Ar trebui să ne luăm de ăla +0 și de acolo adunăm sau scădem în funcție de cum sunt poziționare țările. Poți lua ca moment de referință orice zonă, chiar și una din țări. Orele corespund cu momentele din zile nu cu timpul propriu zis de peste tot. Simultane momentele sunt și îți dai seama de momentele zilelor adunând ore sau scăzând după fusul orar. Tot ce trebuie să știi e poziția.
Simultan sau in acelasi timp nu inseamna la aceeasi ora pe diferitele fusuri orare. N-ai nevoie de alt reper decat ca evenimentele s-au petrecut simultan, sigur ca la noi, de ex., va fi ora 12, oo iar in America va fi o ora cu 6, 7, 8 sau mai multe ore mai tarziu, deci poate fi acolo ora 6, 00, 7,00, 8,00 etc, in functie de fusul orar.
Si ce incantat am fost cand am vazut ca ai pus o intrebare, ma gandeam ca e un alt test/ghicitoare/riddle .
Simultan nu inseamna la aceeasi ora categoric, exista un singur punct in timp cand s-a intamplat evenimentul. Ca (aproape) fiecare tara are alt fus orar sau mai multe fusuri orare nu ar trebui sa iti dea logica peste cap daca stii cum functioneaza un fus orar. Punctul de reper trebuie luat de oriunde, insa ora trebuie ajustata fusului orar.
Apropo de asta, era o tipa "simpatica" care spunea ca daca Japonia e cu ~10 ore (nu stiu exact) inaintea Americii de ce nu i-au anuntat de atentatul de la 11 septembrie. Sper sa nu ajungem cu logica pana acolo/ asa de jos.
PS: Pentru precizie si exactitate se recomanda folosirea unui ceas atomic.
Totusi, cum ar trebui sa definim simultaneitatea? Doua evenimente din locuri diferite pot fi simultane in sine? Nu cumva ele pot fi simultane pentru un observator si sa nu fie pentru altul aflat in miscare relativa fata de primul? Sa zicem ca unul sta fix, iar celalalt merge cu trenul (sau cu avionul).
E aparent greu să definești simultaneitatea din punct de vedere relativ însă relativitatea aici pe Pământ în condiții normale nu ne dă așa bătăi mari de cap. Trenul se mișcă în timp ce celălalt observator stă pe loc, e și asta simultaneitate căci condițiile celor 2 observatori sunt asemănătoare între ele, nu îi punem la alte condiții gravitaționale sau de viteză suficiente deci vor fi supuși ambii la un timp T aproximativ, T1=T2=T. Însă chiar și așa am putea vorbi de simultaneitate însă una a unui timp T1 și a unuia T2 diferiți. Deci ar fi o simultaneitate a două funcții diferite.
Raspunsul lui Einstein e ca simultaneitatea depinde de sistemul de referinta: niste evenimente care sunt simultane intr-un sistem de referinta nu sunt simultane in alt sistem de referinta.
De ex. un ceas atomic de la etajul I merge diferit de un ceas atomic de la parter.
Am pus un "test" pe categ. Conversatii. Poate iti dai o parere.
Fusul orar nu inseamna ca timpul variaza efectiv de la o zona la alta, variaza doar modul in care este masurat.
Deci nu cred ca fusul orar reprezinta o problema.
Alexandrutza_5396 întreabă: