| Mogiojojo a întrebat:

Salut. Ce poate să înseamne dacă am vise în care personajele îmi spun că dorm și mă întreabă dacă dorm iar eu le răspund că nu dorm, mă enervează, nu vedeți că sunt trează? Iar după ce mă trezesc îmi dau seama că dormeam. De ce în vis nu realizăm că dormim, de ce este imposibil să realizezi? Și de ce nu ascult ce spun acele personaje, am impresia că râd de mine?

14 răspunsuri:
| Anuket a răspuns:

Salut!
Probabil persoanele care stau cu tine menționează că dormi. Tu nu poți face diferența dintre vis și realitate, dar nu toată lumea are problema asta, nu este imposibil. Este foarte ușor să faci diferența, doar nu ți-ai dat seama încă cum se face.

| xlogic a răspuns:

în primul rand visele sunt produse de subconștient, iar treaba cu interpretarea viselor mi se pare o pierdere de timp pentru că nu aduce nimic productiv sau pozitiv în viața ta.

In al 2-lea rand, nu poți să controlezi ce visezi, nu poți să îți dai seama in vis că ești într-un vis decât dacă exersezi și practici metoda de "lucid dreaming", găsești tutoriale peste tot pe internet.

Eu de câteva ori pe an am coșmaruri că sunt încă la școală, că urmez la tablă și că nu știu nimic, sau că nu mi-a făcut lecția.

După aia mă trezesc, răsuflu ușurat și îmi văd mai departe de viață?

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Inseamna ca dormeai si visai.
Visele pot fi interpretate aiurea in N directii si semnificatii eronate.
Sau pot fi intelese foarte usor, citind psihologie.
Intamplarile din vise sunt doar in imaginatia ta. Eu cand incep sa visez aiurea, aproape spre cosmar (cum ai patit si tu), consider ca sunt deja odihnit, si ma ridic.
Am genul asta de vise stresante doar dimineata, dupa ce mi-am depasit numarul de ore de somn necesar.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

In primul rand, a fost doar un vis. Nimic mai mult.

In al doilea rand, nu are cum sa ii influenteze viata, doar daca iei tu o decizie pe baza acestui lucru. De exemplu daca tu vrei sa faci ceva in ziua urmatoare doar pentru ca ai visat ceva, atunci poti zice ca ti-a influentat cumva o decizie, dar nici asta nu inseamna nimic, ca tu ai vrut. Poti foarte bine sa uiti. Cate vise nu ai avut si s-au uitat, si nu au contat big grin

In al treilea rand, nu este chiar imposibil sa nu il "controlezi". Este doar foarte greu, pentru ca nu suntem obisnuiti cu asta. Daca incerci sa iti controlezi subconstientul, singur o sa poti da vezi altfel lucrurile.

Numai bine!

| Frank51 a răspuns:

Cu ceva muncă și exercițiu, se poate realiza așa numitul vis lucid, în care ești complet conștient și poți interacționa în vis. Dar este foarte dificil de realizat.

În rest, visele sunt doar niște chestii fictive produse de subconștient, nu au nicio semnificație.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

De ce în vis nu realizăm că dormim, de ce este imposibil să realizezi?
Nu este imposibil. Uneori există vis în vis. Să interpretezi că te-ai trezit și să continui în alt vis, situație de care îți dai seama doar dimineața la trezire.
Visele sunt videoclipuri create de inconștient. Noi nu trăim niciodată realitatea. Trăim vidoeclipuri de pe ecranul 3D din creier. Pe acest ecran nu se face diferența dintre vis și veghe. Ele sunt interpertate identic ca realitate. Diferența o poți face doar la trezire, dar nu totdeauna. Mai sunt stările de hipnoză, etc.

| 4ndr33y a răspuns:

Visele n-au simbolism mistic dar sunt conectate cu subconstientul. Mie in 2 vise, subconstientul mi-a spus ca se intampla ceva ciudat cu organismul, fizic.

Situatia ta cred ca se datoreaza unui somn superficial.

| NeaguCatalin a răspuns:

Acele personaje incearca sa iti trezeasca constiinta adormita pe care o ai.

| MetisuI a răspuns:

Dormi la ore la care nu vreai sa dormi

| Mogiojojo explică (pentru NeaguCatalin):

Și de ce eu am impresia că râd de mine?

| Mogiojojo explică (pentru Anuket):

Nimeni nu poate să zică 100% dacă e vis sau nu. Știi tu metode?

| Anuket a răspuns (pentru Mogiojojo):

Sigur că se poate zice chiar 100%. Da. În plus, ți-am și zis ce s-a întâmplat în cazul tău.

| Seba2013 a răspuns:

Nu am timp sa iti dau un raspuns analitic, iti dau unu asa mai rapid.

Citeste de cortexul prefrontal. Acesta are functii executive si este constientul care are putere sa inhibe representari, intruziuni, idei, stari, care vin din inconstient si pot fi cosmaruri, nebunii obsesive, aparitii urate, tenebroase, impure, etc. Asta se intampla doar cand nu esti tare spiritual sau nu ai antrenat bine cortextul prefrontal care are capacitatea executiva sa faca ordine (se poate vorbi de autoconstient mediat, imediat, etc). Parerea mea este ca si acest inconstient care lucreaza cu imagini, reprezentari, fantazie, idei, semantica, sensibil, etc., se poate disciplina daca ai o forma sau stil bun de viata. Poate sa autocreeze, modeleze, construiasca, conceapa doar aparitii reale, pure, licite, luminoase si sanatoase. Suntem ceea ce spune despre noi imaginile cu care ne-am educat si creat. Suntem exact chipul si asemanarea lor.

Citeste despre ciclul somn-veghe, constient-inconstient (se poate vorbi de mai mult, insa trebuie prinzi tema). Trebuie sa iti antrenezi constientul ca sa nu mai fie asa slab fata de reprezentari sau idei proaste. Dupa avatarul tau parerea mea despre tine este ca esti o fire care ai atractie de psihoze sau lucruri de astea. Ai grija de tine si fii desteapta sau mergi la psiholog, poate gasesti un sfat intelept. Mai mergi si pe la bazin, ca si acolo e sanatos.

Tradu aceasta fraza, vezi ce spune Freud si ancheteaza problema daca ai aceasta slabiciune.

Inconsciente. Comprende todos los impulsos e instintos que nos motivan a la acción. Estas fantasías, recuerdos, impulsos, se encuentran fuertemente cargados de afecto y son incapaces por sí mismos de acceder a la consciencia (Feist, & Feist, 2007; Tallaferro, 1994; Iturbide, s.f.).

| Seba2013 a răspuns:

Citeste despre romantismul englez. Ei dadeau mai multa importanta imaginatiei decat ratiunii(erau impotriva ilustratiei). Vroiau libertate de interpretare si sa fie genii. O alta caracteristica a acestui romanticism era ca erau panteisti, exaltau natura (erau cu physis nu cu nomos sau cu principiul de realitate a lui Freud).
William Blake era mistic, imaginativ, vizionar, evazionist(fuga de real): vedea ingeri, stele, etc.
Iti las un articol, in el apare si miscarea ilustratiei care era mai rationala.

The Eternal Delight of the Imagination.
Ideea of the Imagination in the Romanticism,
above all in William Blake
https://www.researchgate.net/......_above_all

https://canal.uned.es/video/5a6f8334b1111fb6438b47b1