| dbem a întrebat:

Salut, stiu ca o sa sune aiurea dar nu am inteles de ce cu apa care este formata din oxigen si hidrogen stingi focu, amandoua fiind substante foarte inflamabile?

Răspuns Câştigător
| AndreeeaaC a răspuns:

În primul rand, de indata ce apa vine în contact cu obiectul care arde, se transforma în abur si, astfel, obiectul pierde caldura. (Pentru a transforma apa fiarta in abur, avem nevoie de o cantitate de caldura de aproximativ cinci ori mai mare decat cantitatea de caldura necesara pentru a incalzi aceeasi cantitate de apă rece până la punctul de fierbere.) În al doilea rand, vaporii produsi ocupa un volum de sute de ori mai mare decat volumul de apă care i-a produs. Aburul înconjoara obiectul şi împiedica accesul aerului curat. Fara aer combustia este imposibila.

15 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| AgathaRo a răspuns:

Asta-i una buna happy Banuiesc ca ar fi o varianta mult mai ieftina decat sa se foloseasca pulbere/co2/SM (spuma mecanica). Depinde de incendiu cea mai des intalnita si practica va ramane apa.

| passarisMB a răspuns:

Doar in cazul substantelor inflamabile nu se foloseste apa(doar spuma speciala) in rest apa este cea mai folositoare si ieftina de altfel.

| RAY a răspuns:

1 apa prin compozitia ei face ca focul sa numai aiba aer, vezi ca oxigen nu-i egal aer, aerul e compus din mai multe gaze

2 exista spuma de hidrogen care la fel face ca focul sa numai aiba aer astfel se stinge

hidrogenul este un gaz care nu permite focului sa arda

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns (pentru vandrei):

Nu stiu asa multa chimie, am vrut sa spun ca hidrogenul nu-i aer de aia se stinge focu

Răspuns utilizator avertizat
| ԂǮϞiŚ a răspuns:

Pentru ca focul nu mai poate sa "respire".

| relian a răspuns (pentru vandrei):

Hidrogenul nu arde? Wow si inca ce mai arde.Pai Hidrogenul este combustibilul viitorului si mai peste tot in univers avem Hidrogen care se pare ca arde sinca f bine.

| relian a răspuns:

Apa nu este o substanta inflamabila deci nu are cum sa arda.Nu le lua separat ca nu asa functioneaza treaba.Aceste elemente formeaza o molecula care are alte proprietati si nu arde nicicum. Daca le separi atunci da vor oxida f tare si vor arde.De ce apa stinge focul? Sa vedem cum sta treaba.Atunci cind dam cu apa pe un foc avem doua chestii.1- materialul (focul) ce arde si are o temperatura; 2- apa care are si ea o alta temperatura dar mult mai mica decit cea a focului si 3-aerul care contine oxigen, cel care de fapt intretine arderea..Deci odata vom avea o cedare de temperatura din partea focului catre apa care este mai rece decit focu. Apoi acea apa cu cit primeste mai multa caldura se va transforma in abur si va primi in continuare caldura din partea focului. Avem un volum mare de aburi care sau format datorita incalzirii apei, volum ce va ocupa o suprafata de sute de ori mai mare decit era suprafata acelei ape lichide.Acesti vapori vor disloca aerul din jurul acelui foc, adica in acea parte unde aburul apare nu mai avem aer(in care se gaseste oxigen, cel care intretinere acel incendiu de fapt) si uite asa focul nu poate arde fara aer.Acolo vom avea abur care desi are o alta forma de stare decit apa lichida tot apa este.Cam asa sta toata treaba. Uneori ca sa stingi mai repede un incendiu in apa poti pune ceva praf de pusca si focul se va stinge mult mai rapid.Acum nu ma intreba cit praf de pusca se pune ca nu stiu.De ce se intimpla asa? Pt ca acel praf de pusca va arde violent si va elibera la locul respectiv cantitati mari de gaz neinflamabil, gaz care la fel va disloca aerul in care se gasaeste si oxigen cel care intretine acel incendiu. Sper sa te fi lamurit cit de cit.

| relian a răspuns (pentru vandrei):

Scuza-ma am gresit destinatarul. Sper sa nu te superi.

| relian a răspuns:

Mai exista si o alta posibilitate sa stingi un incendiu folosind foc, deci sa stingi un foc cu ajutorul focului, insa nu ai intrebat asa ceva.Asta am spus asa informativ.

| Hombre a răspuns:

Pentru cei care spun tampenii gen raymusic 22tm, oxigenul e un gaz care intretine arderea iar hidrogenul e un gaz care arde si in contact cu atmosfera se auto aprinde, practic explodeaza.
Separarea celor doua gaze din apa se face fie prin electroliza sau la temperaturi foarte ridicate. Pentru stingerea focului ce a spus AndreeeeaC e suficient.

Răspuns utilizator avertizat