Acum 100 de ani verile erau răcoroase - schibările climatice provocate de activitațile umane au dus la extremele de astăzi! Acum un veac se locuia în case semi îngropate (bordeie), fără dușumele cu lut pe jos cu pereții din chirpici și acoperiș din stuf, paie sau draniță. Acest tip de locuințe erau răcoroase vara și călduroase vara! Aveau beciuri (zămnice) săpate adânc, cu deschideri înguste în care depozitau gheață, învelită în paie, pe timpul iernii! Să știi că românii nu erau chiar așa de idioți cum sunt acum! Erau săraci - dar nu proști!
Carnea se ține în untură și în sare de mii de ani, la fel cum compoturile se țin în zahar. Vara se consumă multe fructe și legume pe lângă carne, deci de multe ori consumul de carne scade.
Și acum se lucrează pământul, tot cam aceeași temperatură avem și acum.
Eu cred ca traiau bine mersi. Cand era cald sareau in rau sa se racoreasca.
Fructe, legume, pasari prin gradina. Oua, lapte proaspat.
Borcane cu de toate, carne afumata prin beci.
In sărăcie crunta, pâinea era cozonac, mămăligă era mâncarea zilei, 90% erau țărani care trăiau în case din pământ galben, de unde sa aibă carne, pământul îl deținea aia 10%,comunismul a făcut bine,blocuri,educație, fabrici, și a avut și părți rele, șvabi mei au ajuns pe Dunăre în Banat, la început le era greu apoi au dus-o mai bine
Pastrau doar ce rezista la temperatura beciului/bordeiului, conservat prin untura, afumare sau sarare. Unii mai instariti, aveau ghetarii. In rest, prindeai gaina din batatura, o frigeai si nu ramanea nimic din ea de pe o zi pe alta.
Cand lucrezi zi de zi de la o varsta frageda te obisnuiesti indiferent daca e frig sau caldura.Pe langa ce s-a zis deja mai existau si depozitari in pamant, le poti numi frigidere subterane, chiar daca de fapt erau camarute.
Ca fapt divers taranii romani tineau posturile cu sfintenie.Deci daca stai sa aduni toate zilele din calendar, jumatate de an e post, prin urmare nu e asa de greu sa pastrezi alimentele de origine animala care stim ca se strica rapid, considerand ca oricum nu erau asa multe. Oamenii dadeau doavada de cumpatare, cresteau cateva animale, apoi le taiau si mancau, iar daca ramanea ceva pastrau in diferite moduri.
Pai simplu.
Vremurile aprige au venit de curând.Inainte timpurile erau mai altfel, mai blânde, acum cu războaiele mondiale s-a produs multa poluare și evident că ne afectează în ziua de azi(asta in ceea ce privește vara)
Oamenii trăiau vara bine mersi, fiindcă aveau case cu o zona special amenajata să mențină o temperatura scăzută, am un lapsus.Acolo puneau și mâncarea.
Au muncit și noi putem munci prin canicula, insa preferam confortul.
Asta cu carnea in untura e precum murăturile, dulcețurile și altele.Mancau iarna carnea in untura fiindcă atunci când plecau după lemne sau pe unde mai plecau ei, pe lângă sațietatea mare pe care le-o dădea, grăsimea din untura contribuia la păstrarea temperaturii corporale optime, astfel încât să nu le fie frig.
Nu e o filosofie, pur și simplu oamenii s-au adaptat și ei cum au putut.
La 1900, speranta de viata la nastere in Romania era de 36, 4 ani. Poti trage singur concluzia cum traiau.
Păi : le săpau adânc - cât să nu fie influențate de temperaturile exterioare, le întăreau cu bârne și dulapi (scânduri groase) de lemn, căptușeau pereții cu paie, puneau o ușă de lemn intermediară - jos, săpau trepte în pământ și un "tunel" - pentru a ieși la suprafață și puneau o a doua ușă de lemn la exterior! Pe jos erau pavate cu piatră (gresie) de râu - atât camera centrală cât și scara! Bunicii mei încă aveau așa ceva prin anii '70 îi spuneau ghețărie sau zămnic!
