| Dominicc a întrebat:

Salutare.

Ce parere aveti despre orgoliu si superioritatea personala?
Cum vi se par aceste 2 lucruri cand le vedeti la cineva? sau cum le vedeti? cum se pot schimba sau. acea persoana sa aiba alta viziune, sa fie el insusi sau ea insasi?!
Astept parerile voastre.
Ca teren de discutie.
O seara buna!

Răspuns Câştigător
| AlexandraCroft a răspuns:

Buna si tie.
Eu una vad orgoliul ca fiind o calitate chiar! Chiar daca nu in totalitate se manifesta si la mine dar asta e parerea mea.
Cand mi se spune ca sunt orgolioasa sau cand aud pe altcineva spunand unei persoane acest lucru,tinde mai repede sa o ia ca pe un compliment, decat ca pe o insulta deoarece orgoliul presupune putere si verticalitate.O persoana orgolioasa este o persoana increzatoare, mandra, puternica, bine infipta cu picioarele pe pamant.
Iar superioritatea personala o concep ca un defect,aici este vorba de autoapreciere in ecces si o parere extraordinara de sine.
Acestea doua sunt calitati cat si defecte, fiecare om poate avea una sau poate chiar si ambele de schimbat nu stiu daca se poate schimba caci asta tine de caracter, greu schimbi caracterul unei persoane.

19 răspunsuri:
| alter4ego a răspuns:

E cam delicata treaba dupa parerea mea.Se numeste exces de personalitate.Deja e prea mult si orgoliu ceea ce inseamna ca doar parerea lui conteaza si atat, nu mai sta la discutii si superioritate ceea ce reflecta o parere la superlativ asupra propriei persoane.In general oamenii de acest gen se schimba doar atunci cand se simt marginalizati sau cand sufera din aceasta cauza si realizeaza ca nu e bine. Daca nu se schimba atunci inseamna ca exista si un strop de prostie, asta e parerea mea fara suparare! cel mai bine ar fi o consiliere la un psiholog, dar ma indoiesc ca astfel de persoane accepta acest lucru pentru ca se cred foarte destepti!

| yekto a răspuns:

Destul de greu sa schimbi asa ceva. daca este vorba despre tine e cu tottul alta poveste.
parerea mea despre asta, e o metoda prin care persoana respectiva se apara de cei din jur (sau chiar de el insusi, uneori). nu e cea mai bine metoda de adaptare dar e (probabil) sigura pe care o stie functionala ppersoana respectiva.
ai putea sa ii arati ce mai exista si altceva pe lume. nu vreau sa te descurajez dar daca nu reusesti nu e nici o tragedie, e nevoie de multa munca de multe ori de o trauma sau ceva pentru persoana respectiva sa produca o schimbare.

| Dominicc explică (pentru yekto):

Nu, nu e vorba de mine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Numi pasa cum sunt alti si cum sunt eu

| ROBERT89 a răspuns:

Sunt defectele cele mai importante pe care le poate avea o persoana.

| JeSa a răspuns:

Orgoliul este bun cand necesita. Trebuie sa stii cand sa-l aplici. Cand o situatie ti-l cere.
Iar superioritatea personala - am o parere buna. Inseamna ca acea persoana are si cu ce fi deasupra altora: ceva o motiveaza. Spre exemplu: poate fi agera in minte; poate avea potential (de unde si pleaca motivatia de ''superioritate''); poate fi profunda/patrunzatoare/serioasa; poate avea tarie de caracter, si asa mai departe... intr-un cuvant este o persoana inteligenta.

Cand remarc ca cineva e superior prin ceea ce face, facand totul cu cap, automat il apreciez.

Nu poti schimba un om, pentru ceea ce tu n-ai asimilat, iar el spre exemplu - are, si din cauza asta, iti pare/e superior. Nu ne putem reduce doar la rau. Ce e de apreciat e de apreciat, si de luat in calcul.
Tocmai ca oamenii sunt diferiti, si-au personalitati extrem de unice. Pentru ca suntem unici. Cu toate ca suntem imperfecti si subiectivi.

