| Meme10Memu a întrebat:

Rolul ADN-ului e de a instrui aminoacizii pentu ca acestia sa se asambleze formand proteine. Evident ca in lipsa unui ADN aceasta asamblare a aminoacizilor ar fi imposibila. Fara instructiunile, de asamblare ale aminoacizilor, din ADN nu s-ar putea forma proteinele ce intra in alcatuirea unei celule. Asadar proteinele nu ar fi putut sa apara inaintea ADN-ului. Aceasta inseamna ca abordarea evolutionista, asupra originii vietii, este gresita. Cum comentati?

Răspuns Câştigător
| adi32creeaza a răspuns:

Ai dreptate dar daca citesti din documentatii mai gasesti si alte idei:
- "ARN - m este sintetizat în timpul transcriptiei mesajului genetic (procesul de transcriere a informatiei genetice continuta de catena de ADN într-o secventa complementara de ARN - m) si serveste ca tipar pentru sinteza proteinelor. Pe lânga faptul ca ARN - m preia informatia genetica de la ADN are si rolul de a transmite aceasta informatie prin translatie organitelor citoplasmice (ribozomi) cu rol în sinteza proteinelor."
https://www.scritub.com/biologie/ARNul23317211722.php

In majoritatea cazurilor, ADN celular se gaseste sub forma unor structuri compacte denumite cromozomi. De ex., ADN din E.coli formeaza un singur cromozom, ce contine ADN dublu helicoidal, circular, avand in total aprox. 4 x 106 pb.
https://www.rasfoiesc.com/educatie/chimie/Functiile-ADN88.php

Dex - https://www.qdictionar.com/definitie-dex/adn.php

11 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce spui tu suna a biologie de clasa a 7-a.Cam de un 7-8.Ma indoiesc ca esti in masura sa-l contrazici pe Darwin si sa pretinzi ca parerea ta in ceea ce priveste originea vietii este demna de luat in considerare.Nu spun ca a mea ar fi, dar cel putin eu nu sunt paralela cu subiectul.
ARNm-ul este cel care "instruieste" aminoacizii in vederea sintezei proteinelor.ADN-ul nu e implicat propriu-zis in sinteza proteinelor, informatia lui este copiata in ARN.Deci n-are ce cauta in discutia asta.
Abordarea evolutionista asupra originii vietii nu mentioneaza nicaieri ca proteinele ar fi aparut primele si acizii nucleici ulterior.Nici nu se pune problema, tinand cont ca si acizii nucleici si proteinele sunt polimeri.Cand te referi la originea materiei vii(organice), discutam de monomeri(aminoacizi)si nucleotide.Mai precis baze azotate, pentoze si radicali fosfati, toate fiind compusi organici.Conform experimentului Miller- Urey (daca tot contrazici unul din cei mai mari biologi ai tuturor timpurilor, presupun ca stii la ce ma refer), aminoacizii s-au format din substante anorganice, in urma unor reactii chimice naturale, petrecute sub influenta descarcarilor electrice si radiatiilor.Si nu numai aminoacizii, ci si alte sunstante organice, din care s-au format nucleotidele.Cam 15% din carbonul existent initial s-a transformat in decursul experimentului(o saptamana) in parte componenta a unor compusi organici.Prin interactiunea nucleotidelor cu aminoacizii s-au format ulterior proteinele.Intr-adevar,au existat si inca exista dispute cu privirea ordinii in care au aparut aminoacizii si nucleotidele, dar teoria unanim acceptata e cea care deriva de pe urma experimentului mentionat mai sus, conform careia a existat o simultaneitate.

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

"Prin interactiunea nucleotidelor cu aminoacizii s-au format ulterior proteinele.Intr-adevar,au existat si inca exista dispute cu privirea ordinii in care au aparut aminoacizii si nucleotidele, dar teoria unanim acceptata e cea care deriva de pe urma experimentului mentionat mai sus, conform careia a existat o simultaneitate." - in experimentul Miller Urey s-au format doar aminoacizi. Restul sunt povesti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Aminoacizi si alti compusi organici, ceea ce sugereaza posibilitatea aparitiei compusilor organici in urma reactiilor naturale.Intr-un mediu similar se puteau forma dupa acelasi algoritm si bazele azotate din componenta nucleotidelor.

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

Ia si citeste si tu despre experimentul Miller Urey. In acest experiment nu s-au obtinut decat amionacizi in sensul evolutiei inchipuite. Restul compusilor obtinuti sunt irelevanti in acest sens. Cat despre nucleotide si mai departe proteine nici nu poate fi vorba in cadrul acestui experiment.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Meme10Memu):

"in sensul evolutiei inchipuite".Da, tinant cont de modul in care pui problema, evolutia chiar pare sa fie inchipuita in cazul tau.
Nu sunt irelevanti.Au demonstrat faptul ca se pot obtine compusi organici.De aici pornesc o infinitate de posibilitati, incluzand si nucleotidele.Da, nu este dovedit, dar s-a demonstrat ca existau conditiile necesare formarii compusilor organici.
Nu, nu poate fi vorba de proteine si nucleotide in cadrul experimentului. Experimentul a demonstrat originea vietii.Cum am mai spus, proteinele si nucleotidele sunt compusi complecsi.E firesc sa parcurga un proces de formare mai lung.Dar existenta aminoacizilor este demonstrata. Ulterior s-au format legaturile peptidice,

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

Degeaba incercati sa simplificati ca nu tine. Prin experimentul Miller Urey nu s-au format proteine.

Proteins consist of one or more polypeptides arranged in a biologically functional way

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Intai spuneai ca prin experimentul Miller-Urey nu s-au format proteine, acum polipeptide...Stii macar care e difetenta? Sau aminoacizii, peptidele, polipeptidele si proteinele sunt aceeasi chestie la tine?
"De la peptide la polipeptide e un drum lung"
Da, un drum foarte lung.Stii ca poli e doar un prefix care indica un numar mai are de aminoacizi in structura catenei peptidice, nu? Poli inseamna intre 10-20 si 100 aminoacizi.
Nu, nu s-au format polipeptide.S-au format aminoacizi, care reprezinta unitatea structurala a peptidelor si implicit a polipeptidelor.
Odata ce a fost demonstrata formarea aminoacizilor, se poate deduce logic ca ulterior s-au format si legaturi intre acei aminoacizi(prin reactii de polimerizare)care au dus la formarea catenelor peptidice.

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

"se poate deduce logic ca ulterior s-au format" - una e sa deduci si alta e sa observi cand e vorba de stiinta. Nu s-a observat autoorganizarea aminoacizilor in proteine in cadrul experimentului Miller Urey. Deductia poate fi gresita daca nu e insotita de observatii.

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

Te invit sa urmaresti de la inceput pana la sfarsit acest film care arata cum sunt sintetizate proteinele intr-o celula. Asa se fabrica o proteina. Nicidecum in cadrul unui experiment de felul Miller-Urey.

https://www.youtube.com/watch?v=sdpyKShDlcE

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Nu,nu s-a observat.Dar toate dovezile indica asta.
Si n-am spus nicaieri ca proteinele s-ar fi format in cadrul experimentelui.

| Meme10Memu explică (pentru anonim_4396):

"Dar toate dovezile indica asta." - care dovezi? Dovada stiintifica inseamna cand este observat ceva si nu dedus.