In primul rand acum 100 de ani nu exista Romania erau 3 mari provincii românești Moldova Walahia și Ardeal (Transilvania) și acum sa îți răspund la întrebare ei bine acum 100 de ani abia ce se inventa motorul diesel și electric(1901) oameni știau că trebuie să muncească ca să își întrețină familia adică nu aveau altă variantă munceai vara aveai iarna nu munceai puteai muri de foame in general se muncea in echipe de câte 12 oameni care bineînțeles că mai făceau și pauze scurte să se odihnească de asemenea locuințele erau fie din lut(săracii ) fie din lemn (cei mai bogați care aveau 2/3 vaci și 4/5 oi capre cal etc ) și bogatani care erau și conducătorii ei dictau ce și cum (te-aș sfătui să citeștii rascoala țăranilor de la 1900 sau romanul "Desculț de Zaharia Stancu, Moromeții de Marin Preda(au o scena treierișului care e foarte detaliată Ion de Liviu Rebreanu, Moara cu noroc de Ioan Slavici sau de ce nu Amintiri din Copilărie de Ion Creanga că sa înțelegi mai bine) ei nu prea aveau cine știe ce avere fetele aveau zestrea părinților care era fie niste covoare țesute manual sau mai târziu pe la 1920 la mașină sau fie plăpumi de laba naturala și se casatoareau pe la 14/16 ani dar aveau responsabilități de mici copii copii de asemenea NU AVEAU O COPILARIE așa cum o au cei din ziua de azi trebuiau să se scoale la 5/6 sa se duca cu vaca pe camp vara și iarna trebuiau să meargă 5/7 km pe jos și cam așa se descurcau ei vara și bineînțeles acum 100 de ani nu erau așa multe mașini care sa polueze și să daca aerul inrespirabil daca vrei sa te interesezi mai mult de cum trăiau oameni acum 100 de ani cel mai bine ar fi fie sa citești un roman interbelic cum e Moromeții unde au o scena a treierișului foarte detaliată de asemenea exista și film sau poți să citești cartea toată îți va trebui mai târziu la BACALAUREAT și de ce nu sa o știi in 7 ani s-a dat de cel puțin 4 ori (îți spune un om ce a trecut prin școală )
Oare se intreaba cineva cum traiesc sarmanii din Africa, mai ales cei de la sate? Nu traiesc ei precum "stramosii" nostri de care ai pomenit? Si la ei sunt 50 de grade cam tot anul.
Oare seicii din Dubai si alte locuri asemenea, adica aia care dau 10 milioane de dolari pe o masina. Se gandesc genul asta de oameni ca cu 1 milion de dolari doteaza 1 sat african cu apa potabila (filtre industriale) sau cu cateva zeci de mii de euro ii ajuta pe acei sarmani sa puna plase la geamuri si astfel se vor imputina cazurile de virusi transmisi de tantari.
Oamenii nu se gandesc la oameni ci doar la ei si la trairea hedonistica.
Daca cineva crede altceva atunci se inseala.
Acum 100 de ani România Mare era deja făurită! Ai sărit, la școală peste lecția: Marea Unire din 1918! Iar România Mică fusese făurită de Cuza în 1859! De asemenea Rascoala a fost în 1907! Stai prost cu cronologia!
Aveau beciuri in care depozitau carnea pusă in saramura sau in untura acoperită bine. Și vara nu era atât de călduroasă ca acum, dar dacă era prea cald pentru omul de atunci, el mergea la scăldat in râuri, lacuri, etc.
Deși nu e româncă bunică-mea îmi zice că bunicii ei (tot țărani) puneau mâncarea în găleata de la fantana și o lasau jos pana deasupra apei. Acolo fiind mult sub pamant era mult mai răcoare.
100 de ani + dar astazi cum stau? Tu crezi ca toti au aer conditionat in RO? Mici pomeneala. Oamenii asa stateau, erau obisnuiti, cand era cald nu munceau, stateau la umbra asta cand spui tu, dar si cei care lucrau pe afara.
Frigidere sunt de ceva timp, doar ca nu prea aveau romanii, dar 50 de ani in urma cred ca toti aveau si frigidere.
Sute de ani in urma, oamenii mincau chestii ce se faceau atunci, sau pastrau carne in grasime, gemuri, alea daca au zahar destul nu au nimic, mincau ce se faceau atunci.
