Nu înțeleg de ce monedele nu prea sunt apreciate. În Grecia Antică nu am auzit să se fi aflat bancnote, ci doar monede. Iar din câte știu, metalurgia a fost cunoscută mai devreme decât producerea hârtiei (din punctul de vedere uman).
În plus, cu moneda poți juca „Cap sau pajură", și există expresia „a da cu banul". Cu bancnota, dacă o pliez, poți deschide sticle. Iar schimbările valutare se petrec greu. Nu cred că se va renunța așa ușor la monede. Contează și dacă sunt mai ușor de produs decât bancnotele (nu știu care dintre ele sunt produse mai ușor și care costă mai mult să le produci). Iar dacă renunțăm la bancnotă, se renunță la unele tipuri de automate și la cărucioarele în care trebuie să introduci monedă. Avem noroc că încă nu s-a renunțat total la banii fizici.
Buna intrebarea, din cate se pare monedele au o durata de viata mult mai lunga decat banconotele si raportandu-ne la valoarea lor mica sunt mai rentabile, iar costul de fabricatie e de asemenea mai mic.
Poate ar mai fi si alte motive cum ar fi folosirea lor la tonomate.
Cei drept sunt enervante, ca tii monede de 1 ban si 5 bani in buzunar sau ca tii pietricele tot aia e, chiar nu mai au nicio valoare, acum multe tonomate nu le mai primesc nici pe alea de 10 bani.
Daca trecem la euro o sa fie si mai groaznic, la puterea de cumparare slaba a romanilor cumulat cu faptul ca cea mai mica bancota e de 5 euro (adica vreo 20 de lei) o sa umblam numai cu monede in portofel.
Exemplu rasunator de greu de inlocuit
te duci la hypermarket si bagi... hartia de 50 de bani in corucior ca sa poti sa il descui?
inlocuirea chestiei respective costa, iar daca ai face niste monezi personalizate, clientii ar injura ca odata trebuie sa plateasca sa obtina respectiva moneda si daca isi duc cosul inapoi, dupa aia trebuie sa se duca sa isi ia banii inapoi pe respectiva moneda
insa intr-adevar ma uit la monezile mai mici de 50 de bani si imi e foarte clar ca valoarea monezii e mult mai mare decat aliajul din care sunt facute si procesul de fabricatie