Multumesc ca mi-ai irosit timpul cu incercarea ta de a ne arata cultura si cunostintele tale superioare cu aceasta informatie pe care o aflii in clasa a 7-a.
Păi exact, cam asta e. Mi se pare că asta cam trebuia specificat, sau poate mădă crede că suntem ca toate animalele, care da, acționează doar instinctual. Mai sunt chestiuni șubrede prin întrebare însă asta mi s-a părut prea de tot ca să mă abțin. De exemplu dacă o văd pe Mădă în bikini și cine știe, poate prin minune arată bine, poate instinctul îmi spune să o violez(că deh cum spune ea, creierul a luat o decizie înaintea mea, sau poate nu...) Eu voi face acea alegere sau nu? Ultimul cuvânt îl are rațiunea, nu instinctul(cum ai dat de înțeles și tu). Problemele noastre de oameni se bazează pe rațiune. Căile pe care le alegem în viață le alegem pe baza unor raționamente. Instinctul nu cred că în cazul oamenilor mai are un cuvânt atât de puternic de spus. Normal, instinctul reprezintă definirea noastră ca indivizi, însă raționalul e capabil să jongleze atât de bine cu definirea asta încât ne-a adus acolo unde suntem. Cam asta ne poate face să fim mai presus decât alții căci instinctul orice biată viețuitoare îl are și ar fi grav dacă ne-am baza doar pe el fără să ne folosim un filtru. Deci nu se ia nicio alegere înainte să devină conștientă. E ca un algoritm de testare și prelucrare a informației pe baza unor concepte definite de o bibliotecă(instinctul). Compilarea se poate realiza doar după scrierea și executarea algoritmului(adică într-un stadiu conștient).
Societatea,părinții care îți aduc ideea de moralitate, urmand ca tu sa acționezi logic după stimulii pe care i-ai avut( de exemplu daca un copil își vede tatăl că este violent daca nu are un exemplu mai bun îl va urma pe asta)adică tot rațiunea e implicata dar că la programare noi acționăm numai după cod iar fiecare influența reprezintă modificarea unei linii de cod având anumite consecinte
Concluzia ta este una evidenta, pe care orice om trecut prin scoala primara ar fi trebuit sa o faca pana acum.
Din nefericire asta nu poate servi drept scuza sau consolare pentru vietile patetice si neinsemnate pe care anumiti oameni le duc.
Ca orice creștin (și ca orice teist) cred că lumea a fost creată de Dumnezeu și prin urmare este „proiectată inteligent". Ideea de bază a designului inteligent este însă susținerea că acest lucru poate fi demonstrat științific; sunt sceptic referitor la aceasta.
...Pe cât pot vedea, Dumnezeu în mod sigur ar fi putut folosi procese darwiniste pentru crea lumea vie și pentru a o dirija în mersul ei; prin urmare evoluția în sine nu implică faptul că nu ar exista o direcție în istoria vietii. Ceea ce implică acel lucru nu este teoria evoluției in sine, ci evoluția nedirijată, ideea că nici Dumnezeu nici vreo altă persoană nu a intervenit în a ghida, direcționa sau orchestra cursul evoluției. Dar teoria științifică a evoluției, în mod foarte corect, nu afirmă nimic despre ghidarea divină sau lipsa ei. Ea nu afirmă că evoluția ar fi ghidată divin și nici nu susține că nu ar fi așa. Ca aproape oricare alt teist, resping evoluția nedirijată; dar teoria științifică de azi a evoluției — spre deosebire de adaosurile ei filosofice sau teologice — nu afirmă că evoluția nu ar fi dirijată. La fel ca știința în general, evoluția nu face afirmații despre existența sau activitatea lui Dumnezeu.
— Alvin Plantinga
Nu înțeleg dc tot susții chestia asta, ce argument e asta că știm ce e bine sau rau, nu știm, într-o societate poate e bine sa omori, in alta nu, binele e relativ...Rațiunea înseamnă luarea deciziilor pe baza logica, iar eu zic că poate deciziile sunt influențate de mediu(de exemplu ai vrut să faci ceva dar pe drum ai văzut nu stiu ce afiș și te-ai răzgândit)
Uite ca tocmai de aceea ar fi trebuit ca macar toti aia care sunt etichetati de altii sau doar se cred oameni de stiinta, filozofi si nu mai stiu cum sa fie obligati sa termine cel putin scoala primara. Asa nu ar mai fi atatea dezbateri inutile pe tema liberului arbitru si toti ar intelege ceva ce e atat de evident si fara nicio urma de indoiala.
Sincer sa fiu nici eu nu prea pricep asa de bine cum sta treaba si de ce e asa de clar ca liberul arbitru nu exista, chiar daca sunt la liceu deja, dar adevarul e ca am mai lipsit cateodata cand eram in scoala primara din cauza ca eram bolnav si o data am avut si piciorul in ghips.
De ce inexistenta liberului arbitru nu ar fi o scuza pentru 'vietile patetice si neinsemnate pe care anumiti oameni le duc' tot nu inteleg. Probabil chestiile astea se invata la universitate, cred ca trebuie sa mai astept pana sa ma lamuresc, dar sper sa nu se intample iar nu stiu ce si sa lipsesc tocmai cand era mai important.