Ai dat raspuns cistigator, cuiva care a spus ceva la plesneala si daca ar fi citit, sau siar fi amintit de pe la scoala, siar fi dat seama ca verile erau calde si pe atunci.
Uite aici cateva versuri dintr-o poezie, poate o recunosti si tu
Seceta a ucis orice boare de vint
Soarele, sa topit, si sa scurs pe pamint
A ramas cerul pustiu si gol
Ciuturile scot din fintana namol.
Am scris asa din amintiri din copilarie, scuze daca nu am scris corect.
Ok, deci din versuruile astea se arata ce anume? Era atit de cald de te topeai, fintinile secau asta acu 100 de ani poezia aia e scrisa sau cele spuse in poezie cam pe atunci se intampla.
Daca ai citit la scoala, de nu stiu ce nuvela, unde secase pana si riuri, moromete, sau in ce nuvela era descris asa ceva.
In RO vara este ok, poate voi nu stiti ce clima este in Texas iti bati copiii, a fost toata luna iulie si acum august zi de zi 40 si 42 de grade, zi de zi.
Unde pui ca e o umezeala de zici ca esti terminat si eu ma gindeam, pe vremuri, oare cum stau oamenii asa tot timpul.
Bine acu fiecare casa, cotet, are aer conditionat, asa e pe aici, nu exista fara, nici masini, nimic, totu e cu aer conditionat.
Spune gabico ca romani aveau case de lut si bla bla alea tineau racoare pfff el a trait in casele alea de vorbeste?
Era cald de te sufocai, de aia oamenii, ieseau afara si mergeau sub copaci la umbra.
Iarna casele alea ce spune gabico, erau adevarate firigidere nu stiu de unde le scoate.
Asa e cand dai cu presupusu.
Aveau romanii beciuri citi aveau beci? Daca avea 1 la mii de oameni.Auzi la el depozita gheata in beciuri pai se topea, gheata se pasytra in pamint mai adinc ingropata si acoperita tot timpul, nu in beciuri.
Deci romanii asa faceau, la umbra, era mai racoare decat in casa.Copacii au frunze, stau direct sub soare. pentru a capta cit mai multa enerige, asa ca frunzele capteaza marea masa a calduri, de aia sub arbori este racoare, asta ca idee.
De aia padurile aduc ploaie, nori vin, trec pe deasupra unei paduri, acolo aerul este mai rece, pac pac cade ploaie
Cswe semingropate ma nene pe unde ai vazut filemele astea intreb si eu pe gabico asta, vad le stie pe toate. dar numa gresit spune.
Aia cu gheata, isi permiteau numa boierii, omu de rind rar care aveau gheata vara, acu o suta de ani cine mai se ocupa cu pastrat gheata in pamint, mai nimeni.
Ce se mai faceau si ce se face si acum, oamenii deschid fereastra noaptea, pana dimineata, intra aer de ala mai racoros, cit o fi el, dar dimineata e mai racoare, apoi inchid toate ferestrele in timpul zilei si mai pneau cearsafuri albe in ferestere, sau hirtie alba.
Iti zic eu ce se facea acu 100 de ani si acu 1 mie daca e, am trait doar in toate timpurile
Omule nu știu ce e cu egoismul asta la tine. Care e problema ta că i-am dat funda? Invidia e o meserie neplătită.
Si zic sa mai treci prin clasa a 3-a să înveți unde se pune cratima și când se scrie cu î și cu â sau macar să-ti întrebi nepoții daca ai.
Gabicoo din ce țin eu minte e profesor și până la urmă nu poți să zici că un profesor nu știe ce vorbește. El mi-a adus aminte de unele lucruri pe care chiar bunicul mi le-a zic (care a prins acea perioadă) cum ar fi faptul că bordeiele acelea erau călduroase iarna și răcoroase vara
Ce sa zic am greșit omul mai și greșește am crezut că era vorba de 150 de ani nu 100 PS eu nu am dat bacalaureatul la istorie am avut română+matematica și o altă disciplina opțională printare care era geografie, chimie, biologie și am ales biologia era cea mai ușoară materie așa că...
Oamenii mai încurcă datele dar asta nu înseamnă că ce am spus nu era corect trecând cu vederea peste datele istorice...
Au fost vreo 7 8 cu anul in care am dat eu bacul când s-a dat aceași probă