Trebuie sa invatam sa fim noi, nu altcineva.

Numai bine.



| AlexandraCroft a răspuns:

Imi cer scuze pentru cateva greseli gramaticale!

| Dominicc explică (pentru AlexandraCroft):

Stai linistita

| Dominicc explică:

Fi superior modest.

| Dominicc explică:

Exagerezi happy

| Vizitiul a răspuns:

Wooden, modestia este calitatea celora care n-au alte calitati. Mai mult, este o forma de-a te minti singur. Hmm?! Daca o constata altii fara ca eu sa mi-o impun premergator (nu sunt modest, dar pun problema si-n alt mod)? Nu vad unde m-am mintit, dar vad o calitate si nu neaparat insotita de lipsa totala a altor calitati.
KonnstantinC -orgoliul zace in fiecare dintre noi, atat ca unii reactioneaza in functie de el si altii nu, dar in sinea lor simt "acul". Este eficient atunci cand te poti controla si nu te manifesti impins de el. Superioritatea? Hmm, este exact iluzia celora care vor sa fie superiori (aici ma incadrez si eu, si nu ma simt deloc jenat). Cum mi se pare atunci cand le observ la altul/alta? Mi se pare grotesc si nebunesc in acelasi timp, incep sa rad de mine, practic. Cum se pot schimba astfel in cat cei care le poseda sa fie ei insisi? Cine ma poate asigura pe mine ca oamenii astia nu-s ei insisi posedand asemenea atribute? Observi ca n-are rost sa facem supozitii absurde? Observi ca omul trebuie' lasat cum e? Observi ca ignori sau bagi in seama in functie de propriile principii? Mersi.

| Dominicc explică (pentru Vizitiul):

Ideea e' ca uneori devine prea instabila chestia asta cu orgoliu si superiozitatea. Multi o fac ca sa ascunda diferite complexe ale lor si se vede asta. Cand vor renunta la acele complexe si se vor intelege pe ei, se vor accepta asa. vor deveni naturali.

| Vizitiul a răspuns (pentru Dominicc):

Chestia e ca orgoliul si superioritatea nu vin de pe urma complexelor. Dimpotriva, complexele se lasa cu inhibitii si inchidere launtrica, nicidecum cu manifestari care vadesc numaidecat superioritatea. Acuma, sa stii ca depinde si de cel care percepe, sa nu cumva sa perceapa la x ceea ce nu este de fapt. Atunci ne confruntam c-o perceptie fara obiect de perceput (halucinatie-in ghilimele de rigoare) si-am dat peste cap toata partea teoretica.

| shadovv a răspuns:

Doua lucruri diferite. Incep cu orgoliu (prefer termenul de egoism). Egoismul este o mare nenorocire. Este sursa ateismului si motiv de razboi (si motivul pentru care comunismul este o degenerare). Pur si simplu sunt dezgustat cand vad o persoana egoista. Imi este mila. De obicei aceste persoane sunt si incapatanate deci sunt sanse mici sa le schimbi.

Despre superioritatea personala... aici intram in filozofia lui Nietzsche pe care o detest. Totusi are dreptate in privinta superioritatii. Majoritatea lumii este comoda intelectual. Deci inferioara (motivul pentru care democratia este o degenerare) si doar o mica parte este ganditoare. Totusi daca nu am fi egoisti am trata aceste persoane "inferioare" cum trebuie, adica invatandu le, aducandu le la superioritate. Inchei deoare simt ca am facut abuz de termeni si imi este frica sa nu fac o eroare de gandire.

| MUTUOFERACITATE a răspuns:

Proverb romanesc despre virtute

Virtutea se odihneste in cugetul cel drept.