Niciunul. Ziceam in "intrebare" ca din particule subatomice s-au format atomi simpli, fara scop, pur si simplu astea-s legile universului, apoi atomi complecsi. La fel e in cazul moleculelor, iar organismele vii sunt gramezi de molecule. Evolutia inseama ca de o molecula existenta se leaga atomi noi. Daca era altfel, evolutia nu era treptata. Plus ca parca adaptarea e de fapt un tipar copiat. Adica stim povestea: ursul polar e alb ca e zapada in jur. S-o fi nascut ursi negri, rosi, roz, albastri, s-a.m.d., dar doar cei albi au supravietuit. Unu la mana, nu toate animalele percep lumea cum o percepem noi. Doi la mana, exista o specie de orhidee care arata ca o albina, ca sa atraga albine pentru polenizare. https://imgur.com/rFQCer1
Copilas. E foarte simplu, daca iti folosesti mintea. Ia gandeste-te de ce ai ales "liber" liceul la care esti. De ce ai ales "liber" haina pe care o porti, mancarea pe care o mananci, muzica pe care o asculti si asa mai departe?
Eu am si liceul terminat si si facultatea. Viata mea nu e patetica, pentru ca daca era, eram betiva si nu aveam timp de gandeli. Incerc s-o inteleg, ca e patetic sa treci pe aici fara sa intelegi ce esti si de ce esti.
Frate tu nu vb de rațiune,ci pur și simplu vb de ce crezi tu că e moralitatea,in triburile indigene nu e o problema sa omori și să mănânci alt om așa că moralitatea depinde de societate, numai folosi pretextul de rațiune, ea reprezintă altceva, acționarea pe baza logica, a unor lucruri concrete.Eu am vrut sa evidențiez o alta ipoteza asupra liberului arbitru dar tu nu te legi decât de detalii.
Da, si daca citesti biblia o sa vezi ca lumea a fost creata in 6 zile, ca barbatul a fost creat din pamant, femeia din coasta lui, animalele exista asa... sa nu ne plictisim.
De unde stii ca stelele nu au emotii si nu-s constiente de propria existenta? Diferenta dintre un corp viu si unu lipsit de viata e ca cel viu e capabil de metabolism: "METABOLÍSM s. n. Totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare și de dezasimilare (însoțită de eliberare de energie), pe care le suferă substanțele dintr-un organism viu." Ce fac stelele?
Dupa ce am citit teoria haosului care o recomand,consider ca poate panteismul este valabil, poate natura insati este vie,si da poate stelele, planetele, totul este constient de propia existenta, natura are modul ei de a lucra nimic nu e la intamplare sau haotic, dar nu exista dovezii, sunt doar ipoteze atat
Nu-i adevarat. Pentru un trib canibal, canibalismul nu e imoral. Pe nu mai stiu ce insula era o lege ca toate fetele sa isi inceapa viata sexuala cu regele sau conducatorul lor. Era perfect normal. Musulmanii omoara fara mustrari de constiinta, pentru ca ei doar pentru oameni ar avea, iar infidelii nu sunt oameni. La fel credeau evreii despre neevrei si crestinii despre necrestini. Da, avem neuroni oglinda, cei cum empatia, cica, dar perceptia creaza imaginea pe care o oglindesc ei.
Atunci cand vedem ca toate aceste lucruri sunt facute de mana unui Creator, atunci viata si existenta ei incepe sa capete sens.
Pana atunci ramanem doar la stadiul de molecule si atomi.
N-am zis ca am vreo explicatie, si daca as avea, as spune-o pe ocolite, simplu, ca atunci cand mai descoperim ceva sa nu ma simt mincinoasa.
Nu am judecat nimic de rase,nici nu am adus asta în discuție(asta dovedește că ai niste absente in cunoștințe) iar moralitatea nu e tot una cu instinctul,ea reprezintă niște ideologii, și din nou toți suntem oameni nu? Atunci dc unii sunt canibali, unii sunt sinucigași, unii consideră perfect normal drogatul, acum 100 de ani se credea că e normal sa omori sclavii negri, iar azi numai e, adică peste tot ideologiile divera, asta înseamnă relativitate, deci moralitatea depinde de societate care depinde de oameni
Io nu iau de bun tot ce citesc. Daca psihologii fac experimente pe gemeni pentru a intelege comportamentul uman inseamna ca nu au inteles perceptia. Orice rezultat sau concluzie ar avea, nu are cum sa fie devarat/a. Asta ca idee. Bineinteles ca in explicatiile lor sunt informatii folositoare, dar atat, si bineinteles ca unii au inteles ce si cum si au ajuns la raspunsul corect: "the interaction between genes and the environment makes us what we are. Genes are the scaffolding, but the fine detail is tuned by interactions with the environment..." interactions with the environment e perceptia.
"Morality, then, is universal, in the sense that the structures and regulations necessary for regulating human behavior for the sake of survival is found in all societies, but in practice morality is relative to individuals and the social situations human find themselves in and must navigate in order to go on living."
De fapt viața nu este strict legate de metabolism, ci e un proces, o reacție în lanț, când împingi o piesa de domino aceasta formă de viață"s-a născut" și moare la ultima piesa, desigur probabil tu te referi la conștientizarea faptului că exiști dar exista forme de viață care sunt vii fara să conștientizeze(virusurile de exemplu) deci termenul de viață e mult mai larg
Chiar daca conștientul poate alege din opțiunile prezentate de instinct, acesta tot e mai important deoarece acesta poate prelua controlul complet al corpului, mai ales în situații limită(de exemplu daca vezi un șarpe lângă tine și sări înainte să îți dai seama, asta pentru că instinctul e mai puternic și mai rapid, că și cum noi am fi niște copii ai instinctelor)pe când conștientul nu poate avea control complet..chiar niciodată deoarece nu tu comanzi inimii sa bata. Etc