| sabin89 a întrebat:

Sa presupunem ca ni s-a spus ca doua evenimente, unul petrecut in Romania si altul in America, au avut loc simultan; deci in acelasi timp. Cum ar trebui sa intelegem asta? Care acelasi timp? Ca acolo e un alt fus orar. Ce punct de reper ar trebui considerat pentru a stabili simultaneitatea?

12 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Simultan sau in acelasi timp nu inseamna la aceeasi ora pe diferitele fusuri orare. N-ai nevoie de alt reper decat ca evenimentele s-au petrecut simultan, sigur ca la noi, de ex., va fi ora 12, oo iar in America va fi o ora cu 6, 7, 8 sau mai multe ore mai tarziu, deci poate fi acolo ora 6, 00, 7,00, 8,00 etc, in functie de fusul orar.

| Inferno a răspuns:

Fusul orar nu inseamna ca timpul variaza efectiv de la o zona la alta, variaza doar modul in care este masurat.

Deci nu cred ca fusul orar reprezinta o problema.

| sabin89 explică:

Totusi, cum ar trebui sa definim simultaneitatea? Doua evenimente din locuri diferite pot fi simultane in sine? Nu cumva ele pot fi simultane pentru un observator si sa nu fie pentru altul aflat in miscare relativa fata de primul? Sa zicem ca unul sta fix, iar celalalt merge cu trenul (sau cu avionul).

| T0T a răspuns (pentru sabin89):

E aparent greu să definești simultaneitatea din punct de vedere relativ însă relativitatea aici pe Pământ în condiții normale nu ne dă așa bătăi mari de cap. Trenul se mișcă în timp ce celălalt observator stă pe loc, e și asta simultaneitate căci condițiile celor 2 observatori sunt asemănătoare între ele, nu îi punem la alte condiții gravitaționale sau de viteză suficiente deci vor fi supuși ambii la un timp T aproximativ, T1=T2=T. Însă chiar și așa am putea vorbi de simultaneitate însă una a unui timp T1 și a unuia T2 diferiți. Deci ar fi o simultaneitate a două funcții diferite.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Raspunsul lui Einstein e ca simultaneitatea depinde de sistemul de referinta: niste evenimente care sunt simultane intr-un sistem de referinta nu sunt simultane in alt sistem de referinta.

De ex. un ceas atomic de la etajul I merge diferit de un ceas atomic de la parter.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

Pai cum, chiar asa? Difera de la un etaj la altul?

| T0T a răspuns:

Ar trebui să ne luăm de ăla +0 și de acolo adunăm sau scădem în funcție de cum sunt poziționare țările. Poți lua ca moment de referință orice zonă, chiar și una din țări. Orele corespund cu momentele din zile nu cu timpul propriu zis de peste tot. Simultane momentele sunt și îți dai seama de momentele zilelor adunând ore sau scăzând după fusul orar. Tot ce trebuie să știi e poziția.

| CuriousStuff a răspuns:

Si ce incantat am fost cand am vazut ca ai pus o intrebare, ma gandeam ca e un alt test/ghicitoare/riddle happy.

Simultan nu inseamna la aceeasi ora categoric, exista un singur punct in timp cand s-a intamplat evenimentul. Ca (aproape) fiecare tara are alt fus orar sau mai multe fusuri orare nu ar trebui sa iti dea logica peste cap daca stii cum functioneaza un fus orar. Punctul de reper trebuie luat de oriunde, insa ora trebuie ajustata fusului orar.

Apropo de asta, era o tipa "simpatica" care spunea ca daca Japonia e cu ~10 ore (nu stiu exact) inaintea Americii de ce nu i-au anuntat de atentatul de la 11 septembrie. Sper sa nu ajungem cu logica pana acolo/ asa de jos. happy

PS: Pentru precizie si exactitate se recomanda folosirea unui ceas atomic. happy

| sabin89 explică (pentru CuriousStuff):

laughing N-am uitat; de test zic.

| sabin89 explică (pentru CuriousStuff):

Am pus un "test" pe categ. Conversatii. Poate iti dai o parere. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ora luata dupa GMT acesta e punctul de reper.