ca te tine in loc ca persoana si anume ca te priveaza de responsabilitati, te priveaza de acele constrangeri care te impinge sa evoluezi ca persoana, te priveaza de un scop in viata, eu asa vad. Este o forma de libertate lenesa.
Posibil. Dar de concepţia lui ce zici?
Eu stiam ca statele: fenician, grec si evreesc se situau in Orientul Apropiat, nu in Occident.
E interesantă antiteza dintre democrația ateniană și filosofiile orientale din perspectiva materializării dorințelor. E ideea ta sau ai gasit-o într-o carte?
Se pot observa în societățile actuale două mari curente: conservatorismul/tradiționalismul și progresismul.
În prima tabără avem America lui Trump care se opune globalizării, susținătorii Brexit, Turcia lui Erdogan, China lui Xi Jinping, India spirituală, chiar și partidul AUR se înscrie în acest curent.
Pe de cealaltă avem America lui Biden, Uniunea Europeană, Turcia prooccidentala, China TikTok-ului, India Bollywood-ului, USR-ul care ar închide toate bisericile și ar pune numai străini în conducere, etc.
Cu trupul râvnesc după materialism, dar mintea ar tânji după eliberarea de dorințe.
Progresismul marxist însă are o latură foarte periculoasă, ținta acestei ideologii a fost de la început crearea "omului nou", chiar și promovarea mișcării LGBT e de fapt o spălare de creier a noilor generații menită să le piardă orice reper al normalității și să îi facă mai ușor de manipulat.
Nu întâmplător mișcările de extremă dreaptă au avut mai multă simpatie în rândul elitelor intelectuale, comparativ cu mișcările de extremă stângă.
Chiar și partidul AUR, are câțiva profesori universitari și scriitori în parlament, pe când USR nu are nimic, ei au doar activiști de carton și sifonari de bani europeni.
Eu însă nu simpatizez niciun partid, încerc să stau departe de politică, ce e mai mult un joc al iluziilor și promisiunilor.