PINDAR despre virtute

De fiecare bărbat virtuos se leagă invidia.

| Sentinel a răspuns:

Orgoliul sau superioritatea personala este de fapt o super personalitate. Eu prefer sa ii spun Ego. Oameni plini de ei, care se apara cand cineva spune ceva despre ei si lor nu le convine, care vor sa aiba dreptate mereu, care merg leganat, care au o expresie pe fetei de om mirat si ochii adormiti, buze tuguiate etc. Acesti oameni sunt adormiti la figurat, de-a binelea, deoarece sunt posedati despre o imagine despre sine cu care se identifica, imagine creata pe baza posesiunilor materiale, intelectuale, chiar spirituale. Ei cred ca sunt acea identitate care s-a format de-a lungul anilor, ei cred ca numele lor valoreaza ceva, si mai cred ca a fi cat mai mult ( a fi bogat, a avea bogatii, a cunoaste mai multe) ii face fericiti dar este o fericire trecatoare, de scurta durata. Exemple practice in acest fel intalnim la cei care isi cumpara autoturisme ultima fita, ca in final sa se faleasca cu ele. Daca nu ar fi alti oameni in oras, sau daca ar trai in tot orasul doar el si familia sa, nu ar avea nici un rost sa isi doreasca acel bolid. Orice posesor de telefon stie ca la un moment dat dispare placerea de a avea un telefon scump, pe care si l-a dorit cu disperare. Daca iti vei cumpara un iPhone dupa 1 an te vei gandi deja la ceva diferit. Aceasta entitate falsa numita Ego isi cauta fericirea in posesiuni, in lucruri efemere si va fi mereu in cautare de MAI MULT, de MAI NOU, de MAI BUN, deoarece asa isi poate procura scurte clipe de placere de fericire. Se lupta sa supravietuieasca.
Omul isi poate supune Ego-ul prin constienta. Prin a observa reactiile inconstiente care se produc in el. Prin a-si observa mintea. Majoritatea oamenilor gandesc involuntar, acest mod de functionare eronat al mintii genereaza un flux constant de ganduri despre intamplari din trecut sau despre viitor, lucru nociv pentru sanatatea psihica si fizica blocand curgerea energiei vitale prin organism. In momentul cand iti observi gandurile involuntare incepi sa te trezesti iar dominatia Ego-ului incepe sa se clatine. Prin practica constanta, ajungi sa supui Ego-ul si prin urmare sa nu te mai identifici cu el. Ajungi sa fii tu insuti.
Este mult de discutat aici. Iti recomand Puterea lui Acum - Eckhart Tolle si Pamant Nou de acelasi autor. Vei intelege foarte mult.

| муℓιƒєx a răspuns:

Eu una vad orgoliul ca fiind o calitate chiar! Chiar daca nu in totalitate se manifesta si la mine dar asta e parerea mea.
Cand mi se spune ca sunt orgolioasa sau cand aud pe altcineva spunand unei persoane acest lucru,tinde mai repede sa o ia ca pe un compliment, decat ca pe o insulta deoarece orgoliul presupune putere si verticalitate.O persoana orgolioasa este o persoana increzatoare, mandra, puternica, bine infipta cu picioarele pe pamant.
Iar superioritatea personala o concep ca un defect,aici este vorba de autoapreciere in ecces si o parere extraordinara de sine.
Acestea doua sunt calitati cat si defecte, fiecare om poate avea una sau poate chiar si ambele de schimbat nu stiu daca se poate schimba caci asta tine de caracter, greu schimbi caracterul unei persoane.

| AlexandraCroft a răspuns (pentru муℓιƒєx):

Ce faci scumpo?
Imi copiezi raspunsurile?
Nu stii sa ajuti lumea in felul tau si sa numai furi de la altii raspunsuri?
Nu stiu ce cauti tu aici TPU. nu are nevoie de tine.

| Dominicc explică (pentru AlexandraCroft):

Lasa, ca am vazut si eu happy