| Inferno a întrebat:

Sa presupunem ca ma inregistrez cu un casetofon spunand "Salut", iar daca cineva ar saluta prin absurd castefonul tot ce trebuie sa fac e sa apas pe butonul play iar aparatul va rula raspunsul corect: Salut. Ar parea ca am creat un casetofon inteligent. In realite nu face decat sa repete o informatie pe care evident nu o si intelege.

Daca adaugam mai multe inregistrari si venim cu un senzor care recunoaste sunetele si stie sa ruleze inregistrarea potrivita il putem face sa treaca si testul Turing.

Este limpede insa ca oricat de multe inregistrari as adauga acel casetofon nu va deveni niciodata inteligent in adevaratul sens al cuvantului. Nu as face decat sa alimentez iluzia unei false inteligente.
Cam asta e "A.I.-ul" existent la ora actuala.
Poate reprezenta un pericol pentru umanitate avand in vedere ca nu e inteligenta pe bune, ci doar o simulare a inteligentei, o imitatie?

8 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Dacă răspunsurile mașinii sunt atât de bune încât cel care pune întrebările nu reușește să-și dea seama exact cine este o persoană și cine o mașină, atunci mașina a trecut testul Turing.

Dar nu numai asta inseamna AI. De exemplu autoadaptarea sau auto invatarea nu sunt evidentiate nicicum de testul Turing.

| Hammurabi a răspuns:

Cănd te-ai născut, erai o componentă "hardware" foarte complexă, dar fără nici o înregistrare. Odată cu creșterea în vârstă, părinții și lumea în care trăiești ți-au adăugat din ce în ce mai multe înregistrări/informații astfel încât tu să poți funcționa.
Toate reacțiile tale din ziua de azi (în afara reflexelor) și tot ce știi să faci, sunt lucruri pe care le-ai înregistrat (învățat) în decursul timpului.
O mașină la fel de complexă ca și creierul tău dar bazată pe siliciu nu ar fi cu nimic mai arificială decât tine. Și ar prezenta un pericol pentru umanitate în funcție de cum a fost construită și ce a fost învățată de părinții ei de mic copil.

| SG1995 a răspuns:

Nu, cred ca se speculeaza prea mult.

| relian a răspuns:

Ai dreptate, nu reprezinta nici un pericol, vorbeste lumea crezand in povesti.Sa ajungem aici noi oamenii am avut nevoie de miliarde de ani, tu crezi ca in cativa ani gata am rupt gura targului? Astea sunt basme.Nici nu stim cei ala un neuron,nu stim exact cum functioneaza,doara presupunem azi ceva,maine descoperim ca nu era asa ci altfel laughing grele rau astea,dar na unia pun botu,prostia e calare pe umanitate,vezi si ce se intampla in lume, s-a dus dracu tot. Daca vine unu si arunca o perla toti deja is rupti in gura laughing la unison aproba, dar asta din lipsa de cunoastre, de intelegere, sa nu dea prost aproba, sa vorba lu hagi sa facem bine sa nu fie rau laughing

| doctorandus a răspuns:

Pentru ca AI poate alege sa extermine oamenii fara sa inteleaga ce face.

| Donsavas a răspuns:

Inteligenta artificială este o aparență,intr adevăr. Imi place intrebarea ta! Da, din punct de vedere cognitiv, suntem depășiți de tehnologie si informatica, însă robotica nu va înlocui niciodată inteligenta emoțională. Nu, nu reprezintă un pericol.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dimpotriva, cred ca umanitatea are nevoie de AI. Corpul fizic nu ne permite sa explorăm Universul pentru a ne asigura de continuitatea speciei, dar AI poate.

| Inferno explică (pentru Hammurabi):

Da, problema e ca nu exista "masini la fel de complexe ca si creierul meu", majoritatea robotilor autonomi au o minte similara cu casetfonul ala din intrebare. Inregistreaza informatia si dupa o reproduc la momentul potrivit pe baza unui program simplu. Nu si inteleg informatia respectiva.
Ai-ul care l-a batut la GO pe Lee Sedol nu intelegea jocul de GO.