anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Renuntarea la iubire?

Ca un romantic, prin timpul facultatii am tot studiat poeziile lui Eminescu, iar mult inteleptul profesor de filosofie afirma: Singura cale spre nemurire este renuntarea la iubire!
Iar atunci am primit tema: Renuntarea la iubire. Nimeni nu a fost de acord, toti am preferat, putini ani dar plini de iubire. Pentru ca pana la urma nemurirea inseamna: tristete, singuratate, un frig in inima, un gol in suflet, o lacrima ce vesnic va curge din ochii tai, o flacara a dorintei ce va arde in inima ta. Singurul alint iti va fi steaua singuratatii ce te priveste, iar in noaptea pustie iti ofera nemurirea.
La ce-mi foloseste nemurirea? Daca nici macar o ora nu pot trai iubirea.
Pentru ce atatia ani pustii? Daca niciodata sa iubesc nu voi sti.
De iubire nu putem sa fugim. Cu nemurirea greu s-o traim. Si ramanem in mijlocul universului fara reactie la o stralucire de stea, uitam sa ne bucuram cand cand vedem o floare pe cararea noastra. Nu stim sa mai privim spre soare, uitam... ca dupa iubire suflet ne doare.
Poate dupa un esec, vom alege a renunta, dar iubirea e vesnic nemuritoare.
Nemurirea nu exista, iubirea uneori e trista!

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Nu inteleg rationamentul profesorului tau. E prima oara cand aud o asemenea generalizare dar banuiesc ca este o referire exacta la spusele Luceafarului in ultima strofa a poemului:
"Traind in cercul vostru stramt
Norocul va petrece
Ci eu, in lumea mea ma simt
Nemuritor si rece"
Sa nu uitam, insa ca, pana la a ajunge la aceasta sceptica cugetare, Lucefarul era dispus sa-si sacrifice nemurirea pentru o clipa de iubire.Si ar fi renuntat la existenta vesnica daca cea pentru care ar fi facut jertfa ar fi meritat sacrificiul.Numai ca ea a preferat o viata trecatoare alaturi de un trecator anonim prin viata ca si ea.
Toti neintelesii romantici ai lumii ar fi emis acea cugetare; dar geniul a scos-o de sub cenusiul banalelor tradari.In alta ordine de idei:"Daca dragoste nu e, nimic nu e". Iar partea cea mai frumoasa a poeziei eminesciene e tocmai cea in care, indragostit, el exclama:
E-un miros de tei in cranguri,
Dulce-i umbra de rachiti
Si suntem atat de singuri
Si atat de fericiti!
Numai luna printre ceata
Varsa apelor vapaie
Si te afla stransa-n brate
Dulce dragoste balaie!"
Sa nu ne inselam:toti am avut in viata momente in care iubirea ne-a parut nedreapta prin nepasarea-i aparenta fata de propria-ne iubire, dar nimeni dintre noi nu=-si poate inchipui o viata ce merita a fi traita fara iubire. Eminescu a iubit si a dat marturie de neasemuitul farmec al iubirii printr-o opera inca neegalata.Si inegalabila, cred, in masura in care lumea-i facuta din unicate chiar daca insumeaza miliarde. Un alt Eminescu nu exista si nici nu va mai exista. Dar opera sa l-a facut nemuritor.

11 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Putem spune ca este vorba despre un geniu a carei singuratate este trista dar de inteles, geniile sunt greu de patruns dar nemuritori in universul lor. Iubirea fiind legata de oamenii obisnuiti, moare la randul ei mai devreme sau mai tarziu, dar ceea ce ramane in urma ei e foarte asemanator cu trairile pe care le are luceafarul in singuratatea lui : '' tristete, singuratate, un frig in inima, un gol in suflet, o lacrima ce vesnic va curge din ochii tai, o flacara a dorintei ce va arde in inima ta. '' Ce zici de asta?

| fabiola a răspuns:

A iubi este boala sufletului. A iubi inseamna si bucurie, si zambet, si traire, dar si lacrima si durere! Daca sufletul nu ar trece prin aceste sentimente, trairi, poate l-am conserva intr-un ambalaj frumos, si-ar fi nemuritor! Da, sufletul ar fi nemuritor... iar noi de mult, epave!

| Ianna33 a răspuns:

Poate se referea la nemurirea numelui. Eminescu a fost un geniu care a renuntat la iubirea asta comuna, pamanteasca. Stim bine ca pentru el iubirea era absoluta, eterna. El a ramas nemuritor prin opera sa.

| alexutzu00791 a răspuns:

Daca renunti la iubire iti moare sufletul, ce ai rezolvat cazi din balta in putz

| constantyna a răspuns:

Pana acum nu am iubit cu adevarat un om.Am crezut ca iubesc de mai multe ori, nefiind, insa, reciproc, a fost doar un esec al iubirii. A fi iubita si a-l iubi pe el este un miracol prin care doi oameni devin o singura fiinta, desi se afla la kilometri departare.

| tarziu a răspuns:

Trist, dar adevarat

| albastrel a răspuns:

Am renuntat de doua ori la iubire pentru ca vroiam un viitor mai bun pentru el si. supriza! el a renuntat la un viitor mai bun pentru mine! Acum sunt nemuritoare? Dar nu vreau sa fiu! daca nu este si el nemuritor...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Un geniu care a inteles iubirea numai din punct de vedere spiritual.Deci iubire blazata fara implinire.Asta l-a inspirat si l-a purtat spre dimensiunile nemuririi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@BitterSweet -Citeste bine: IUBIREA E VESNIC NEMURITOARE!
Ne nastem din iubire, suntem inconjurati de iubire, murim iubind...
Fiind un subiect de filozofie, hai sa aratam putin talent...

O floare in inima iubirea iti aduce;
Se asterne in sufletu-ti atat de dulce.
Iubirea... e cel mai greu cuvant.
E singurul ce nu se pierde-n vant.
Iubirea... e cel mai pur sentiment
E singurul ce dureaza doar un moment.

Hai sa aratam putina pasiune, putina gandire, sentimente... Nu amintiri, povesti; doar e vorba de filozofie.
Fiecare roman in adancul sufletului este poet!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

laughing Nu are legatura cu Luceafarul, acolo e vorba doar de iubirea dintre o stea si o femeie, doar iubire; plictisitoare, fara prea multa filosofie. Insa cine a studiat poezia lui Eminescu in special capodopera Oda(in metru antic) ar fi stiut de unde acesta idee: Singura cale spre nemurire este renuntarea la iubire. In aceasta poezie intalnim(viata, iubirea si moartea; relatia dintre om si univers, o poezie filosofica, pentru mine este cea mai frumoasa)

Renuntarea la iubire inseamna sa atingem starea de ataraxie, unde suntem inconjurati de tristete si nu ne pasa de nimic.
A renunta nu inseamna doar a te desparti de cineva, pentru ca in adancul sufletului mai ramane un jar al iubirii.
A renunta la iubire nu inseamna doar despartirea dintre un barbat si o femeie, iubirea reprezinta tot ce ne inconjoara, sa renuntam la intreg universul pentru linistea sufleteasca; acest lucru fiind imposibil, iar ca rezultat vedem prea bine, suntem muritori si preferam sa iubim.
Nu avem nimic, dar avem totul!winking

| klause a răspuns:

Iubirea e cea mai frumoasa traire a omului, daca ai iubit niciodata inseamna ca nu ai trait cu adevarat, nemurirea nu exista doar iubire vesnica.