| ElGreco88 a întrebat:

Salut.Este cunoscut cat sunt de distrugatoare efectele unui traznet.Cu energia electrica a unui traznet, un fier electric de calcat functioneaza doar cateva minute.De Ce? Cum se explica?

MULTUMESC

15 răspunsuri:
| Comediantul a răspuns:

Deoarece in primul rand energia se disipa in timp datorita rezistentelor de pe circuit iar in al doilea rand energia se consuma mult mai repede deoarece in mare parte este folosita pentru efectul termic..adica de a incalzi
Sper ca ti-am fost de ajutor.

| relian a răspuns:

Cine spune asta tu? Daca teoretic vorbim am putea stoca energia dintr-un singur fulger te asigur ca fierul ala de calcat ar functiona ani de zile. Vorbim teoretic, pentru ca si fierul tau tot teoretic functioneaza, sau cine ti-a spus.Un fulger mediu are citeva milioane de volti plus vreo 40 de mii de amperi.Fa calcul singur cite masini si ce masini ar functiona.

| RAY a răspuns:

Secunde nu minute, energia e prea rapida ca sa o menti la un loc

| Kalla a răspuns:

Nu e mereu daunator.Sunt multe persoane care sunt lovite de fulgere si nu se intampla nimic.Se duc in spital, poate intra cateva zile in coma dar nu mai mult.Este o femeie in America care a fost lovita de 4 ori de un fulger in cinci ani si nu a murit.

| ElGreco88 explică (pentru relian):

In intrebarea mea nu este inclusa si stocarea energinei.

| ElGreco88 explică (pentru relian):

Sunt constient de puterea lui, si nu, nu am zis eu asta, intrebarea este luata dintr-o carte de fizica,

| relian a răspuns (pentru ElGreco88):

Tot aia este.Nu o stochezi, insa alimentezi cite masini doresti.Eu nu cred ca un fulger poate alimenta doar atit.Bine ca practic nu poti alimenta nici o masina din lumea asta la asa curent.Insa teoretic poti alimenta mult mai mult.

| relian a răspuns:

Si un fulger nu este distrugator mai deloc.Nu face daune majore pentru ca loveste pe suprafata f mica.Un fulger loveste pe o suprafata de milimetri sau max citiva cm, cauza pentru care nici nu poate distruge mare lucru. Daca ar lovi pe o suprafata de ex de 2X 2 m si ar lovi o persoana ar spulberao, nu ar mai ramine nimic din acea persoana.Ar fi un fel de arma energetica.

| ElGreco88 explică (pentru relian):

Ok si pana la urma care este raspunsul la intrebare?! mersi

| relian a răspuns (pentru ElGreco88):

Raspunsul este ca intrebarea nu este corecta.Adica un fulger nu poate doar atit cit ai spus tu si ai intrebat de ce atit poate.Deci nu atit poate.Nu stiu din ce carte ai luat tu chestia asta dar cu siguranta este gresit.Asta este raspunsul.Cauta despre fulger pe net uite pe wikipedia pentru ca acolo nu te lasa sa scrii decit daca arati documentatia, deci este mai de incredere si o sa vezi cum sta treaba.Cunm poti sa crezi ce scrie intro carte stiu si eu unde ai gasit tu cind uite realitatea un fulger a lovit un stilp metalic si la topit totul era la pamiont topit.Cum poate energia care alimenteaza un fier de calcat citeva minute sa topeasca un stilp de metal? Deci nu este adevarat ca atit poate.

| relian a răspuns:

Ok uite ca am gasit cite ceva despre intrebarea ta.Mai intii citeva date despre fulger luate din ceva carti de specialitate si cit am putut eu intelege de acolo.Un fulger de marime medie zic ei are cam 3miliarde de volti si 40 KA ceea ce da aproximativ cam 120 milioane de wati.Acum nu toata aceasta cantitate de energie cade intr-un punct sa zicem.Ce se intimpla cu aceasta energie? O parte incalzeste aerul sil incinge asa de tare ca devine luminos deci ce vedem noi lumina este aer incins. Apoi se continua din aceasta energie sau sa-i zicem se consuma pentru a scutura straturile de aer din vecinatate si a le face sa vibreze sa unduiasca iar rezultatul este Tunetul ce noi auzim. Apoi alta cantitate de energie este folosita si trebuie sa o trec prima, pentru a sparge stratul izolator de aer si pentru a forma acel canal ionizant prin care fulgerul merge.Deci aceasta cantitate uriasa de energie nu gata cade toata undeva.De aia s-a facut calcule si acum nu stiu chestia aia cu fierul de calcat dar cei care au studiat si calculat spun ca din fulgerul asta mediu un bec de 100 W ar lumina timp de 90 de zile.Restu de energie si ce tu ai intrebat unde sau de ce atit se consuma cred eu din ce ei explicau pe inteles academic ca ar merge unde am spus mai sus.Asa se explica de ce ar ramine doar atit.Si un alt amanunt un fulger are o durata de 1-30 de milisecunde.Cam asta este explicatia ce aia au dato. Poate nu am inteles bine insa datele astea sint.Deci sint date luate din carti de specialitate din alte tari ca SUA, Franta.Din ce am vazut eu pe aici ceva comentarii, cineva a spus ceva legat de efectul termic adica energia este consumata mare parte pentru a incalzi aerul, sau na spus ce incalzeste dar altceva nu are ce.Si scuze daca am sarit nitel calu, asta e se mai intimpla. Sper ca esti lamurit macar cit de cit.

| Dandanache a răspuns (pentru Kalla):

Daca ai ajuns la spital si ai mai si intrat in coma, e daunator. Ai vrut sa zici ca nu e fatal intotdeauna.

| ElGreco88 explică (pentru relian):

Cum sa nu fie intrebarea corecta daca e luata din carte de fizica? Intrebarea este foarte corecta si raspunsul este urmatorul. Fulgerul are tensiune mare si intensitate mica. Adica spre exemplu, are 50.000 V si 10 A, adica energie elctrica foarte putina. Un fier de calcat pentru a se incalzi are nevoie de energie electrica nu de tensiune mare, adica o intensitate mare, nu tensiune!

| relian a răspuns (pentru ElGreco88):

Poate ca este intrebarea buna dar altceva nu intelegem. Iara fulgerul nu are cit ai aratat tu.Are uite din carti am postat mai sus 3 miliarde de volti.Da 3 miliarde de volti si 40 KA.Probabil pentru ca energia se pierde cum am spus.Deci am reve nit cu alt comentariu dupa ce am spus ca intrebarea ar fi incorecta.Citeste totu.

| ElGreco88 explică (pentru relian):

Am spus spre exemplu! Nu ca atat are!