Uite aici un site cu carti audio de descarcat :
http://romania-inedit.3xforum.ro/post/228063/1/Carti_Audio/
nu stiu insa daca gasesti ceea ce cauti.
vezi si tu.
Eu nu prea ma stiu pe sitteul ala. daca poti ma ajuti tu terog?:X sau fa cumva si ajuta-ma plzz
Și când ai auzit asta, ce ți-ai spus? "De ce să mă mai chinui eu să citesc, să mai învăț și să mă mai cultiv și eu puțin, mai bine să ascult cartea în timp ce mai fac și altceva."
Vorba dirigului meu, "Țara e plină de idioți, ajutați și voi cât puteți!".
Uite o descarci de aici :
http://lectura-audio.blogspot.com/......tecul.html
click download->slower download, etc.
Uite aici un referat despre carte :
Hronicul si cantecul varstelor
Lucian Blaga este unul dintre cei mai moderni poeti ai perioadei interbelice, filozof si eseist. Este un text nonfictionar in care este evocata tema familiei.
Este o lucrare cu caracter autobiografic, memorialista, in care poetul reconstituie principalele evenimente ale vietii, mediul in care si-a trait copilaria, imaginea parintilor si a fratilor si imaginea satului.
Naratiunea se realizeaza la persoana I ceea ce confera credibilitate, autenticitate faptelor narate. Exista si o dimensiune emotionala, evocatoare a celor intamplate in realitate.
Tema familiei se regaseste in acest text prin prezentarea parintilor si a altor membri ai familiei si prin oferirea unor date autobiografice.
Aspecte autobiografice
"Inceputurtile mele stau sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului"
Lucian Blaga ne ofera date importante despre sine- mutenia in care alunecase pana la varsta de 4 ani si care consta intr-o fabuloasa absenta a cuvantului. Explicatiile care le da poetul acestei absente cuvantului: prelungirea unei stari embrionare dincolo de firesc si o nefireasca luciditate ce s-a asezat intre el si cuvant.
"Cuvantul meu nu era cuvant,
cuvantul meu nu insemna nimic"
"Implinisem aproape 4 ani si inca nu pronuntasem nici un cuvant nici cuvintele de baza ale vieti "mama" si "tata".
Lumina cu care ochii raspundeau la intrebari era poate mai vie si mai intelegatoare decat la alti copii.
Mama cuprinsa de ingrijorare si neliniste dar traind speranta unei deslegari, m-a dus la un vechi prieten al familiei-un medic care m-a consultat spunandu-i "copilul este intreg". Mama facuse ultima incercare sa-l ademeneasca in sfera sunetului indemnandu-l sa vorbeasca.
A doua zi dupa o noapte de zbucium copilul incepuse sa vorbeasca fara truncheri si fara stalciri ale cuvintelor.
Casa parinteasca, imaginea familiei
-era al 9-lea copil in casa parinteasca,
-Letitia sora cea mai mare intre frati era casatorita,
-sora Letitia avea o slabiciune aproape materna fata de fratele cel mai mic manifestand o atitudine de intelegere si o iubire materna, fata de fratior. "La intoarcere sora mea m-a luat in brate si m-a sarutat cu putere".
Descrierea casei parintesti se realizeaza cu multa minutiozitate cu date exacte despre dispunerea camerelor, a curtii, a gradinilor. Sunt reprezentate date despre "mobila din casa dinainte" despre ceasul adus de la Viena ceea ce contribuie la crearea atmosferei de epoca.
Casa parinteasca din Lancram sat asezat intre oraselul Sebes-Alba si cetatea Balgradului.Era o cladire veche, masiva, ramasa familiei de la "Simion Blaga"-preot in sat.
1. Identifica patru elemente care alcatuiesc tabloul casei parintesti.
2. Prezinta odaia dinspre ulita prezentand rolul acesteia in viata familiei.
Imaginea parintilor
Imaginea tatalui
Care sunt cele doua laturi ale personalitatii tatalui?
-pasiunea pentru carte
-inclinatile practice ale preotului pentru unelte si masini agricole- pasiunea pentru agricultura si masini agricole care au dus si la scrierea unei carti privind expluatarea terenurilor "comasate".
Desi preot era mare iubitor de carte care il va absorbi ocupandu-i aproape intreaga zi. Era un priceput, indemanatic, harnic- gospodar fiind preocupat de aducerea masinilor agricole in sat pentru a usura munca oamenilor. Era un foarte bun masinist.
Figura mamei
Motivati afectiunea autorului "Mama era o fiinta primara fiind definita 'existenta incadrata in zarea magiei".
Vietuirea ei este un miracol, o sarbatoare a cosmosului, fara multa scoala. Avea instincte materne si feminine puternice.
Elemente ale portretului
Vitalitate, masivitate era stapanita de sacrul egoism al familiei fara gandul intors asupra ei, era "substanta activa" in jurul careia luau infatisare palpabila toate randuielile vietii noastre, fusese o femeie frumoasa.
Ma dor ochii daca citesc prea mult...deci mai mult de 40-50 de pag daca citesc fara pauza imi obosesc ochii